LoYa & MunTaH ketika hamil?

09:44


LoYa & MunTaH ketika hamil?
===================

Rasa loya dan sering muntah pada peringkat awal kehamilan adalah normal. Ada yang panggil morning-sickness...apa yang pasti, rasa itu adalah rasa yang sangat tak selesa, betul tak?

Kalau yang teruk tu sampaikan tak boleh makan. Asal makan jer mesti muntah balik semuanya. Paling kita sedih bila rasa lapar tapi bila makan, akhirnya muntah.... last2 kita taktau dah nak buat apa lagi.

Sabar ye..... ini lah dugaan untuk ibu mengandung.


Kalau kita google, macam2 petua dan cara yang boleh kita cuba utk hilangkan mual dan loya. Tapi taktau yang mana satu berkesan? Ada yang dah cuba semuanya tapi sama juga masih loya, masih lagi muntah2 sampai badan rasa tak bermaya.

Antara petua yang kita boleh dapat dr Mr. Google adalah :
amalkan makan madu, kurma, asam, mangga
selalu minum air halia, 100plus, jus lemon, air masak
kerap makan walaupun tak lapar
elakkan dari menghidu bau-bauan yg kurang enak
berhenti pikir "rasa nak muntah"
banyakkan berehat dan tenangkan fikiran


Sebenarnya kenapa rasa loya?
- Sebenarnya, rasa loya/mual/mabuk adalah petanda baik bahawa paras hormon kehamilan kita adalah tinggi. Ia keluar dlm kuantiti yg banyak sehingga plasenta kita mengambil alih kerja untuk mengekal dan menyuburkan baby dalam kandungan.

Berapa lama rasa loya ni baru hilang?
- Tak lama.....bila dah masuk 14weeks preggy insyaAllah kita dah sihat berseri-seri seperti ibu hamil yang lain. Masa ni excited tak sabar nak tunggu baby tendang2 

Boleh jejaskan pembesaran baby tak ?
- Tak jejas...dengan sayarat makanan dan minuman kita cukup untuk baby dan kita. Tapi kalau kandungan (bank perut kita) kosong dan tak cukup, itu yg menyebabkan pertumbuhan otot dan saraf baby mungkin terganggu. Jangan lupa makan folic asid ye!

Cara nak atasi ?
- Boleh cuba try test petua dan cara yg ada dalam mr.google, kalau tak berkesan juga...boleh cuba supplemen semulajadi Shaklee kerana ia dah berjaya bantu ramai ibu hamil yang terpaksa melalui mornign-sickness/sympthom loya ni.


Pada hakikinya,
bila kita disahkan mengandung, keperluan nutrisi kita bertambah. Adakah kita kena makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi. Untuk siapa? untuk kita dan baby.

Sebab itu sebagai ibu mengandung, kita kena pastikan apa yang kita makan bermanfaat untuk baby terutamanya, utk pembesaran baby, utk pertumbuhan tulang dan saraf baby, utk perkembangan otak baby, utk baby membesar dengan sempurna.

Oleh itu, ibu mengandung memerlukan:
Vitamin yang mudah diurai dan diserap oleh tubuh.
Zat2 seperti kalsium, vitamin B, zat besi, etc yang diperlukan hampir dua kali ganda semasa mengandung.
Protein yang lebih.


Bila nutrient dalam badan kita lengkap, semestinya kita tak lagi rasa loya/mual/morning-sickness. Bila tiada rasa loya, bolehla kita enjoy our pregnancy to the max!

Ibu-ibu boleh cuba.....

VITALEA + VITAMIN C + B COMPLEX + OSTEMATRIX + OMEGA + ESP SHAKLEE


Nasihat bersama.....
- Konsisten mengambil vitamin Shaklee yang disenaraikan di atas.
- Ibu hamil sensitif pada bau, jadi segarkan ruang rumah/pejabat dengan bau yg fresh!
- Berfikiran positif, berangan yg best2 jer 
- Kenalpasti makanan/objek/situasi yang menyebabkan morning-sickness dan cuba elakkannya.


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya di 012-6460421 dengan menghantar email ke urban.shalee@gmail.com ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda!!

COD Area: Kajang Perdana / Saujana Impian / Tesco Kajang / Metropoint Kajang / Billion Bdr Tek Kajang

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab