8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG

8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG - Buat cucur ni, sebenarnya ada banyak cara buatnya. Nak cara buat yang mudah, tak banyak bahan ataupun ...

8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG - Buat cucur ni, sebenarnya ada banyak cara buatnya. Nak cara buat yang mudah, tak banyak bahan ataupun nak banyak bahan pun boleh. Mummy as usual. Suka resipi mudah, bahan tak banyak dan senang jadi je ! Hanya dengan 8 bahan resipi mudah jadik lah cucur jagung udang.

8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG


Cucur jagung udang ni kegemaran daddy (laki den la). Maka, kalau laki suka, wajiblah kita buat. Baru pahala, kan? Hehehe.  Jom tengok apa dia ada dalam 8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG 


8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG , resioi cucur, mudah buat cucur, resepi midah cucur, cucur jagung, cucur jagung udang, senang masak, bahan cucur jagung, cara masak cucur

BAHAN-BAHAN 8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG 



8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG , resioi cucur, mudah buat cucur, resepi midah cucur, cucur jagung, cucur jagung udang, senang masak, bahan cucur jagung, cara masak cucur

Cucur jagung udang ni, resipibmudah sangat. Macamana nak buat cucurjagung udang. Jom ikut step ni, ye :-

 1. Setengah bungkus tepung gandum*
2. Setengah tin jagung dalam air, nak pakai fresh atau frozen pun boleh*
3. Sedikit daun kucai*
4. Sedikit udang dan bawang merah (mummy tak suka bawang dalam cucur)*
5. Sebiji telur*
6. Sedikit garam
7. 3 cawan air
8. Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Mudah je, kan? Sap sap suiiii ja hehehe

CARA BUAT 8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG 


8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG , resioi cucur, mudah buat cucur, resepi midah cucur, cucur jagung, cucur jagung udang, senang masak, bahan cucur jagung, cara masak cucur

Cara buat 8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG  ni, senang je. Gaukan bahan bertanda * sehingga rata.


Baru masukkan air sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

Air tu, mummy bancuh dengan 3 sudu garam sesiap. Supaya garam hancur sekata dalam bancuhan

Ada yang, uli tepung cucur dengan minyak. Tapi, mummy tak buat resipi gitu ye. 

Siap ratakan dan masukkan semua bahan cucur.

Boleh panaskan minyak dan menggoreng ikut bentuk yang di sukai.

Mummy suka cucur bentuk leper, daddy lak suka bulat bulat.


8 BAHAN RESEPI CUCUR JAGUNG UDANG , resioi cucur, mudah buat cucur, resepi midah cucur, cucur jagung, cucur jagung udang, senang masak, bahan cucur jagung, cara masak cucur

Siap menggoreng. Lembut di dalam, dan ranggup di luar.

Anak-anak pun suka cucur jagung.
Mummy goreng half way,, half way lagi. Daddy teruskan goreng sampai habis.

Sebab mummy nak tidurkan baby Daim 

You Might Also Like

6 comments

  1. Wah nampak sedap nie Linda, boleh lah Kak Sue cuba nanti..

    ReplyDelete
  2. Wah sedap ni kak mkn ptg2 dgn kopi o. Boleh cuba nnti resepi akak ni.

    ReplyDelete
  3. Wow sedap ni,tq for this recipe sis. rabia pernah makan cucur jagung ni dekat hotel je.

    ReplyDelete
  4. ooo rupanya senang je nak buat cucur jagung ni :)

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap kak. .Boleh try buat cucur ni nanti

    ReplyDelete
  6. Sedap ni. Boleh cuba buat cucur nih nanti tapi saya xmo buh jagung..hahah

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -