6 Cara Terbaik Menulis di Media Sosial

08:00

6 Cara Terbaik Untuk Menulis di Media Sosial.

Bagi mummy media sosial bagus sebenarnya. Dapat kongsikan pelbagai info yang kita tahu dan dapat info dari kawan-kawan yang kita tidak tahu. 

Ada juga yang berpendapat media sosial ini, tak bagus ! Tapi, alih-alih kerja dia meng'google' jugak !  Guna juga media sosial !

Mummy tak mahu berbahas baik buruk media sosial, apa yang mummy nak share di sini ialah 6 Cara Terbaik Untuk Menulis di Media Sosial . Antara sebahagian tip yang mummy rasa sangat penting ialah:-
6 Cara Terbaik Menulis di Media Sosial


1 . Tulis secara jelas, terang dan simple. Mengikut media sosial tertentu seperti:-
  • Twitter: 71 – 100 patah perkataan
  • Facebook: 40 – 119 patah perkataan
  • Google+: kurang 60 patah perkataan untuk tajuk
2. Letakkan link di media sosial.
Yang ini, kerap juga mummy buat. Link kan je blog update ke instagram dan facebook.
 
6 Cara Terbaik Menulis di Media Sosial
3. Jangan lupa gambar juga penting !
Gambar yang lawa juga akan menarik perhatian pembaca. Walaupun gambar mummy tepek di media sosial tak berapa lawa. Tepek juga !
 
4. Kene rajin berinteraksi dengan rakan di media sosial
  • Cepat respon
  • Rajin follow dan like
  • Monitor hashtags - penting hastags ini rupanya !
Mummy pun cuba untuk blogwalking kawan-kawan yang ada sebanyak mungkin setiap hari !

5. Gunakan kembali atau imbau kembali. Facebook ada imbau kembali timeline ini ! Mudah !
  • Tulis balik atau karang balik. Kalau rajin,. buat...kalau tak rajin share je hehe
  • Tambah hashtag
6 Cara Terbaik Menulis di Media Sosial

6. Rajin update atau rajin menulis
Yang ini, gigih juga lah mummy buat. Lagi-lagi kat blog ini kan..Kalau terlebih rajin ada jugalah 4 entri sehari. Kalau malas, kadang tak ada langsung pun nak tulis dan update.

Tip ini sebenarnya adalah untuk merapatkan hubungan dengan google dan juga rakan-rakan dalam media sosial. Juga sangat sesuai pada peniaga online. Kerap berinteraksi, makin mudah dapat pelanggan. Zaman sekarang orang suka meng'google' sahaja. Betul,tak?

Mummy pun masih bertatih, dan masih perlu banyak belajar lagi. Mana yang terkurang tu, mohon tunjuk ajar juga ye...Terima kasih ! 

You Might Also Like

3 comments

  1. nice entry mummy. InShaaAllah akan sy praktiskan..

    ReplyDelete
  2. thankz sbb sharing info mommy :)

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab