Shoplinks.Asia

SAYA BUKAN SIFU BLOG

Nak cerita kisah blog pula di entri kali ini, tapi jangan salah anggap tau ! Mummy bukan SIFU dalam dunia BLOG. Oleh kerana, blog mummy in...

Nak cerita kisah blog pula di entri kali ini, tapi jangan salah anggap tau ! Mummy bukan SIFU dalam dunia BLOG. Oleh kerana, blog mummy ini hak milik persendirian. Mummy menulis BLOG ikut kata hati sendiri berdasarkan niche lifestyle, parenting, beauty, food dan travel. 


SAYA BUKAN SIFU BLOG, BERBLOG DARI 2008, MACAMANA NAK BINA BLOG DENGAN CARA YANG MUDAH?, Nak cerita kisah blog pula di entri kali ini, tapi jangan salah anggap tau ! Mummy bukan SIFU dalam dunia BLOG. Oleh kerana, blog mummy ini hak milik persendirian. Mummy menulis BLOG ikut kata hati sendiri berdasarkan niche lifestyle, parenting, beauty, food dan travel.


SAYA BUKAN SIFU BLOG


Bila orang nampak kita ada blog, kadang-kadang orang ingat kita ni SIFU dalam dunia BLOG. Mulalah orang tanya itu ini, mana mummy boleh explain. Mummy akan explain. Mummy tak pernah nak kedekut ilmu. Cumanya, kadang-kadang mummy tak pandai nak huraikan. 

Jika, orang yang bertanya tu... tak faham nama-nama tertentu dalam bidang BLOGGING . Contohnya, kenapa saya buat blog keluar nama " xxx.blogspot.my" . Kenapa tak jadi " www.xxx.com " . Mummy akan jawab, "Oh, itu kena beli domain dulu". "Domain? Domain tu apa?" . Kalau macam ni, mummy memang tak reti nak explain. Mummy pun, tak expert mana. Cara mudah nak bagi faham. Mummy akan minta refer pada yang pakar seperti di SINI . Dalam tu.. ada info yang lengkap seperti APA ITU DOMAIN, APA ITU WEB HOSTING, APA BEZA WEB HOSTING dan DOMAIN, APA ITU BANDWIDTH dan lain-lain. Memang mudah faham.


SAYA BUKAN SIFU BLOG, BERBLOG DARI 2008, MACAMANA NAK BINA BLOG DENGAN CARA YANG MUDAH?, Nak cerita kisah blog pula di entri kali ini, tapi jangan salah anggap tau ! Mummy bukan SIFU dalam dunia BLOG. Oleh kerana, blog mummy ini hak milik persendirian. Mummy menulis BLOG ikut kata hati sendiri berdasarkan niche lifestyle, parenting, beauty, food dan travel.


BERBLOG DARI 2008


www.azlindaalin.com bukan lah blog pertama mummy. Mummy berblog dalam tahun 2008. Blog pertama mummy ialah : budget-cupcakes.blogspot.my . Blog ini, masih wujud dan di biarkan wujud. Tapi tak update sangat. Sebab blog mummy ini ber 'niche' food .. especially kek ! Sekarang stop kejap dari kerja baking. Insyaallah ..jika ada rezeki, kita sambung baking balik :)

Bina blog gitu-gitu, memang lah mudah. Nampak bina blog memang macam mudah. Samada blog kita akan di kenali di Google atau tidak. Tu, belum tentu lagi. Mummy pun masih banyak perlu belajar dalam dunia BLOGGING.


SAYA BUKAN SIFU BLOG, BERBLOG DARI 2008, MACAMANA NAK BINA BLOG DENGAN CARA YANG MUDAH?, Nak cerita kisah blog pula di entri kali ini, tapi jangan salah anggap tau ! Mummy bukan SIFU dalam dunia BLOG. Oleh kerana, blog mummy ini hak milik persendirian. Mummy menulis BLOG ikut kata hati sendiri berdasarkan niche lifestyle, parenting, beauty, food dan travel.


MACAMANA NAK BINA BLOG DENGAN CARA YANG MUDAH?

Mummy banyak kali terfikir nak buat entri sebegini, sebab ada yang bertanya mummy pasal blog. Nak cerita bab BINA BLOG DENGAN CARA YANG MUDAH ini. Mummy sangat sangat risau, sebab mummy sendiri pun masih ada merangkak belajar lagi. Sebab tu, mummy beritahu awal-awal. Yang mummy bukan pakar dalam BINA blog. Untuk BINA ATAU MENULIS BLOG mummy sarankan untuk rujuk di SINI untuk belajar step by step.

Menulis blog memang ada rasa kepuasan yang tersendiri.

Baru-baru ini, mummy di beri kepercayaan oleh satu FOUNDER dari syarikat MINUMAN untuk mummy guide kelas BINA BLOG ASAS. Mummy bersyukur juga dapat turunkan sedikit ilmu yang ada dalam dada ini.


Bidang BLOGGING bukan bidang buang masa tau. Kalau pandai dan kena cara. Memang boleh BUAT DUIT. Sebab BLOGGING ini, kita boleh berniaga juga. Tapi, menjual cara SOFT SELL sket lah ! Jangan menjual cara HARD SELL ya !

Nak tips macamana dapat income dari blogging pula. Korang boleh baca DISINI . Ha..sapa kata blogging ni buang masa? 

Okaylah ini sahaja perkongsian untuk entri kali ini. Hingga kita berjumpa di lain entri..........

Artikel lain yang menarik :

RAHSIA WEBHOSTING

WEBHOSTING YANG TERBAIK

REVIEW WEBHOSTING

WEBHOSTING BEGINNER GUIDE

APA ITU WORDPRESS ?

Productivity tips

7 CARA BUAT DUIT DENGAN BLOG




You Might Also Like

15 comments

  1. Salam kenal sis..
    Irismyra.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. Nieyl pun sama juga...
    menulis utk kepuasan diri je..
    tak sangka pula terjebak dlm review produk semua...
    cuma masih tidak dpt nak join mana² event lagi..
    sbb masalah kekangan masa dan jarak ke tempat event...
    apa² pun blog mummy antara blog yg nieyl suka singgah dan baca...:)

    ReplyDelete
  3. wahhh bagus kak linda banyak beri info berkaitan dengan blog dan kat mana boleh rujuk. tak sifu pun, kak linda tetap di hati kc ecewahhh ;)

    ReplyDelete
  4. Good sharing Linda.. tq tau selalu jawab apa yang akak tanya tentang blog.. :)

    ReplyDelete
  5. good sharing kak.! hehehe... sifu tu coming soon.. byk info dpt dr blog akk. keep it up. =)

    aina pun tulis untuk kepuasan diri, byk based from experience. lagi satu bukan apa, untuk baca di hari tua. hehehe.. byk memori dlm blog ni di abadikan. gitu.

    ReplyDelete
  6. Kita pon tak pandai pasal blog. 100% diserahkan pada suami untuk godek & maintain blog..mommy sila buat entry sahaja...tapi bab penulisan entry, tahu la sikit2 pengalaman sendiri dari blog wordpress

    ReplyDelete
  7. Saya pun bukan Sifu Blog.. selama-lamanya jadi anak murid sebab banyak lagi kena belajar.. :) Yang penting kita share ilmu yang ada InsyaAllah bertambah2 ilmu baru akan tiba.. cewaahhhh...

    Keep it up Lynnda..
    Kagum tengok perjalanan blogging Lynnda selama ni.. :)

    ...

    ReplyDelete
  8. SA masih sedang belajar..im a sifu too...

    ReplyDelete
  9. Masih merangkak belajar pasal blog tapi sikit2 dh tau asam garam dunia blogging camne..nampak senang tapi kena usaha keras untuk blog dikenali...

    ReplyDelete
  10. dulu pun tak tahu apa itu domain. lepas tu belajar dan belajar...nice sharring kak. ;)

    ReplyDelete
  11. Memang best kalau ada blog.. kepuasan tu pun ada.. Banyak lagi saya nak belajar dari mummy ni..

    Apa pun.. Selamat hari ibu ;)

    ReplyDelete
  12. Wuuu bestnya sis.airah pun pernah ada banyak blog dulu hahaha tapi xlama

    ReplyDelete
  13. bkn tp mmg hebat ah boleh dianggap sifu..hihi..great sharing kak linda!

    ReplyDelete
  14. lagi satu sifu untuk ana menuntut tentang dunia blog. tahniah kak lynda atas kejayaan yang di capai selama hampir 9 tahun ni. teruskan memberi inspirasi kepada newbie macam ana ni.

    ReplyDelete
  15. Nani pun dulu dulu memang zero bab blog ni. Sekarang tahu lah jugak sikit sikit. Heheh. Lamanya dah kak Linda ada blog :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -