Resipi Mudah Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak

Dah seminggu Syawal, baru sempat nak kongsikan resipi tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak. Semua...

Dah seminggu Syawal, baru sempat nak kongsikan resipi tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak. Semua homemade tau, dari jem nenas tu hinggalah ke kulit tart tu. Memang sedap tart Gulung Tok Mak buat. Syawal tak abes lagi, tapi tart gulung tok mak, dah nak habis hehehe.

Resipi Mudah Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak

Resipi Mudah Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak


BAHAN-BAHAN Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak

1 buku mentega dalam 230gm - 250gm
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung kastard (diayak)
1 cawan gula aising (ikut kemanisan mana nak)
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning 
Kuning telur untuk disapu atas tart gulung

Resipi Inti Tart Nenas (masak atas dapur hingga agak-agak kering) :-

3 biji nenas saiz sederhana (parut)
Sedikit esen warna kuning
2 cawan gula pasir (ikut kemanisan mana yang kita nak)


Resipi Mudah Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak


CARA BUAT Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak :-


1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata. 
3. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
4. Isi sedikit doh tadi dalam acuan. Tekan dan picit panjang hingga habis. Potong ikut gulungan inti nenas.
5. Letak nenas yang dah siap masak (bulat-bulatkan) tu tadi gulung kemas. 
6. Letak dan susun dalam dulang pembakar, buat hingga siap.
7. Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven api atas pada suhu 180 selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. 
8. Keluarkan Tart Nenas Gulung Homemade by Tok Mak dari oven dan biar 2-3 minit dalam loyang pembakar.


You Might Also Like

7 comments

  1. Sedapnya tart.. Tp nak membuatnya memang MALAS, haha..!

    ReplyDelete
  2. uncle ni… beli lagi senang! heheheh

    ReplyDelete
  3. umi kita pun ada buat juga tart nenas! resepi dari orang sama tapi bentuk berbeza. tapi lain pula rasa dia. kak lynda pernah tak jadi macam tu?

    ReplyDelete
  4. buat sendiri best.. letak jem banyak2 hehe..

    ReplyDelete
  5. tart nenas mmg suka.. tapi inti kene sedap lembut tak suka yang keras...
    nampak gebus tart nenas tu...

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda