Total Pageviews

3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK UNTUK BERCUTI / HOLIDAY

3 HARI 2 MALAM ITINERARY PERCUTIAN KE KUCHING SARAWAK - Hai Selamat Sejahtera semua ! Ada yang plan nak bercuti holiday ke Kuching Sarawak...

3 HARI 2 MALAM ITINERARY PERCUTIAN KE KUCHING SARAWAK - Hai Selamat Sejahtera semua ! Ada yang plan nak bercuti holiday ke Kuching Sarawak ke tu? Bila sebut tentang bercuti atau holiday ke Kuching Sarawak ni. Mummy macam biasalah, akan buat bajet dari segi harga, transport kereta sewa untuk drive sendiri atau amek driver, penginapan homestay atau hotel. Oh ya...3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK pun wajib ada untuk elakkan masa terbuang atau ter"miss" tempat yang penting untuk di lawati.

3 HARI 2 MALAM ITINERARY  PERCUTIAN KE KUCHING SARAWAK



Kalau sebelum ini, mummy ada share itinerary kami ke Bandung Indonesia. Kali ini, mummy share itinerary ke Kuching Sarawak pula. Untuk program bercuti / holiday ke Kuching Sarawak ni, mummy tertarik dengan satu perkhidmatan yang di tawarkan oleh 1 syarikat ini, Ikram Transport .Ada yang menarik tentang Ikram Transport ni? Sebelum mummy cerita panjang tentang syarikat Ikram Transport Kuching Sarawak ni. Jom kita tengok dulu 3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK. Korang yang nak pi berjalan, bercuti atau holidays ke Kuching Sarawak ni. Pasti korang akan buat Itinerary terlebih dahulu,kan ! 

DAY 1 : 3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK UNTUK BERCUTI / HOLIDAY


Untuk hari pertama ke Kuching Sarawak, pihak Ikram Transport Kuching Sarawak telah mengatur beberapa perancangan seperti :


DAY 1

5.30 pagi : 
Berkumpul di Penang International Airport untuk urusan check in & drop luggage, Subuh di Airport

6.30 pagi :
Boarding flight bound to Kuching


7.00 pagi :
Flight Departure to Kuching (AK 5432)


9.00 pagi : 
Flight Arrival in Kuching
- Clearance di kiosk immigration
- Sediakan IC sahaja, tidak perlu passport & akan diberikan pas lawatan 
(white card). Simpan dan jangan hilangkan.
- Claim luggage

9.30 pagi : 
Tunggu van & kereta sewa di arrival hall, di luar airport.
Van 14 seaters (Ikram Transport)

10.00 pagi : 
Drive ke homestay untuk drop beg & check in
- drop luggage di homestay 1 dulu.
- Refresh

11.00 pagi : 
Keluar untuk lunch

Cadangan :
- Kunyap-Kunyap Café (lauk campur) (16 mins drive)
Jalan Astana

- Kopi O Corner
No. 139B, Bangunan MARA, Jalan Satok, 93400 Kuching.

12.30 pm : Mula berjalan
Cadangan tempat berjalan
- Muzium Sarawak (percuma)
- Masjid Negeri Sarawak (percuma)
- Tugu kucing (depan Menara Sedc) (percuma)
- Plaza Merdeka (Jalan Masjid India) – ada Art Street (percuma)

Fort Margherita
*Zuhur & Asar boleh jamak

*2.30 pm : Guest arrival from KLIA 1
- janji untuk jumpa dimana-mana atau guest boleh terus ke 
Homestay 1




4.30 pm : Balik ke homestay masing-masing
- Homestay 1: No. 1, 12 Villas, Lorong Kedandi 12, Kuching, Sarawak

6.30 pm : 
Bertolak dari Homestay 1 ke Homestay 2.
* Maghrib & Isyak boleh jamak

7.30 pm : 
Free and easy

Kampung Budaya Sarawak




Kampung Budaya Sarawak terletak di Pantai Damai, Santubong iaitu 32km dari bandar Kuching. Perkampungan ini merupakan tempat terbaik untuk mengenali budaya dan cara hidup masyarakat setempat.

Kampung Budaya ini juga digelari ‘Muzium Hidup’ yang dibangunkan untuk memelihara dan mempamerkan warisan kebudayaan dan kesenian Negeri Sarawak.

Lokasi: Jalan Pantai Damai, Santubong

Waktu Operasi: 9.00 pagi – 5.00 petang


Bayaran: RM50 Dewasa, RM25 Kanak-kanak

-Boat Cruise / traditional boat - pemandangan cantik disi
-Dinner di Raja Ayam Bakar
-Rehat dan balik ke Homestay / Hotel

DAY 2 : 3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK UNTUK BERCUTI / HOLIDAY


DAY 2

9.00 pagi : 
Bertolak dari homestay 1 ke homestay 2 (30-40 mins ride)
- disarankan untuk alas perut
- Homestay 2 boleh makan di Coffee Break yang berhadapan rumah atau 
boleh bungkus makanan.

10.00 pagi : FREE AND EASY

2.00 pm : 
- pulang ke Homestay 2 untuk tetamu di Homestay 2 bersiap

3.00 pm: : 
Singgah di Pasar Kubah Ria (8 mins ride dari Homestay 2)
- singgah juga di Mira Cakehouse berhadapan Pasar Kubah Ria

5.00 pm : 
Pulang ke homestay 1 untuk bersiap

6.00 pm : Kuching waterfront
- beli souvenir di Sarawak Steamship Building
- Dewan Undangan Negeri
- Boat penambang untuk lintas sg Sarawak ke Kg Boyan
- Masjid Darul Hana
- Jambatan Darul Hana
- makan malam 

Cadangan:
- top spot food court (seafood) (8 mins ride)
- My village barok (8 mins)

Pasar Serikin





Pasar Serikin terletak kira-kira 60 km dari bandar Kuching. Ia bersempadan dengan Indonesia, jadi tidak hairanlah jika peniaganya ada yang warga Indonesia.

Di sini anda boleh tawar-menawar untuk mendapatkan harga lebih rendah untuk sesuatu barang. Pelbagai jenis barangan baru dan terpakai dijual. Selain itu, terdapat barangan basah seperti sayur, ikan dan lain-lain yang menjadi keperluan harian penduduk tempatan.

Lokasi: Serikin, 94000 Bau, Sarawak


Waktu Operasi: 6.00 pagi – 12.00 tgh hari (Sabtu & Ahad)


-Ke Wind Cave/ Fairy/ Tasik Biru - pemandangan cantik, recommended untuk ambil gambar 
-Makan Tengah Hari
-Ke Main Bazaar / India Street Bazaar
-ke Kuching Iconoc Monument
-Ke Mira Kek House (Kedai Kek Lapis Sarawak)
-Ke kedai Ikan Terubok di Satok
-Dinner di Top SPOT
-Rehat dan balik ke Homestay atau Hotel)


DAY 3 : 3 HARI 2 MALAM ITINERARY KUCHING SARAWAK UNTUK BERCUTI / HOLIDAY


Hari ketiga (last day) di Kuching Sarawak pula Ikram Transport akan bawa ke :-

8.00 pagi : 
Sarapan pagi 
Cadangan:
- Mom’s Laksa @ Jalan Haji Taha – Laksa Sarawak
- Coffee Break @ Homestay 2 – Mee Kolok & Food Court

9.00 pagi : 
Bertolak ke Serikin (1 hour 30 mins)

10.30 pagi : 
Sampai di Serikin
- Leisure di pasar serikin
- Lunch

1.00 pm : 
Bertolak ke Sarawak Cultural Village

2.30 pm : 
Berjalan-jalan di Sarawak Cultural Village

5.00 pm : 
Pulang ke Kuching

6.30 pm : 
Makan malam

Cadangan:
- RJ Ayam Penyet
Lot 166 & 167, Bangunan Kelolong (Jalan Nagor), Kuching, Sarawak.
- Rumah Hijau Café
24A-24D, Jalan Rubber, 93400 Kuching.


8.00 pm : 
Pulang ke homestay masing-masing untuk kemas barang.

10 malam : 
Boarding


12 pagi : 
Flight Arrival

Pusat Hidupan Liar Semenggoh




Pusat perlindungan ini untuk haiwan liar terutamanya orang utan yang terancam kepupusan. Ia terletak kira-kira 24 km dari bandar Kuching.

Pada waktu pagi dan petang, mereka akan diberi makan. Waktu itulah sesuai untuk anda lawati kerana anda juga boleh melihat bagaimana cara mereka diberi makan.

Lokasi: Jalan Puncak Borneo

Waktu Operasi: 8.00 pagi – 4.45 petang (Isnin – Jumaat)


Bayaran: RM10 Dewasa

-Jong Crocodile Farms 
-Lunch Break
-Ke Kilang Pasu Sarawak
-Sian Pio (Black Pepper Collection / Bird's Nest)
-Ke Airport untuk pulang ke KL (mummy suka ambil last flight)

Bukan senang tau nak buat itinerary macam ni, lelagi tempat tu pertama kali nak pergi. Untunglah ada Ikram Transport ! 

Mummy tak payah dah Google sana sini tempat menarik di Kuching dah ! 

KENAPA MEMILIH VAN DAN PEMANDU DARI IKRAM TRANSPORT UNTUK HOLIDAYS KE KUCHING SARAWAK



Kenapa mummy sukakan perkhidmatan Ikram Transport ini untuk ke Kuching Sarawak? Ikram Transport ini adalah satu syarikat berdaftar SSM atas nama Ikram Global Transports (PG0450644-X). Bukan ulat atau driver / supir freelance. Untuk orang macam kami, yang belum pernah jejakkan kaki ke Kuching dan tiada kenalan saudara mara di Kuching. Kami lebih mencari jalan selamat berada di tempat orang.

Booking

Nak booking melalui Ikram Transport ini pun senang je, boleh Whatsapp ke  0199853904 atau isi borang online di : http://ikramtransports.com/booking-form/

Stroller PERCUMA !

Ikram Transport juga ada menyediakan perkhidmatan Stroller PERCUMA ! Dari KL , kami tak perlu nak angkut stroller dah. Jimat berat luggage untuk naik kapal terbang dan bebanan barang yang perlu bawa.

FREE DELIVERY KE AIRPORT



Kalau dah ambil pakej dengan Ikram Transport ini, tak perlu risau dah bab penghantaran ke Airport. Pakejnya tu akan di berikan PERCUMA perkhidmatan ke Airport !


Jimat duit lagi ! Hehehe

Encik Safri - Driver yang permah dan baik hati dari Ikram Transport

Kami ini kalau ke mana-mana tempat orang, selalunya ambil perkhidmatan van berserta pemandu. Bila kira balik harga sewa kereta tu, rasanya lagi jimat ambil pemandu. Daddy pun dapat rehat dan menikmati pemandangan di tempat orang.


Mummy pun dapat relax dan ambil gambr / video. Tak perlu baca waze untuk daddy hahaha.

Tapi kalau korang jenis yang sukakan adventure dan nak pandu sendiri. Boleh juga sewa kereta atau van dari Ikram Transport ni. 

Nak kenderaan kecil atau besar semua ada di sediakan kereta dari Proton, Perodua, van, mini van, MPV, Honda dan banyak lagi. Boleh semak dan booking di : http://ikramtransports.com/car-list/

Kenderaan mereka bersih dan kemas serta bebas dari bau asap rokok !

TESTIMONI IKRAM TRANSPORT



Semua pelanggan Ikram Transport sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang mereka berikan. Dari team rombongan persendirian, keluarga, family day dan banyak lagi. Boleh lihat di http://ikramtransports.com/testimoni/

Haaa..menarik,kan perkhidmatan yang ada di Ikram Travel ini. Ada perkhidmatan sewa kenderaan tanpa pemandu, sewa kenderaan dengan pemandu, homestay, free itinerary, free delivery ke Airport, free stoller dan macam-macam lagi.

Korang yang nak holiday atau bercuti ke Kuching Sarawak ni, boleh hubungi terus Ikram Travel melaui  :


Telefon : 0199853904


You Might Also Like

23 comments

  1. Seronoknya jalan2. Nora tak pernah sampai sne lg. Menarik servis ikram transport ni

    ReplyDelete
  2. Good sharing Linda... boleh buat rujukan kat sini nanti..

    ReplyDelete
  3. Tq for sharing. hajat di hati memang akan ke Kuching 2020. In shaa Allah.

    ReplyDelete
  4. 2015 first time smpai kuching...best! Salam singgah

    ReplyDelete
  5. seronoknya...
    tak pernah lagi sampai ke sana

    ReplyDelete
  6. Kuching x pernah sampai lagi...
    boleh jadi rujukan klu ke sana..

    ReplyDelete
  7. Seronok kan. xkisah la ke mana kita pergi, yg penting bila bersama anak2 dan keluarga tu sgt2 membahagiakan :)

    ReplyDelete
  8. Bestnya dapat pergi bercuti tempat pun menarik

    ReplyDelete
  9. Sally tak pernah sampai Kuching, tp kalau dgn family mmg berbaloi sgt ni kak

    ReplyDelete
  10. I shall use these car rental service of I go to kuching

    ReplyDelete
  11. Seronok tgk akk jalan2 ni.. Zaza kapal terbang pun tak pernah rasa lagi mcm mana mana naiknya

    ReplyDelete
  12. Serba lengkap.siap ada sediakan stroller .. memang senanģ la kalau gini..

    ReplyDelete
  13. ikut pakej ke linda.. bestnya alahai.. rindu dgn cultural village sarawak. mahal tiketnya skrg

    ReplyDelete
  14. Best kan! i dah lama tak pergi ke Sarawak dah, nanti nak singgah jap juga.

    ReplyDelete
  15. Bestnya dapat pergi sarawak.. Teringin pergi.. Betul kalau jalan2 betyer sewa kenderaan kan.. Siap driver.. Kita duduk dna ambil gmbr.. Huhu

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat bercuti di srwak. Boleh tambah pengalaman, tengok negeri orang. Syok bawa anak berjalan. Allah. Bila la nak merasa. Hehe

    ReplyDelete
  17. Dah pernah sampai sana..tapi nak repeat pergi lagi sebab nak makan mee kolok..hahaha..boleh?

    ReplyDelete
  18. Syok betul dpt tgok org berjalan2 ni

    ReplyDelete
  19. lengkap perkongsian sis nie.. mana tahu satu hari nanti sampai ke sini, boleh rujuk entry ini je..

    ReplyDelete
  20. Syoknya dah sampai ke kuching.. TB lum berpeluangagi pi sana.. tp klu pi sana bole la deal dengan ilham transport ni. siap ada stroller free lagi untuk di gunakan

    ReplyDelete
  21. Kuching, Sarawak? Belum pernah lagi jejak kaki kat sana.

    ReplyDelete
  22. Kalau diorang dah sediakan pakej sekali dengan itenary best gak..Tak yah pening nak fikir nak pergi ke mana bila tiba sarawak

    ReplyDelete
  23. next year plan nak ke sabah dulu, alin.
    sedang fikirkan kos, penginapan dan tempat nak gi.
    sarawak, sabah ni, aida rasa selesa skit bila gi 3 mlm kot kan.
    releks.
    tak rushing :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -

Labels

Dhia batrisya (398) blogger (382) 2018 (379) azlindaalin.com (352) dzal aidi fiqry (323) review (282) 2019 (280) resipi (148) travel (87) Daim Naufal (82) daddy (42) advertorial (36) Resipi 30 Hari Ramadhan (19) tutorial blog (11) Baby D (6) 2020 (4) blogwalking (4) 2017 (2)