RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN

RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN - Setelah lauk pauk untuk 100 orang makanmummy dah kongsikan. Jom tengok sukatan masak nasi untuk...

RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN - Setelah lauk pauk untuk 100 orang makanmummy dah kongsikan. Jom tengok sukatan masak nasi untuk RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN.




RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN

Panduan masak nasi untuk masakan banyak, tepejk dan simpan dalam blog sendiri. hehe nanti sonang !

RESIPI MASAK NASI UNTUK 100 ORANG MAKAN (Buffet):

8kg beras (ada lebihan auntuk 20 orang makan)

Jika korang nak guna beras biasa untuk masak nasi yang berperisa seperti nasi ayam/nasi tomato/jagung atau lelain. Beli beras yang mengandungi 5% beras hancur (ada tulis di plastik beras). Beras perlulah dibasuh dan direndam lebih kurang 15 minit dan toskan.

CARA MASAK NASI



UNTUK NASI BERPERISA 

Jika guna periuk 5kg beras..

5 gayung beras 
1 gayung susu cair (guna gayung baru atau khas untuk masak)
4 gayung air

Rempah untuk 8kg beras (100pax)
Susu cair 6 tin
Jagung (nasi jagung) 6 tin
Tomato puri (nasi tomato) 6 tin

NASI PUTIH

8kg untuk 100 orang makan
1 gayung beras : 1 gayung air

Beras basmathi pun sama ukurannya.

Untuk 200 pax buffet
Beras 15kg 

Untuk 50 pax beras 4kg


Nasi untuk makanan di pek / polisterin

5kg beras untuk 50 pax..
9kg beras untuk 100 pax..




You Might Also Like

8 comments

  1. okay boleh guna this resipi one day

    ReplyDelete
  2. kiranya satu kampit beras lah kalau nak masak banyak ni. Okay noted! :D

    ReplyDelete
  3. Terus rasa nak makan nasi kerabu daging bakar..walaaaa....

    ReplyDelete
  4. Leh buat bisnes katering kalau macam ni

    ReplyDelete
  5. senang pakai gayungkan.. hihihi boleh la klau yang nak buat bisnes atau kenduri pakai resepi ni

    ReplyDelete
  6. nice sharing ni.
    byk alin share masakan byk gini.
    very useful!

    ReplyDelete
  7. Good sharing Linda, boleh refer sini nanti kalau nak masak banyak..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -