#Cabaran20Hari Puasa/Raya Amalan Berbalas Juadah di Bulan Puasa

#Cabaran20Hari Amalan Berbalas Juadah di Bulan Puasa : Hari ke 8 #Cabaran20Hari hari ke lapa...

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

#Cabaran20Hari Amalan Berbalas Juadah di Bulan Puasa : Hari ke 8

#Cabaran20Hari hari ke lapan. Masih lagi gagah bloggers dan ahli #EFG menyahut cabaran nampaknya. Mummy pun apa kurangnyakan?
Ok, hari ini nak bercerita tentang Amalan Berbalas Juadah di Bulan Puasa. Masa kecil dulu, selalu nampak mak dan jiran tetangga membalas-balas juadah di bulan puasa. Amalan ni, dapat mengeratkan silaturrahim sesama jiran tetangga.

Zaman dulu-dulu memang kerap kita nampak. Tapi, sekarang zaman berbuah.  Amalan ini semakin kurang di pratikkan.

Pengalaman saya, bila sudah tinggal sendiri sekarang ini. Amalan ini sukar di lakukan. Kerana jiran tetangga juga sibuk dan kadang-kadang tidak sempat menyapa. 

Cuma, amalam berbalas juadah ini saya tetap lakukan pada jiran jiran sebelah rumah (adik) dan ibu (babysitter anak). Berbalas juadah ini, saya tidaklah berbalas setiap hari. Bergantung pada keadaan. Sebab kami pun berbuka juadah yang simple dan mudah aje. 

You Might Also Like

3 comments

  1. Dah kurang kan sekarang nie amalan bertukar-tukar juadah.

    ReplyDelete
  2. kita kena praktikkan lagi ni agar tak lapuk dek zaman =)

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda