Homemade Playdough (Play-Doh) untuk Dhia Batrisya

15:25



Aktiviti Dhia Batrisya hari ini, di perkenalkan dengan perkara baru. Iaitu playdough (Play-doh) , mummy pn gagah la buat playdough untuk Dhia. Sbb Dhia belum pernah main dough. Pasir, bola, stereng dan mainan dah di perkenalkan. First impression, nampak mcm geli nk pegang dough tu. Anakku mmg seorang penggeli kalo nak tahu. Org bermisai, berjanggut, byk bulu Dhia geli. Sambil buat memek muka. (malu mummy nk, oi!!)

Pernah gak terfikir nk beli Play-Doh yg wangi dan sedap kt luar. Tapi, rege boleh tahan ko!! Kalo anak aku makan pulak, mau aku kene kejarkan ke hospital pulak!! Lagi, naya!!



Buat dough sendiri aje lah. Murah dan selamat orang kata. Cara nk buat ni senang je.
Cuma ada byk jenis je. 
Nk yg dah masak, belum masak, boleh makan atau tidak boleh makan. 

Mummy Dhia pilih yg senang nk buat, termakan pun xpe kot. Dan, tak payah nk memasak. Tak kose aku menda2 yg leceh. Yg simple dimple tu ahkak suka!!

Ok. Resipi dough:-
1. Tepung gandum (dlm 1 cawan)
2. Air (agak2 jgn bg lembik atau keras sgt)
3. Garam (sikit je)
4. Minyak Masak (sikit je)
5. Color (balance bahan buat cake)



Dhia dah mula dok meniru aktiviti dalam Hi-5, semua hafal. Nasib baik Hi-5 tu education concept sambil nyanyi dan menari. Tak kisah lah di tiru pun sbb nmpaknya good for her. Count 1-5 pun dah pandai padahal umur baru 1 thn lebih.

menari sambil tgk hi-5



Ok. Tujuan playdough ini adalah untuk:-


aktiviti menulis


1. Sensory Skill menguatkan jari jemari Dhia Batrisya, bagus untuk latihan sebelum menulis. Tapi, Dhia mmg suka menuli dan menconteng (nt mummy buatkan aktiviti berkaitan ni,ye)



aktiviti main pasir

2. Motor Skill hands on task untuk Dhia feels real, exercise untuk muscle juga.


menulis lagi ;)


3. Imaginasi dan dapat tambah vocab Dhia dgn dough tu. Walau Dhia tak pandai nk bentukkannya. Mummy bentukkan bulat2, Dhia terus sebut ball. Mummy buat olaf, Dhia terus sebut Olaf! (walaupun mummy tak pandai melukis, melukis fail!! Tapi, gagak jugak lah bentuk,kan dough tu).

Okies, tu je rasanya keperluan untuk Dhia yg baru 1 tahun lebih ni. Nt kita play and learn together dgn aktiviti lain pulak ye ;)

swimming

You Might Also Like

3 comments

  1. Good sharing sis, rasa mcm nk try buat gak. Jenuh la beli play doh mahal. Kejap je main dah keras.huhu.

    Www.norazua10.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila buat hehehe.. Tak yah beli memahai. Nk wangi kasi letak esen vanila aje hehehe

      Delete
  2. Bestnya bolrh buat play doh sendiri untuk anak2. Anak saya pun suka sagat dengan play doh ni

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab