Shoplinks.Asia

Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation

Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation - Alhamdulillah dan berpantang lebih kurang 25 hari ini. Badan semakin...

Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation - Alhamdulillah dan berpantang lebih kurang 25 hari ini. Badan semakin pulih dan semakin kuat sedikit. Syukur. 


Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation


Trowback cerita beberapa minggu yang lalu. Mummy Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation. Masa anak pertama dan kedua ( 3 dan 4 tahun yang lalu). Injection ubat cair darah ni, diberikan semasa dalam wad je. Tapi, anak nombor 3 ni...siap kena inject selepas keluar wad.

Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation

Tak gerun? Ish..mestilah gerun ! Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation. Doktor farmasi kata inject sendiri je di rumah. Sambil explain cara cucuk. Cucuk ubat cair darah memang tak sakit. Tapi, bila ubatnya dah masuk. Lenguh juga lah tangan !

Kena Inject Sendiri Ubat Cair Darah Selepas Bersalin Czer Operation

Mummy dapat bekalan untuk 10 hari. Inject setiap hari untuk 1 jarum. 

Siapa tolong inject? Dah tentulah suami sendiri. Nak pergi ke klinik berdekatan, macam tak larat tetiap hari nak pergi.

Lagi pun, doktor dah ajar cara cucuk. Dan macamana nak cucuk.

Jom kita tengok, kenapa kena suntik ubat cair darah dan atas faktor apa doktor berikan.

SEBAB-SEBAB DI BERIKAN SUNTIKAN CAIR DARAH 


Pembedahan meningkatkan risiko mengalami darah beku. Ini boleh jadi serius, bergantung kepada di mana pembekuan itu berlaku. Jika pembekuan berlaku dalam paru-paru, ia boleh menyebabkan kematian. 


FAKTOR DI BERIKAN SUNTIKAN CAIR DARAH 


1. Umur melebihi 35 tahun. 
2. Kelahiran anak ke 3 dan lebih. 
3. Berat badan berlebihan. BMI > 30.
4. Status semasa merokok. 
5. Pembedahan caesarean elektif
6. Pra-eklampsia (darah tinggi semasa hamil dan tanda² sawan). 
7. Kehamilan kembar. 
8. Kelahiran pramatang, kurang 37 minggu
9. Penggunaan alat bantu semasa kelahiran seperti forceps/vacumm. 
10. Perdarahan semasa bersalin yang banyak. Kehilangan lebih 1 liter atau berlaku transfusi darah. 
11. Jangkitan kuman sistemik (seluruh badan)

You Might Also Like

11 comments

  1. Scary jugak kena cucuk sendiri ni.semoga cepat sihat sis

    ReplyDelete
  2. Allah kalau aina takutnya nk kena cucuk sendiri.

    ReplyDelete
  3. scary.. semoga semua baik2 saja..
    chaiyook..!!

    ReplyDelete
  4. Akak. Tetiba rasa scary pulakk. huhu

    ReplyDelete
  5. Alahai.. lepas ni mama terer dah la cucuk2 ye

    ReplyDelete
  6. Seramnya, teringat masa kena cucuk arwah maklang saya insulin dulu. Nak pejam mata tapi tak boleh sebab jadi tukang cucuk padahal takut jarum, haha.

    Apapun, semoga urusan akak dipermudahkan, baby membesar dengan sihat dan comel, dan akak pun cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. Adoi...seriaunya akak baca..terus rasa perit kat perut walau x pernah kena bedah lagi...

    ReplyDelete
  8. Perlu ada keberanian nak inject sendiri ni... tapi kalau tak buat seperti yang doc suruh, ada risikonya kan...

    ReplyDelete
  9. em.. kalau saya confirm banyak ngelat.. hee~ lagi2 nak kena cucuk sendiri.. memang tak a.. hahahaha~

    ReplyDelete
  10. masa saya,nurse yang buatkan sebab masih di wad dalam seminggu..so,ada lah nurse yang tolong...kena buat sendiri tu rasa macam gerun pulak..takut tak tercucuk je

    ReplyDelete
  11. Adoiiii takut baca entry ni...kena betul betul kuat semangat ni kan..hihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -