Trauma kejap bila tekanan darah mak 224/109

Alkisah beberapa ari lps.. tgk mak mcm letih & penat je. Masuk tido pun awal. Katanya leher tera...

Alkisah beberapa ari lps.. tgk mak mcm letih & penat je. Masuk tido pun awal. Katanya leher terasa tegang & mungkin byk angin dlm badan katanya. Anknya pula ni, dok berfikir2 nk panggil tkg urut dtg rumah ke tidak.

Fikir puye fikir..weekend sudah...

Weekend, kami & mak balik ke Subang. Kata mak, nk tidur slps maghrib. Tp, masih mengemas sehingga 2am.

Abh nmok mak mcm penat & menyuruh kami bw mak ke klinik check Blood pressure.  Ahad mlm kami infrm bgtau mak, yg kami nk bawa ke Gov Clinic isnin slps kerja. Tp, mak tak nk g gov. Katanya, nt Dhia takut tgk nurse n doktor klinik kjaan. Hahaha anak kami si Dhia tu mmg tau takut bila nmpak nurse  ;) so, mak request utk cek blood pressure d klinik biasa2 katanya.

So, anak nya ni msh berfikir lg. Nk bw ke mana. Tibanya hari Selasa.. xsedap dah ati. Terus bgtau husbnd, balik keje ni jom bw mak g KK Kjg. KK Kajang buka sampai 10mlm ye uols. ;)

Husband pn on.. jika boleh balik on time. Tp klo hsbnd xdpt balik awal. Mummy bw Dhia & tokmak pn ok je..

Setibanya hari itu, tup..tup blood pressure mak 190/96. Trus masuk jmpa doktor dan kene marah. Huhu rupa2nya mak ada darah tinggi...  selama ni, mak kata tak de darah tinggi. OMG!! 2007 dulu last mkn ubat darah tinggi. berhenti makan ubat sbb kata mak..dh baik pn. Darah tnggi xde lpas tu.

Berhenti tanpa arahan doktor...lg la doktor bebel2. Haha tadah je la telinga..ye..

Doktor trus instrct nurse utk bg mak makan ubat & slps 30 min cek balik tekanan darah.

Tp, selepas itu.... smkin tnggi tekanan darah jd 200/ (tak ngat bwh bpe). Doktor terus keluar arahan naik ambulans ke Hospital Kajang.

Di hospital Kjg, tekanan darah meningkat 224/109!!! Doktor memberi arahan utk mak tido slps x-tray..bila dpt tau tinggi itu tekanan darahnya..saya dah risau.  Doktor bgtau ..mak boleh discharge jika turun dari 200.

Jam 3am, mak discharge.. BP turun 180/92. Siangnya, repeat bp check lg di KK Kjg. Bp naik 192/96. Rehat 1 jam di KK Kajang & makan ubat. Trus turun 150/90.

Saya dah risau sgt2..kene cr pelbagai alternative dah ni. 1st, cr baby sitter utk anak. 2nd, bg mak supplement shaklee garlic & omega, 3rd kene jaga mkn mak, 4th cari alat check BP utk mak. Supaya kami boleh monitor mak d rmah kami.

Semalam, kami cek bp mak masih range tnggi iaitu 166/102.

Dan harini, happy dah maintain 150/80. Alhamdulillah setelah mak jaga fikirannya, makannya, amek ubat doktor, makan supplement Shaklee garlic & omega.

Advanced joint health & ostematrix pn mak ttp ambil. Utk kesihatan sendi dan lututnya.

Moga mak sihat selalu. Sayang mak!!



You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda