Mempelam asam cili masam manis masin

09:08

RESIPI MANGGA ASAM CILI

Salam Ramadhan semua. Kembali lagi dengan perkongsian resepi mudah 30 Hari Ramadhan. Bulan puasa ni macam-macam selera yang datang.  Dah terlanjur rumah ada mangga muda tu kan. Terus mummy buat mangga asam cili. Perghhh..makan sejuk-sejuk mangga asam cili memang terangkat ! Kalau beli kat shopping mall, 100gm dan RM2-3.

Kisah resepi Mangga Asam Cili ini dulu terkenal dengan viralnya. Tapi, memang sedap pun makan pedas-pedas ni. Peminat pedas kan !



CARA BUAT MANGGA MUDA ASAM BOI BERCILI / JAMBU ASAM BOI BERCILI

Kadabng-kadang buat guna asam boi putih masin. Tapi, tahu-athu je lah kan. Stoknya cepat habis. Jadi mummy gunakan asam boi merah. Kurang sedikit masinnya.


Bukan je mangga muda mummy buat. Versi jambu batu pun buat sekali. Urmmmmph !! 


Ada kalanya, mangga dah masak pun mummy belasah je guna resepi ini ! Hehehe. Pasar malam Selasa aritu, mummy dapat beli mangga dengan harga RM10 - 3 KG. Murah kan !

CARA BUAT MANGGA MUDA ASAM BOI BERCILI / JAMBU ASAM BOI BERCILI


  • Buah Mangga / Jambu Batu - di potong
  • Cili padi - potong (Ikut kepedasan yang nak)
  • Sedikit gula dan garam
  • Asam boi - beberapa biji


Resepi Epal Asam Boi Hijau Bercili di SINI


You Might Also Like

6 comments

  1. Morning...
    tertelan² air liur nieyl...

    ReplyDelete
  2. Astagfirullah! Telan air liur ena.. Huaaaa nakkk sikit!!

    ReplyDelete
  3. Terus terliur...sabar je la...

    ReplyDelete
  4. Allahurabbi, sedapnyaa.. kecur air liur wawa..")

    ReplyDelete
  5. mak aihhh..sedapnyeee ni kak lynda...

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab