Total Pageviews

SIAP PASANG LANGSIR RAYA !

SIAP PASANG LANGSIR RAYA ! - Hai korang, dah siap untuk kemas rumah sempena raya ke tu? Mummy memang tak larat nak kemas rumah kami. Penuh...

SIAP PASANG LANGSIR RAYA ! - Hai korang, dah siap untuk kemas rumah sempena raya ke tu? Mummy memang tak larat nak kemas rumah kami. Penuh barang. Nak kena marie kondo jugaklah, buang mana yang tak pakai. Hujung minggu baru ini, mummy dah mula kemas sedikit demi sedikit. Kemas bahagian depan je dulu, buang sawang, buang habuk kipas, basuh langsir dan pasang langsir baru.

SIAP PASANG LANGSIR RAYA !


Rajinnya dah siap pasang langsir raya? Idakalah rajinnya, 1 part je un kasik settle, tu pun makan masa sehari jugaklah. Nasib ada iftar buka puasa dengan adik beradik asben. Jadi..gantung kuali lah. Tak payah pikir masak untuk berbuka. Tapi mummy tetap masak, masak nasi goreng cina untuk meriahkan lagi menu buka puasa haha.

Okay cerita tentang langsir raya ni, kekononnya nak pakai tahun lepas. Kami beli langsir ni di Langkawi. Murah dan berkualiti sangat ! Beli dua set terus, boleh pakai 2 kali raya. Eh..eh..Amboi langsir pun nak tukar tiap kali raya ke???

Kisah langsir ni... Tahun lepas, tak sempat pasang huhu. Kekononnya.."eh raya lambat lagi lah !" . Tup tup sibuk buat itu, buat ini, hujung minggu pula ke sana dan ke sini. 

Hujung Ramadan pulak, dah nak settle gosok baju raya (untuk bawa ke kampung, masakkan pes untuk masakan kat kampung... Sudahnya, langsir lama je yang tergantung.

Asben cakap, 'tak pelah..bukan ada sapa nak datang rumah kita pun hahaha'

SIAP PASANG LANGSIR RAYA ! - Hai korang, dah siap untuk kemas rumah sempena raya ke tu? Mummy memang tak larat nak kemas rumah kami. Penuh barang. Nak kena marie kondo jugaklah, buang mana yang tak pakai. Hujung minggu baru ini, mummy dah mula kemas sedikit demi sedikit. Kemas bahagian depan je dulu, buang sawang, buang habuk kipas, basuh langsir dan pasang langsir baru.    SIAP PASANG LANGSIR RAYA !   Rajinnya dah siap pasang langsir raya? Idakalah rajinnya, 1 part je un kasik settle, tu pun makan masa sehari jugaklah. Nasib ada iftar buka puasa dengan adik beradik asben. Jadi..gantung kuali lah. Tak payah pikir masak untuk berbuka. Tapi mummy tetap masak, masak nasi goreng cina untuk meriahkan lagi menu buka puasa haha.    Okay cerita tentang langsir raya ni, kekononnya nak pakai tahun lepas. Kami beli langsir ni di Langkawi. Murah dan berkualiti sangat ! Beli dua set terus, boleh pakai 2 kali raya. Eh..eh..Amboi langsir pun nak tukar tiap kali raya ke???    Kisah langsir ni... Tahun lepas, tak sempat pasang huhu. Kekononnya.."eh raya lambat lagi lah !" . Tup tup sibuk buat itu, buat ini, hujung minggu pula ke sana dan ke sini.     Hujung Ramadan pulak, dah nak settle gosok baju raya (untuk bawa ke kampung, masakkan pes untuk masakan kat kampung... Sudahnya, langsir lama je yang tergantung.    Asben cakap, 'tak pelah..bukan ada sapa nak datang rumah kita pun hahaha'        Baca : Shopping langsir di Langkawi    Tahun ni, tak nak dah kerja last minit ! Mana ada masa terluang tu, buatlah apa yang patut. Minggu last puasa tu pun, kitorang bakal busy. Family nak pi umrah, ada office event di highway, uruskan bebenda balik kampung lagi.     Nak tak nak minggu lepas dan hujung minggu ni kena kasik settle apa yang boleh !        Kain langsir ini, mummy pasangkan, daddy tolong finishing bahagian atas tu je.     Minggu ni plan nak kemas bilik utama pulak, tukar cadar, tukar langsir, kemas dapur, cuci semua baju raya dan hantar baju-baju raya pi dobi untuk gosok.    Tahun lepas, mummy dah tertinggalkan butang baju melayu daddy dan Dzal. Tahun ini, apa mummy buat? Semua barang-barang raya sumbat dah sesiap dalam luggage. Sumbat sesiap dalam tu, kasut, baju, seluar, pin tudung, keroangsang, butang baju melayu, stokin tali pinggang.     Just orang kata letak 1 tempat je. Bukannya kemas untuk balik kampung ! Tak..tak ! Senang macam ni, mummy tak nak ada yang terlupa lagi.    Umur dekat 40 tahun ni kekadang, benda kecik-kecik pun boleh lupa tau !

Baca : Shopping langsir di Langkawi

Tahun ni, tak nak dah kerja last minit ! Mana ada masa terluang tu, buatlah apa yang patut. Minggu last puasa tu pun, kitorang bakal busy. Family nak pi umrah, ada office event di highway, uruskan bebenda balik kampung lagi. 

Nak tak nak minggu lepas dan hujung minggu ni kena kasik settle apa yang boleh !

SIAP PASANG LANGSIR RAYA ! - Hai korang, dah siap untuk kemas rumah sempena raya ke tu? Mummy memang tak larat nak kemas rumah kami. Penuh barang. Nak kena marie kondo jugaklah, buang mana yang tak pakai. Hujung minggu baru ini, mummy dah mula kemas sedikit demi sedikit. Kemas bahagian depan je dulu, buang sawang, buang habuk kipas, basuh langsir dan pasang langsir baru.    SIAP PASANG LANGSIR RAYA !   Rajinnya dah siap pasang langsir raya? Idakalah rajinnya, 1 part je un kasik settle, tu pun makan masa sehari jugaklah. Nasib ada iftar buka puasa dengan adik beradik asben. Jadi..gantung kuali lah. Tak payah pikir masak untuk berbuka. Tapi mummy tetap masak, masak nasi goreng cina untuk meriahkan lagi menu buka puasa haha.    Okay cerita tentang langsir raya ni, kekononnya nak pakai tahun lepas. Kami beli langsir ni di Langkawi. Murah dan berkualiti sangat ! Beli dua set terus, boleh pakai 2 kali raya. Eh..eh..Amboi langsir pun nak tukar tiap kali raya ke???    Kisah langsir ni... Tahun lepas, tak sempat pasang huhu. Kekononnya.."eh raya lambat lagi lah !" . Tup tup sibuk buat itu, buat ini, hujung minggu pula ke sana dan ke sini.     Hujung Ramadan pulak, dah nak settle gosok baju raya (untuk bawa ke kampung, masakkan pes untuk masakan kat kampung... Sudahnya, langsir lama je yang tergantung.    Asben cakap, 'tak pelah..bukan ada sapa nak datang rumah kita pun hahaha'        Baca : Shopping langsir di Langkawi    Tahun ni, tak nak dah kerja last minit ! Mana ada masa terluang tu, buatlah apa yang patut. Minggu last puasa tu pun, kitorang bakal busy. Family nak pi umrah, ada office event di highway, uruskan bebenda balik kampung lagi.     Nak tak nak minggu lepas dan hujung minggu ni kena kasik settle apa yang boleh !        Kain langsir ini, mummy pasangkan, daddy tolong finishing bahagian atas tu je.     Minggu ni plan nak kemas bilik utama pulak, tukar cadar, tukar langsir, kemas dapur, cuci semua baju raya dan hantar baju-baju raya pi dobi untuk gosok.    Tahun lepas, mummy dah tertinggalkan butang baju melayu daddy dan Dzal. Tahun ini, apa mummy buat? Semua barang-barang raya sumbat dah sesiap dalam luggage. Sumbat sesiap dalam tu, kasut, baju, seluar, pin tudung, keroangsang, butang baju melayu, stokin tali pinggang.     Just orang kata letak 1 tempat je. Bukannya kemas untuk balik kampung ! Tak..tak ! Senang macam ni, mummy tak nak ada yang terlupa lagi.    Umur dekat 40 tahun ni kekadang, benda kecik-kecik pun boleh lupa tau !

Kain langsir ini, mummy pasangkan, daddy tolong finishing bahagian atas tu je. 

Minggu ni plan nak kemas bilik utama pulak, tukar cadar, tukar langsir, kemas dapur, cuci semua baju raya dan hantar baju-baju raya pi dobi untuk gosok.

Tahun lepas, mummy dah tertinggalkan butang baju melayu daddy dan Dzal. Tahun ini, apa mummy buat? Semua barang-barang raya sumbat dah sesiap dalam luggage. Sumbat sesiap dalam tu, kasut, baju, seluar, pin tudung, keroangsang, butang baju melayu, stokin tali pinggang. 

Just orang kata letak 1 tempat je. Bukannya kemas untuk balik kampung ! Tak..tak ! Senang macam ni, mummy tak nak ada yang terlupa lagi.

Umur dekat 40 tahun ni kekadang, benda kecik-kecik pun boleh lupa tau !

You Might Also Like

16 comments

  1. Wah.. dah siap pasang langsir.. senang ye sis.. buat awal nanti tak de kalut..

    ReplyDelete
  2. Buat awal senang....Tapi sy jenis last2 minit buat kerja...hihihi

    ReplyDelete
  3. Senang kan buat awal.. Kak Sue selalu buat last minit tapi untuk mop lantai lah. Tau ja lah berniaga kan, kang tumpah itu ini.. Ingat tahun nie nak ikut macam Linda.. senang kan..

    ReplyDelete
  4. uwahhh semangat betul nak raya ni.

    ReplyDelete
  5. Meriahnya... dah rasa nak raya dah walau baru seminggu berpuasa! persiapan awal tu bagus.. nak balik kampung tak pikir apa dah nanti semua dah ready...

    ReplyDelete
  6. Allhamdulillah... dh dpt mood raya tu

    ReplyDelete
  7. semangat raya, mummy..haha..tak pe, siapkan awal..senang..idak la kelam kabut last minit...

    ReplyDelete
  8. untung juga dah beli langsir awal kan linda

    ReplyDelete
  9. wah langsir raya dh siap pasang

    ReplyDelete
  10. Akak kan...langsir pun tak beli lagi...alamatnya pakai la langsir lama tu

    ReplyDelete
  11. Saya pakai langsir lana je kak. Basuh dan guna.cuma dinding ni je tengah fikir nak cat atau beli wallpaper je.

    ReplyDelete
  12. aida di rumah baru.
    hall penuh dgn langsir, alin.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -

Labels

Dhia batrisya (396) blogger (382) 2018 (379) azlindaalin.com (352) dzal aidi fiqry (322) review (282) 2019 (270) resipi (148) travel (87) Daim Naufal (82) daddy (42) advertorial (36) Resipi 30 Hari Ramadhan (19) tutorial blog (11) Baby D (6) blogwalking (4) 2017 (2) 2020 (2)