Menyusukan kakak dulu atau menyusukan adik dulu : Tandem breastfeed

Bacaan untuk kaum wanita. Tapi, bapak budak pun harus gak tau dan kene tahu gak. Mummy ni, seorang...

Bacaan untuk kaum wanita. Tapi, bapak budak pun harus gak tau dan kene tahu gak. Mummy ni, seorang bf's mom sampai sekarang. Alhamdulillah. Ni sbnrnya nk citer dan kongsi pengalaman sedikit tentang elmu penyususan. Hari-hari ada je ilmu baru tentang penyususan nk di kongsikan. Nak ilmu kene lah gali, ilmu tak datang bergolek tergolek-golek, kan!! Ok, kita citer ttg citernya....Memula dulu, masa berpantang. Semua org yang lebih makan garam dari saya, akan nasihatkan saya susu kan adiknya dulu. Bila adik (Dzal Aidi) dah kenyang. Baru lah, menyusukan si kakaknya (Dhia). Kita yang tak arif ni, angguk-angguk sahaja. Tak mampu nak menggeleng-geleng. Dalam pantang ko!! Banyak nau menggeleng kang MEROYAN lak. Tak geleng-geleng pun boleh meroyan,kan!!


Ni pulak,susu EBM untuk hari ini 20 Januari 2015. Mummy korang tak rajin nak ngepam banyak kali. Pam macam biasa. Waktu keje 2 kali sehari je. Selebihnya, kasik selak dan direct breastfeed. Udah!! Sonang. Tak yah cuci botol banyak kali kat dapur. Sambil df, sambil tido pun boleh. bab ni mummy mmg suka. Tapi, apaknya ckp. Mummy keje curik tulang. Erm...apa-apa la apaknya. Nk anak kenyang ke tak nak? kan!!


Berbalik citer pasal menyusukan sapa dulu sapa kemudian. Susu yang pekat dah lemak berkhasiat adalah susu di akhir. Susu yang awal tu lebih kurang macam foremilk kata nurse. Hindmilk ni susu hujung-hujung gitew.
Foremilk -  Cair untuk hilangkan dahaga
Hindmilk -  lebih pekat, kenyang

Jadiknya, mummy kene susukan kakak dahulu. Kemudian, baru menyusukan adiknya. Kekadang nk senang dan cepat. Tandem udah. Sorang kiri sorang kanan. Yang tak selesa si kakak lah. Kadang-kadang mummy soh kakak manjat. Kadang-kadang soh sana sket..sini sket. Tak pe la, kakak! Dah puas dah kot. kan!! Lama dah menyusunya.
Dan, korang jgn kompius lak, kolostrum dengan hindmilk tau. Kolostrum tu susu awal, lepas melahirkan anak. Susu belum matang katanya ;) Khasiat SUPERB!!

Okies, yang ada anak twin, ada anak menyusu badan cam mummy. Jgn lupe..bg kakak minum dulu. Or vice versa .

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda