Resipi Dadih Hirup Puding Sedut

Resipi Dadih Hirup Puding Sedut Trend pencuci mulut masa kini Dadih hirup atau di kenali jug...

Resipi Dadih Hirup Puding Sedut Trend pencuci mulut masa kini


Dadih hirup atau di kenali juga dengan nama puding sedut telah menjadi trend dan viral sebagai makanan pencuci mulut. Mummy pun suka sangat dadih, makan ketika sejuk memang sedap !! Selalunya buat dadih dalam bekas kecil dan makan dengan sudu je.

Tapi, dadih hirup atau puding sedut ini dalam botol. Kene hirup atau sedut dengan straw. Sebab tu nama yang di berikan sebagai dadih hirup, dadih sedut, puding hirup atau puding sedut.

Mummy pun confuse nak gelarkan nama yang mana satu untuk dadih ini.

Mummy ada jumpa 2 resipi dadih hirup atau puding sedut di carian Google. 

Resipi 1:

1 sudu kecil serbuk agar-agar
1.6 liter air
4-5 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu tepung
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu tepung
1 sudu besar gula perang
Secubit garam
Pewarna perisa makanan (strawberry / coklat / milo)

Cara masak dadih hirup:-
Panaskan ke semua bahan kecuali perisa makanan. Sehingga sebati dan masukkan perisa makanan. Boleh buat warna berlainan juga. Bahagikan dan asing kan adunan.

Resipi ke 2 puding sedut ini, mummy dapat dari facebook Azila. Boleh cuba ikut resipi dan langkah-langkah seperti ini :-



Mummy kadang-kadang beli serbuk dadih segera yang ada di jual di kedai kek atau pasaraya. Hanya perlu campurkan susu cair dan sedikit gula.

You Might Also Like

3 comments

  1. anak-anak tak minat dadih...mengikut daddy tak suka lembik2..tapi xpenah buat sendiri..kalut apa kebenda ntah la...pagi2 dah kena cuci adam kencing...sabo jela www.irrayyan.com

    ReplyDelete
  2. alamak komen first tadi hyperlink salah...www.irrayyan.com

    ReplyDelete
  3. Boleh try ni..bagus pun bagus...xdela sepah sgt kalau ank mkn..sedutt jer..hheehe

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda