Wednesday, 10 September 2014

Bagamana Shaklee membantu saya menjayakan Penyusuan Susu Ibu?

Bukan dalam bidang ekonomi je ada
DEMAND vs SUPPLY

Penyususan juga perlu ada konsep ini.

Jemput baca celoteh saya hari ini tentang 'Bagamana Shaklee membantu saya menjayakan Penyusuan Susu Ibu'

Breastfeeding journey saya dari anak pertama, Dhia Batrisya (sekarang berumur 1 tahun 6 bulan).

Alhamdulillah, bukan shj masih breastfeeding (bf). 
Tapi, masih lagi direct breastfeed (df).
yup!!

Anak saya ni (Dhia Batrisya) mmg direct bf. Xmo botol sejak umurnya 3 bulan.
Dan itu juga lah antara sebab penyebab saya sayang SHAKLEE.

Sebab, anak saya harapkan 100% df.
Saya perlukan khasiat yg sangat2 cukup. 

Nak harapkan every meal saya ada sayur (yg tak berangin), protien yg cukup kalori untuk saya dan anak. Dgn keadaan kerja yang tak tentu hala. Mmg sukar bagi saya.

Jadi, vitamin Shaklee pelengkap nutrisi saya untuk hasilkan susu badan untuk anak saya menyusu sepenuhnya dengan keadaan cukup tanpa kelaparan.

Dengan shaklee:-
  • Ank saya sempurna tumbesarannya.
  • Aktif seperti kanak-kanak lain.
  • Jarang jatuh sakit yg kuat.
  • Belum pernah admit hospital (minta di jauhkan, ya Allah).
  • Tumbuh gigi tanpa demam, even geraham tumbuh sekali 4 batang (sekarang sedang alami)


Antara bekalan di ofis.


Mengandung kali ke-2 

Masa mengandungkan anak ke-2. Dhia (anak sulong saya) masih df & bf. 

Org2 kata, bila dh mengandung ni...susu badan akan kurang. Anak akan automatic tak nak susu badan. Tapi, anak saya ttp nak bf. Sampai sekarang bf ;)

Tumbesaran anak dalam kandungan mcmana?

Alhamdulillah, dengan set Shaklee anak di dalam kandungan pd tempoh kehamilan sihat walafiat. 

Tiada hb low, Tiada BP high / low, Tiada diabetes, 
Syukur

Selepas bersalin secara pembedahan. Keesokkan harinya saya boleh bangun seperti org bersalin normal.
Pesakit katil sebelah pn terkejut dgr saya bersalin secara pembedahan. Krn dia ingat saya bersalin normal. 

Malam2 di hospital, anak saya tidur lena. Bayi-bayi yang sebilik semua kerap menangis. Ibu2 sebilik dgn saya tu semua nya bersalin secara pembedahan.

Lps pembedahan, mmg susu badan susah keluar dan ambil masa untuk stimulate (kata nurse). Tapi, saya pula dr bilik operation dah boleh susukan anak. Alhamdulillah.

Bila Dhia Batrisya datang melawat. Siap boleh tumpang bf sekali.
Nurse2 di hospital Serdang masa tu terkedu. Dia terkejut saya bf baby besar atas katil saya hehehe.

Kurus?

Dengan pengambilan set pantang dari Shaklee. Berat turun 12kg selepas kelahiran yang ke-2



Susu EBM sessi pagi (sebelum lunch). Rezeki dariNYA. Tapi, kita kene usahakannya juga.

Alhamdulillah, sehari pam boleh dapatkan lebih 20oz.
Belum kira lagi lunch df anak2.
Agak2 bpe oz saya boleh dapat, total sehari tu?



sentiasa di dalam handbag. Kasi standby



instant breakfast saya. Jika tak sempat amek breakfast meal



Hasil EBM untuk sehari


Baru 1 tahun 6 bulan dah boleh adapt dgn playschool. 



Sekarang2 dua2 anak saya ni breastfeed.

"Eh, cukup ke susu nak bf 2 orang ank?"
.
.

"Nanti tak cukup susu." 
.
.

"Sian si baby lapa atau tak cukup zat."
.
.

"Kakaknya amek zat dr ssusu adiknya."
.
.


Sebenarnya, semakin dua orang ni bf. Semakin banyak susu saya.
Kadang2 tu, si kakak siap sendawa lps df.

hehehehe

Apakah makna tu,ye?




Si adik pula, lps kenyang. Siap tengok je susu tu meleleh2. Bukan nk isap dah. 

Mulut tu kasi tutup terus.
Kenyang!!


Pada ibu2 di luar sana, jgn stop mindset! 
Just bf je anak.
Susu PASTI ada.

Di mana ada DEMAND, di situ ada SUPPLY

insyaallah ;)



No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Thanks Yang Rajin :)

Google+ Followers

Followers