Tips memilih dan membeli kasut

Nak raya deepavali tak lama lagi, mesti ramai yang nk bershopping sakan setelah dapat gaji,kan? dak...

Nak raya deepavali tak lama lagi, mesti ramai yang nk bershopping sakan setelah dapat gaji,kan? daku tak de makna lah nk gaji awal. Tak dapek la nk shopping raya deepavali yg sale sana sinun ni ha!! 

Untuk elakkan stress tak dapat nk shopping sakan mcm uols. Kita share tip shopping hari ni ye. 

Tips memilih dan membeli kasut. Yang hok wanita dan remaja ja ja mesti suke topik ni, kan? Buat kaum wanita pasti suka kasut banyak2. Tapi, apa kurangnya yg lelaki kan? En somi saya kasutnya lg byk dr saya tau!! Kasut kerja ntah bpe psg ntah, kasut site lagi, kasut badminton, kasut futsal, kasut jalan2, dan memacam lah.

Antara tips memilih dan membeli kasut:-


1. Tentukan jenis kaki.
Kaki pun ada banyak jenis, A type ataupun B type. A type tu mcm kaki bahagian dpn tu kurus. B type pulak macam mengembang bahagiannya. Aku lah tu!! hehehe jenis kembang tak kuncup2!! Jaiknya nk beli kasut tu, kalo kaki dah mcm aku yg mengembang ni. Tok sahlah pandang kasut yg jenis tajam2 dpnnya tu. Boleh menangis pakai 8 jam nanti.

2. Waktu yang sesuai.
Nak beli kasut, waktu yg sesuai adalah waktu petang atau siang. Sb kaki sedang mengembang waktu itu. Kaki ku bertambah kembang la gamaknya kot!! kan? Kalo beli waktu pagi pn tak de masalah tp jgn pilih ngam2, kang nk pakai waktu ptg takut sempit sket nt.

3. Gigit kasut.
Ada gak terbaca petua gigit kasut ni. Utk elakkan melecet. Kasi gigit sblm pakai tau!!. Kalo dah pakai baru nk gigit. Tak ke geli namanya tu ;)

4. Material kasut.
Pilih lah material yg sesuai. Pilihan top 3 daku nk kulit, tapak getah dan selesa ketika kaki keluar masuk.






5. Jenis kasut.
Jenis kasut pun kene tau pilih gak, kalo dah ngandung tapi pakai hok tinggi mcm gambar ni. Mau sakit pinggang di nok, oi!! kan!!

Ok, selamat berhujung minggu semua!! Happy shopping kasut!! Sale katanya kan. hehehe









You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda