Antara makanan-makanan Dhia ketika berumur 6 bulan sehingga 1 tahun 6 bulan

Pabila anak sudah berumur 6 bulan, ibu2 pastinya teruja nk siapkan makanan atau di kenali sebaga...


Pabila anak sudah berumur 6 bulan, ibu2 pastinya teruja nk siapkan makanan atau di kenali sebagai solid food untuk anak.

Begitu juga dgn kami. Eksited gilez bila Dhia dah berumur 6 bulan. Memula tu bg porridge dan jus oren sunkist. Nk buat juga puree bagai tu. Tp, peti sejuk sentiasa penuh je. So, buat fresh solid food je la. Tok mak pun rajin nk tlg2 buat bubur untuk si Dhia kan.

Ni Dhia dah 1 tahun, suka makan buah epal.

Umur 1 tahun memacam dah makan.
Satay & nasi putih

Breakfast pepagi oren sunkist dan epal merah

 Dah berumur 18 bulan / 1 tahun 6 bulan
Dhia breakfast nasi goreng cina (tak pedas / kurang masin)



 Lunch Dhia dengan spaghetti bolognesse  



 Again nasi + satay


 bubur ikan + carrot


Breakfast roti 

 Nasi lemak, kacang panggang  / baked beans / omelette 


Mee kicap ;)

hehehe sushi pun belasah jugak ;)

Epal merah di waktu pagi

Nasi & ayam bakar wong solo


Dhia dr awal suka epal & oren sunkist. Sayur juga Dhia suka.
Bertambah la mummy sayang kamu!!

Kalo tgk menu Dhia, mmg kitorg bagi yg berasakan nasi.

Mengikut review rakan2 dan adik beradik kami.
Jika dr awal dedahkan dgn mknn berasaskan nasi, nt anak nk mkn nasi bila umur 1 thn ke atas.

Jika xajar nasi dr awal, nt ank ssh nk makan nasi.
Fakta tau auta?
Kita ikut je la kan.

Bgus gak mkn nasi. Kita kan org Malaysia ;)
hehehe
Tapi, kami ajar juga makanan yg berlainan jenis selain yg berasaskan nasi.




You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda