Monday, 7 April 2014

PETUA tradisional untuk selsema

Beberapa hari lps anak saya terkena selsema yg agak teruk.

Ingatkan biasa2 shj selsemanya. So, kami suami isteri buat tak tahu aje.

Bila dah msk 2weeks selsema . Kami tergerak nak bw ke Klinik Kesihatan Kajang. Sampai KK Kajang dalm 6 ptg lebih (KK Kajang ttp 10mlm utk pesakit luar. Best,kan?). So, amek darah etc.

Keluar result darah, doktor pun panggil kami suami isteri kata doktor WBC anak saya tingg iaitu 20. Range di benarkan 4-10. Then, refer to Hospital Serdang. Admit katanya. Dalam atiku. Oh TIDAK!! Mcmana lah nak handle dak kecik ni dlm wad.

Tak pe la, go on je la kan. Redha aje la kan..hehe

Sesampai Hospital Serdang, OMG ramainya org.. Then kene jmpa doktor, chest xtray etc. Doktor keluarkan result yg anak saya pneumonia. OMG :( :( :(  tp yg bestnya, xperlu admit..Yahoo!!

Kami kene abeskan antibiotik selama 7 ari. Dan akan di ambil semula darah.

So, apa yg saya nk kongsikan di sini. Saya terus shj buat tradisional remedy. Petua la org kata..Letakkan bawang Merah di merata tempat dlm rumah.

Kesannya? mmg hilang selsema dlm 2 ari tu.



Jika anda ade mempunyai anak kecil selsema sila lah guna petua ini:-
1. Potong2kan bawang merah
2. Letak dalam bekas
3. Letak di setiap ruang terutama tpt anak tidur atau bermain

Selamat Mencuba ;)

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Followers