Total Pageviews

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG  - Lagi beberapa minggu je nak raya ! Anak-anak kami dah tak sabar tu nak beraya, seronok depa...

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG - Lagi beberapa minggu je nak raya ! Anak-anak kami dah tak sabar tu nak beraya, seronok depa bila raya. Samalah dengan mummy masa waktu kecil dulu, seronok bila nak raya. Yelah kan, semuanya serba baru ! Lepas tu tak sabar nak balik kampung jumpa saudara mara. Cerita bab raya dan balik kampung ni kan. Korang dah siap buat persiapan raya ke? Jom tengok apakah 5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG kami :-

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG 



5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG


KUMPULKAN PAKAIAN BARU DALAM LUGGAGE SELEPAS BELI - PERSIAPAN WAJIB RAYA KAMI

Mummy sejenis, kalau dah siap beli je barangan raya macam baju, kasut, seluar dan apa sahaja barangan raya untuk di bawa balik ke kampung. Mummy akan simpan dalam luggage terus.


5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG

Senang nanti nak kira barang apa dah ada, dan barang apa yang tak ada lagi.

KEMAS RUMAH DAN MENCUCI - PERSIAPAN WAJIB RAYA KAMI

Sebelum balik ke kampung biasanya, mummy akan pastikan rumah dah bersih ketika di tinggalkan. Seawal 2 minggu sebelum raya, memang mummy akan pastikan cadar, toto, selimut, langsir semua sudah di cuci. Walau tak tukar yang baru pun , mesti cuci terlebih dahulu.

Habuk, sawang semua akan di bersihkan awal-awal lagi.


5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG

Manakala, pakaian baru raya untuk di bawa balik ke kampung juga mummy akan cuci terlebih dahulu. Untuk elakkan perkara yang tak di ingini berlaku.

Apa? Korang ada yang belum beli baju raya lagi? Jangan risau, sekarang ini online je pun boleh. 






Kalau bab shopping online mummy sukakan Zalora. Kerana di sana bukan setakat baju raya je kita boleh cari, gelang raya, rantai raya, subang raya, kasut raya dan segala apa sahaja bab raya dari atas kepala hingga ka kaki pun ada.

Nak lagi jimat, gunkanlah Zalora Promo Code paling berbaloi kalau korang guna. Ada diskaun tambahan! Eh..eh ...kang ada juga ni kang yang check out Zalora ni kan. Tangan dah terasa gatal macam nak shopping lagi je, ni hehe.


KEMAS BARANGAN UNTUK DI BAWA BALIK KE KAMPUNG

Dah siap semua pakaian di cuci dan di keringkan, mummy akan lipat mana yang boleh di lipat. Manakala selebihnya, mummy akan gosok dan gantungkan sesiap. Ini memudahkan bila kami berada di kampung. Tak perlu nak menggosok baju banyak-banyak.

Lagi pun, bila dah berada di kampung kita mak-mak ni akan jadi super busy. Nak masak, nak kemas, nak uruskan anak, nak membawang (eh hahaha).


Kesemua pakaian dan barangan raya mummy akan masukkan dalam hard case luggage. Kami memang suka bawa hard case luggage sebab tahan lasak, senang nak sumbat dan barangan dalam hard case luggage tu tak mudah rosak (jika ada letak kotak dalam hard case luggage).



Kalau korang nak beli hard case luggage, mummy sarankan korang ke Lazada. Banyak pilihan dan harga hard case luggage di Lazada ni murah je.

Nak lagi DISKAUN?? Nah ! Gunakan Lazada Voucher , korang boleh jimat berganda !


BAJET UNTUK KOS BALIK KE KAMPUNG

5 PERSIAPAN RAYA WAJIB SEBELUM BALIK KAMPUNG

Oh ya, persiapan raya untuk ke kampung untuk bajet kos tol dan minyak jangan ambil endah tak endah juga ! Kang ada yang terus berkampung kat kampung kang hehehe.

Macam kami ini, KL- Taiping tu mungkin dalam beberapa ratus je. Tapi, tu bajet balik ke kampung sahaja. 

Nak kena kira juga minyak tol untuk berjalan ke sana sini selama berhari raya di Taiping tu. Bukan hari-hari bertapa dalam rumah je !


SEDIAKAN MAKANAN RINGAN DAN MINUMAN 

Sepanjang perjalanan raya kami setiap tahun, highway tak pernah tak jem. Pernah sekali tu hampir 8 jam untuk balik ke Taiping. Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) pula, jangan cakap lah.

Memang tak boleh berhenti ! Sampai ke jalan raya orang parking kereta.

Oleh kerana kami ada anak-anak kecil yang agak ramai. Kami wajib sediakan makanan dan minuman untuk mereka nikmati ketika perjalanan pulang ke kampung.

Perut anak-anak kena jaga, bab ni penting ! Spoil mood depa, dengan mood semua orang jadi spoil sekali !


You Might Also Like

14 comments

  1. Part basuh dan gosok baju siap-siap tu memang Sha setuju.. hehehe.. senang kalau dah gosok.. Tinggal nak pakai je nanti..

    ReplyDelete
  2. betul tu mummy.. kalau bab baju raya anak, kemas rumah wajib buat dulu sebelum balik kampung kan

    ReplyDelete
  3. So fast Ramadhan is coming to an end already! Selamat Hari Raya

    ReplyDelete
  4. Akak dh siap dh basuh dan gosok baju raya untuk raya pertama..yang lain2 tu kemudian la...tahun ni tak beriya sangat beraya...sebab adik badik semua turn rumah mertua..tinggal akak ngan adik akak no 3 je...

    ReplyDelete
  5. hoho linda lagi advance. akak baru je terfikir nak letak semua baju baru dlm luggage

    ReplyDelete
  6. Kita baru siap pasang langsir.. Kemas apa patut.. Hehehe.. Bgus akk ekspresss.. Yela nak balik kampung awal kan..

    ReplyDelete
  7. huhuhu.. TB lum standby apa lagi.. baru hari ni nak packing2.. jumaat dah balik kampung .. aiyoo.. gigil plak bils fikir nak packing2 ni.. malas betul..huhu.. balik kampung laju je. bab nak packing memang berat aje rasa..haha

    ReplyDelete
  8. Uihhh byknye sopimmmmmm.. seronoknye..

    ReplyDelete
  9. Good tips Linda.. tapi Kak Sue belum siap basuh baju n kemas rumah tu Linda..

    ReplyDelete
  10. Wah bagus tips ni terutama bab letak baju raya dalam lugage. Kebarangkalian nak tertinggal tu rendah

    ReplyDelete
  11. bila dah de family cmni.. mmg kena de persiapan.. klu bujang mcm cik en memang simple je.. ahhaha

    ReplyDelete
  12. Wah nampak nyer dah ready to balik kampung for raya ni, i belum buat apa persiapan lagi.

    ReplyDelete
  13. Saya eaok baru nak pulun kemas rumah kak

    ReplyDelete
  14. yaa, lebih kurang sama. mek dh siap weekend lepas. alhamdulillah. hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -

Labels

Dhia batrisya (392) blogger (382) 2018 (379) azlindaalin.com (352) dzal aidi fiqry (318) review (282) 2019 (245) resipi (148) travel (87) Daim Naufal (81) daddy (42) advertorial (36) Resipi 30 Hari Ramadhan (19) tutorial blog (11) Baby D (6) blogwalking (4) 2017 (2) 2020 (2)