Berjalan kaki ke tempat kerja untuk bakar kalori

Alhamdulillah, sempat saya senaman ringan setiap pagi beberapa hari ini. Iaitu berjalan kaki ke te...

Alhamdulillah, sempat saya senaman ringan setiap pagi beberapa hari ini. Iaitu berjalan kaki ke tempat kerja untuk bakar kalori. Tempoh czer dah 4 bulan lebih. Dah boleh melasak sket dan light exersize kot dgn berjalan kaki ke tempat kerja untuk bakar kalori!! hahahah kot giteeeeew!! Senaman saya ialah berjalan kaki ke tempat kerja dapat lah 350-400 langkah satu sessi ke kerja. Waktu lunch dan balik kerja pn saya memilih berjalan kaki, insyaallah. So, total sehari dapat melangkah 1,200 langkah. Not bad!! hehehe puji diri sendiri konon!! Buat masa sekarang ni, penyakit rajin senaman datang. Cer penyakit malas datang. Kim salam aje la ye! hahahaharu!!



Walau pun berat dah turun 12kg selepas melahirkan anak no 2. Tp, ada beberapa tempat perlu di align kan. Nk body solid molid mcm baru2 kawen, baru lah en somi menarik tertarik, kan!! bahahahahaha. Wajiblah!! So, berjalan kaki ke tempat kerja untuk bakar kalori kan!!




Mengira kalori dan berat.


0.5kg lemak bersamaan dengan 3,500 kalori. Untuk menurunkan berat 0.5kg seminggu mesti bakar sekurang-kurangnya 3,500 kalori melalui kiraan kalori dalam pemakanan atau senaman atau kedua-duanya.

Berikut merupakan contoh  jumlah kalori yang dibakar mengikut aktiviti yang dilakukan bagi mereka yang mempunyai berat antara 68 hingga 70 kg.
1. menonton tv = 40 kalori
2. berjalan pantas = 300 kalori
3. mengemas rumah = 240 kalori
4. berkebun (menyiram pokok dan membersih halaman) = 250 kalori
5. berkebun (menanam tumbuhan ) = 320 kalori
6. berbasikal statik =380 kalori
7. aerobik = 405 kalori
8. ping pong = 280 kalori
9. berlari di atastreadmill (40 min) = 500 kalori
10. tidur = 55 kalori
11. menjahit = 85 kalori
12. makan = 85 kalori
13. melakukan sulaman = 85 kalori
14. duduk di kerusi = 85 kalori
15. berdiri = 100 kalori
16. memandu = 110 kalori
17. melakukan kerja pejabat = 140 kalori
18. melakukan kerja rumah = 160 kalori
19. bermain golf (dengan buggy) = 180 kalori
20. bermain golf (tanpa buggy) = 240 kalori
21. menari tarian ballroom = 260 kalori
22. aerobik air = 400 kalori
23. berenang (kelajuan maksima) = 500 kalori
24. berjalan kaki dengan kelajuan sederhana = 280 kalori
25. meluncur ais = 500 kalori
26. berbaikal di taman = 450 kalori
27. berjoging = 500 kalori
28. mendaki = 500 kalori ++
29. aerobik (step aerobik) = 550 kalori +++
30. mengayuh kenu = 550 kalori
31. lompat tali = 700 kalori
32.kickboxing = 240 kalori
33.berlari laju = 700 kalori
34. berkuda = 428 kalori
35. yoga = 500 kalori
36. badminton = 760 kalori
37. naik turun tangga(3 km sejam)= 800 kalori
38. menari hip hop = 500 kalori

Untuk saya yang berjalan sederhana perlahan ke tempat kerja sambil naik turun tangga ke tingkat 2. Untuk 5 hari mungkin dalam 1,400 kalori di bakar. Tidur pula 275 kalori di bakar. Menyusu anak pula lebih kurang 600 kalori di bakar sehari, dalam 5 hari 3,000 kalori di bakar.

Jumlah minima untuk 5 hari kalori dibakar untuk diri saya ialah 4,675 kalori. Wah!! Baru saya tahu!! Ini belum masuk lagi kerja2 rumah lain kan.

Tapi, dalam membakar kalori..ada beberapa perkara perlu di titik beratkan juga. Jgn sampai tersilap dalam berdiet. EH, eh...saya berdiet ke? hahahaha bakar kalori dulu la eh!!

10 Kesilapan Program diet.

=================
*Terlampau ghairah mengira kalori.

*Tidak minum air yang mencukupi.

*Makan roti, pasta dan ubi kentang lebih banyak berbanding protein, daging segar, buah dan sayur.

*Makan makanan proses lebih banyak dari makanan segar.

*Memasak sayur berlebihan menyebabkan khasiatnya hilang.

*Tidak merancang dengan betul program diet.

*Menyalahkan orang lain di atas kegagalan program diet anda.

*Menyudahkan juga sisa makanan sedangkan anda telah kenyang.

*Mengabaikan sarapan pagi.

*Berlapar sepanjang hari kononnya sedang mengamalkan program diet.



Selain itu, saya juga mengamalkan set angkut, bakar dan buang lemak.Pendek kata set menyusu juga lah!! ;) 



Dan juga, sapuan krim ajaib untuk hasil ajaib dari L'arome Slimming Serum https://www.facebook.com/larome.8 

Photo: SERIOUS DEALER / DISTRIBUTOR WANTED !!!!!

L'AROME - Apple Stem Cell Slimming Serum
NEW & HOT MARKET !!!

MODAL SEKALI...
INCOME BERKALI-KALI...
PENDAPATAN SAMBILAN jer ni...

INFO & Tempahan produk sila SMS ke - 012-6460421
Kepada pemilik Spa / Butik kecantikan / Saloon / Gym Instructor...
Anda amat dialu-alukan sbg pengedar ditempat anda.

> SWISS Quality Product.

> Bahan Utama Apple Stem Cell.

> Terbukti berkesan MEMBAKAR LEMAK / MEMECAHKAN SELULIT / MENGHILANGKAN STRETCH MARK.

> Lost inches in 24HOURS...

> HARGA BERPATUTAN.

> Permintaan TINGGI dari customer.

> Sesuai untuk LELAKI & WANITA...

Misi saya berjalan kaki ke tempat kerja untuk bakar kalori hampir berjaya!! Anda?? Jom sesama jom ;)

Nasib baik tempat kerja saya dengan rumah dekat. Kalau yg jauh ke tempat kerja tu, tak perlu lah berjalan kaki mcm saya. Mau esok br sampai hehehe. 


: Jom Chit Chat :
COD: Kajang / Cheras/ Subang
fb: http://www.facebook.com/UrbanMummy1
012-6460421
nurazlindaazman@gmail.com
pinky-lynn.blogspot.com


You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda