Friday, 1 November 2013

Menyusu anak tetapi sedang mengandung

Dasyat je dgr tajuk utama kan? Yg pastinya mmg benar..

Nk kata takut tu, mmg takut..sb saya yg terlibat sebenarnya.. haru je,kan?

Baby skrg berumur 7 bln lebih (bsalin s3cara czer). Manakala, skrg saya sedang mengandung 5minggu.

Alhamdulillah rezeki.

Bila dpt tahu pertama kali nya..mmg saya n en suami PANIK. Dalam ati memasing takut doktor marah & bising.sb mereka infrm untuk czer juga second baby di atas sbb2 tertentu. Dan advise utk jarakkan skrg2nya 2thn.

Lantas keesokkan harinya, saya pergi ke klinik swasta & kerajaan.

Soalan yg sama saya tujukan utk ke 2-2 klinik ini:-
1) ada masalah tak, jika saya simpan baby yg sedang di kandung?
2) bagaimana tpt operation yg lps?
3) saya bfeed baby..boleh diteruskan?

Jawapan dr klinik swasta dan kerajaan sama sahaja kecuali no.3..

Swasta:
1) sebaik2nya kene campur susu. Krn di khuatiri baby skrg tak cukup kalsium.
2). 7m ke atas mereka perlukan kalsium yg lebih.
3) di khuatiri ibu juga tidak cukup zat.
(Itu shj).

Keluar dari klinik sambil mengenangkan nasib.. tak sanggup nk putuskan susu utk Dhia.

Dan d klinik kerajaan seperti biasa cek tnggi, berat, ambil darah, dpt result darah, cek.air kencing dan jumpa nurse & doktor:
1) jawapan..tak de masalah bsr pn ni,puan. Small matter shj.. untuk bg zat yg cukup..mkn sayur utk 3 org, susu utk 3 org, dan segala2 mknan utk 3 org. teruskan breastfeed sb susu puan masih  byk.

Vitamin pn sgt penting ye puan. Spt b cmplx, asid folic, kalsium utk tmbhan..

Alhamdulillah.. .lega!!

Makanya ..saya akan terus consume shaklee..

# ESP (protien n kalsium)
# B Complex with asid folic
# Vitalea (khasiat nya serupa 1kg bayam)
# Ostematrix (kalsium, magnesium & vitamin D)
# Vitamin C

Yg saya kene tngalkan buat masa ini.
Omega (akan cont semasa 2nd trimester)
Alfafa.

Sempena rezeki anak dalam perut ini..saya offer harga shaklee dgn harga ahli.

Pm saya 012 6460421 (kajang perdana)








No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Followers