Main masak-masak Sambal Sotong dan Ayam Goreng

10:04

Ada anak-anak kecik. Yang dah pandai sibuk nk bersama-sama kat dapur. Mmg merunsingkan mummy. Takut anak terkena minyak panas dsb. Jadiknya, sekarang ni, nk masak kene ada daddy tengok2kan. Tapi, sampai bila nk harapkan daddy menjaga anak dan mummy baru leh masak. Jadiknya, mummy harus cari time utk siapkan bebahan dan jimat kan masa untuk memasak. So, beberapa hari yang lalu, bosan menunggu lunch hour. Balik rumah, kasik siap bahan-bahan untuk dinner nanti. Ayam goreng punya bahan:-
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Kunyit
*sedikit garam

Kasik lomo pada ayam tu, simpan dlm fridge. Kasi sebati ayam goreng berempah gitew ;)


Setel bahan2 yang pertama. Kita siapkan bahan kedua. Kasi  gunting cili kering dan rebus cili kering. Siap merebus, terus zaaas blender dengan bawang merah, halia, bawang putih. nanti balik tinggal gorang sambal dan masukkan sotong je.


Menyiapkan bahan-bahan pun boleh hampir habes time lunch. tapi, amat menyenangkan diri bila balik rumah nk masak dinner. Siap masak, amek anak. Terus makan dengan anak-anak. 


Dhia suka dengan ayam goreng sekarang ni.

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab