Checklists sebelum dan selepas bersalin

Dari dulu hingga kini. Nk bertunang ke nk kawen ke nk bersalin ke. Pasti kami, somi isteri akan....

Dari dulu hingga kini.

Nk bertunang ke nk kawen ke nk bersalin ke.
Pasti kami, somi isteri akan. Buat checklists & bidget. Klo xbuat checklists & budget.  Dah tentu melilau lilau perbelanjaannya nt. Yg penting dilupakan. Yg tak berapa penting di dahulukan (nafsu shopping,kan!!)

So, utk 2nd baby ni..mummy mcm malas2 aje. Checklists & budget xbuat. Tup2..tgk byk xsiap lg. Tp, alhamdulillah msh sempt mengejar planning.

Lgi2, dh tau tarikh nk buat ceaserian,kan!!

Antara checklists yg perlu:

Utk si baby
=========
*7helai bju siang & 7helai bj malam utk si newborn
* mittens & booties - pkai tang Dhia puye aje.
*barut & kain bedung - pakai yg Dhia puye juga.
*stok pempes
*stok penyimpanan susu ebm
*botol2
*alatan pencuci botol
*krim2 & minyak2.
* dan keperluan yg di perlukan.

Utk Dhia
========
*baju2 yg perlu
*baju raya (tetiba je raya kan!!)
*kasut raya ;)
* stok pampes
*stok makanan n minuman
*bju baru sket ;)

Utk mummy
=========
*mengurut
*set berpantang
*set pilis n param
*kos2 bersalin pn perlu utk budget. (Aim kelas kedua d Serdang nt)
*brgan yg perlu dlm berpantang (stokin, kain batik dsb - semua stok ade. Tak yah beli dah ;) kasi pack saje ;)

Slps bersalin
==========
*budget utk aqiqah, marhaban & cukur jambul.
*costing utk berhari raya. (Kuih raya, duit raya, kasut raya-eh nk kasut gak ke mummy ni!!, dan segala2nya ttg raya)

Kan!! Dh nk raya..pastinya persiapan pn kene buat. Nsb mummy abes pantang beberapa ari raya. Boleh la makan lemang, rendang, kuah kacang nt. Xde la terliur,kan. Hehehe

Bila daddy Dhia tye budget bpe RM nk kene standby. Baru la mummy terkial2 buat checklists ;)



Semoga segala yg di planning ini dpt berjln dgn lancar & sempurna. 

Kita hanya mampu merancang, tp DIA yg tentukan jua ;)

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda