Shoplinks.Asia

Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles” Door To Door Service di Rumah Kami

Imunisasi  Vaksin Demam Campak “Measles” Door to door service di rumah kami. Klinik Kesihatan Kajang dengan usahasama JMB kami dan apartmen...

Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles” Door to door service di rumah kami. Klinik Kesihatan Kajang dengan usahasama JMB kami dan apartment sekitar rumah kami telah mengadakan Hari Bertemu Pelanggan Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”. Mulanya, memang mummy tak ambil endah sangat Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”. Almaklumlah Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles” tak wajib,kan?

Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”


Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”


Lagi pun, semua orang akan merasa demam campak dan chicken pox ini. Tak kene semasa kecil, akan kena pada dewasa nanti.

Awal pagi Sabtu lepas, rumah kami telah di ketuk oleh nurse dari Klinik Kesihatan Kajang. Ha…siap door to door service tau. Best,kan !

Selepas mummy buka pintu, terus nurse minta buku kesihatan anak-anak. Memang mummy simpan rapi rekod kesihatan anak-anak. Ramai yang beritahu mummy pentingnya simpan buku rekod kesihatan anak-anak sehingga sekolah nanti.

Alhamdulillah setelah di periksa, di dapati semua vaksin wajib anak-anak lengkap.

Nurse minta kami turun ke dewan apartment kami untuk Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”

“wajib ke imunisasi tu, nurse?” Mummy bertanyakan kepada nurse. 
Nurse menjawab, dulu tak wajib..tapi sekarang dah diwajibkan. Turun ambil injection ye !”

Baru mummy tahu, dah diwajibkan rupanya Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”. 

Mummy terus mengiakan dan terus bawa anak bersiap-siap ke dewan.


Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”



Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”

Mummy confident Dzal Aidi Fiqry tak akan menangis bila kene injection Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles” . Sebab semasa ambil darah tempoh hari, Dzal steady je.

Dhia pula….erm….biasalahkan budak girl ni. Mesti nangis lah !

Sekali, tekaan mummy silap da……….dedua anak nangis bila kena Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles” ! Daddy seperti biasa kerja,kan. Jenuh mummy nak pujuk dua orang anak dalam satu masa. 

Dukung sekejap lah dua-dua. Perut czer yang kene potong 2x langsung mummy tak fikir. Sebab fikiran dok nak tenangkan anak-anak.

Pujuk punya pujuk..dapat idea nak bawa anak-anak pi rumah adik ipar. Lagi pun, adik ipar yang tinggal di Taiping pun ada sana. 

Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”


Terus hilang nagis sedu sedan bila dengar nak bawa ke rumah cousinnya. Sebab rumah cousin nya in banyak mainan. 

Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”

Tu..yang mereka happy semacam, kalau mummy nak bawa ke sana.

Berbalik kes Imunisasi Vaksin Demam Campak “Measles”, di wajib kan kerana Peningkatan kes Measles.

Menurut KKM.  Sehingga minggu pertama Jun 2016 (minggu epid 23), sebanyak 66 wabak(oubtreak) measles dilaporkan, meningkat antara 4 hingga 5 kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun 2015. Pada tahun 2014, hanya 11 wabakmeasles dilaporkan dan meningkat kepada 57 wabak pada tahun 2015. Pada tahun 2016, majoriti wabak melibatkan rumah persendirian (42 episod; 63.6%), diikuti oleh institusi (19 episod; 28.8%) dan komuniti (5 episod; 7.6%). Bilangan kes juga meningkat sebanyak 340% (873 kes) berbanding tempoh yang sama pada 2015 (197 kes). Sepanjang tahun 2015, terdapat sebanyak 1,318 kes dengan 2 kematian, manakala belum ada kematian pada 2016.

Pada tahun 2016, bilangan wabak chickenpox adalah 10 episod berbanding 12 episod dalam tempoh yang sama pada 2015 dan 9 wabak pada tahun 2014. Majoriti episod pada tahun 2016 melibatkan institusi (9 episod; 90%) seperti taska, tadika, pusat jagaan harian dan pusat tahanan. Bilangan kes 2016 juga menurun sebanyak 34.7% (109 kes) berbanding 2015 (167 kes) dan 2014 (125 kes). Tiada kematian akibat chicken pox pernah dilaporkan dalam tempoh 3 tahun.

Pesakit yang kurang daya melawan tubuh boleh mengalami komplikasi yang lebih serius seperti jangkitan telinga tengah (otitis media 5-15%), diarea, jangkitan peparu (bronkitis dan pneumonia 5-10%) dan jangkitan pada otak (subacute sclerosing panencephalitis 1/10,000-1/100,000 kes), di mana ia boleh menyebabkan kecacatan kekal dan kematian. Komplikasi akibat penyakit chicken pox hampir serupa dengan measles, tetapi jarang berlaku.









You Might Also Like

5 comments

  1. ololoo..siannya...teringat dulu kena cocok masa form 3.. balik rumah demam..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. imunisasi skrg insyaallah tak demam dah :)

      Delete
  2. wah... nice info ni.. diornag buat secara berperingkat ke apa ni? umur berapa yang boleh buat ni alin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba je dpt tahu mereka dtg. Mungkin berperingkat. Buat ini mereka panggil anak-anak berumur 3 bln hingga 12 tahun

      Delete
  3. semua vaksin yang disenaraikan kementerian kesihatan akak amik...nice info Linda...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -