Merawat Stretch Mark

Gerun tengok stretch Mark mcm ni tak?

Bg yg sudah melahirkan anak atau sedang mengandung...Pastinya rasa gerun,kan?

So, apa lagi? tak nak merawat stretch mark,ke? ;)




Penawar Stretch Mark dengan Alfalfa 

Kaya dengan asid amino, vitamin E dan K, Alfalfa digunakan untuk memudarkan stretch mark kerana ianya dikatakan bertindak sebagai toner yang bagus untuk kulit.

• Ambil 3-4 biji Alfalfa dan tumbuk sehingga menjadi Serbuk

• Gunakan minyak Chamomile sebagai cmapuran untuk dijadikan dalam bentuk pes

• Serbuk alfalfa Campurkan dengan minyak chamomile dan gaul rata.

• Tampalkan pada stretch mark anda.

• Biarkan selama 15 minit.

• Basuh dengan air.

• Lakukan setiap hari untuk kesan yang lebih cepat.




Penawar Stretch Mark dengan Vitamin E Shaklee

Minyak dari Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan yang kuat yang akan menembusi lapisan kulit anda dan membantu proses penyembuhan luka semula jadi semasa membuang parut di atasnya.

 Bagaimana untuk menggunakan vitamin E untuk menghilangkan stretchmark? 
*Ambil 1 biji capsul vitamin E. 

*Cucuk dengna jarum dan keluarkan minyak vitamin E dari kapsul dan sapu rata ke permukaan kulit di kawasan stretch mark.

*Biarkan selama 40 min dan kemudian basuh dengna air bersih.

0126460421 - Linda 


COD: KajangPerdana, Tesco Kajang, Saujana Impian, Metro Point Kajang, Kg Melayu Subang, Subang Bistari, Subang 2.





Tea time dengan Pisang goreng


Kisah semalam ptg, mummy balik keje trus beli goreng pisang & keropok lekor.
Sedapnya makan panas2 ketika baru lps goreng..nyum2, mak suka...anak pun suka..

Dhia mmg suka pisang. Sbb masa mengandungkan Dhia dulu, mummy suka juga makan pisang. Utk elakkan lapar, mmg selalunya bawa bekal pisang dlm handbag ;)




Dah pandai posing dpn kamera dah anak dara ni. pastu buat muka malu2 kucing ;)


Fefeling paparazzi amek gambar la tu.. eleh!!

Pisang dah tinggal 1 ketul je dari 4 ketul utk Dhia. Kopok lekor lak 2 ketul Dhia makan. 
Ha!! banyak tak dak kecik ni makan?
Tp mummy suka Dhia makan byk2..seronok tgk selera dah tenit ni ;)

Kaki bengkak saat hamil

Diam tak diam..Mummy Dhia nk dah 30 minggu hamil.

Pejam celik pejam celik lg 10 minggu je lagi...saat itu. 

Persiapan sket2 semua dah di buat. ;) excited jugak ai ni tau!!

Cuma tinggal kene get ready brg2 utk kakak nya juga. Kakak Dhia pn akan ikut mummy berpantang di Subang nanti bersama2 adik nya.

Mummy nk cerita sket kehamilan kali ni, mummy rasa sangat berbeza. Rasa mcm mimpi pun ada. Dan, kadang2 tak sedar pun sedang mengandung hehe.

Almaklum lah tido pun lena je..walau dah 3rd trimester. Kaki pun maintain tak de bengkak lagi. Kehamilan sebelum ni... mengandung 5 bulan je kaki dah bengkak. 

Mungkin mummy Dhia displin untuk kehamilan kali ni. 

Mummy Dhia kene kuat. Sbb mummy ada daddy, Dhia & adik dlm perut. Mummy kene tabah, kene makan complete set of vitamins, kene jaga kesihatan demi utk org2 yang mummy sayang. 

Mummy tak boleh pentingkan diri sendiri. Segala tanggungjawab harus mummy kene ingat. Walaupun mummy bukanlah seorang yg sempurna. Tapi, mummy sedaya upaya untuk jadi sempurna utk orang2 tersayang2. (ececece....ayat jiwa2 kejap ek)...



So, jom kita baca sket masalah2 wanita hamil adalah kaki membengkak.

Kita mungkin rasakan hari yg di naitu dah hampir sbb kaki dah bengkak.

Tapi sebenarnya berpunca dari :




Kenapa Kaki Bengkak Ketika Hamil?
Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.

Bengkak ini akan surut selepas anda melahirkan. Tetapi anda boleh mengurangkannya semasa hamil dengan mengamalkan perkara berikut:

* Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan.
* Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.
* Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.
* Rendam kaki dalam air sejuk.
* Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.
* Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan.
* Minum air secukupnya. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki
* Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.
* Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.
* Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan.
* Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil.
Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food. 
Pengambilansuplemen/vitamin disarankan kepada mereka yang tidak mempunyai pengambilan makanan mengikut piramid makanan yang seimbang demi memastikan ibu terus sihat dan bayi yang dikandung membesar dengan baik.
Berhati-hati
Hubungi doktor anda jika anda dapati anda turut mengalami:

* muka atau keliling mata bengkak.

* tekanan darah tinggi.

* kencing kotor.

* sebelah kaki kelihatan lebih bengkak daripada yang lagi satu.

Saya sengaja highlightkan part pemakanan seimbang dengan kaler merah tu.. supaya anda ambil lebih perhatian betapa pentingnya pemakanan seimbang kepada diri dan bayi yang dikandung.

Ini adalah suplemen yang saya cadangkan untuk wanita yang sedang hamil.
 trimester 1 : Vitalea, B complex, vitamin C dan Ostematrix(kalsium)
trimester 2&3 : Vitalea, B complex, vitamin C, Ostematrix(kalsium) dan Omega guard.

Add-on yang digalakkan : ESP(energizing soy protein) -sebaiknya diamalkan lebih2 lagi jika anda masih bf baby

(Vitalea ni killer product utk Shaklee (di oversea sangat dikenali sebagai vitamin prenatal))

************************************

Info tambahan:



Vita-Lea Iron FormulVita-Lea adalah multivitamin (jadi x perlu ambil obimin dah). Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Vitamin B Compleks 
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

OsteMatrix(calcium magnesium) 
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.
Nanti, masuk trimester kedua, bolehlah mulakan pengambilan fish oil (biasanya kita ambil Neurogain). Dalam Shaklee pun ada fish oil, namanya Omega Guard.
Omega 3 (Omega Guard)
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan
______________________________________________________________________________

So, itulah dia vitamin2 yang disyorkan semasa hamil. Maybe ada yang tanya, asid folik takyah ambil ke sebab takde pulak nampak asid folik dalam set di atas kan? Untuk pengetahuan anda, pengambilan Vitalea with Iron Formula + B Complex sebenarnya telah membekalkan jumlah asid folik yang diperlukan oleh preggies iaitu sebanyak 400 mcg (200 mcg + 200 mcg). Extra pula sebab vitalea ni dah lengkap dengan iron. Dan extra lagi sebab vitamin Shaklee adalah vitamin natural, semulajadi BUKAN SINTETIK.

0126460421 - linda

COD: kajang, Kajang Perdana, Tesco Kajang, Metropoint Kajang, Saujana Impian, Prima Saujana Kajang, Hospital Kajang, Klinik Kesihatan Kajang, Kg Melayu Subang, RRIM, Subang 2, Puteri SUbang, Subang Bistari

Penyelesaian masalah Buasir


Buasir atau hemorrhoids boleh di kategorikan
kepada dua kumpulan iaitu buasir dalaman dan
buasir luaran. Buasir dalaman adalah apabila
buasir bermula dari dalam saluran dubur. Sementara
buasir luaran pula berasal dari kawasan sekeliling
lubang dubur.

• Buasir Dalaman:

Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal
kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir
dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan
gangguan dari laluan najis semasa membuang air
besar boleh mencederakan permukaan buasir yang
tertekan, teregang dan kadangkala ianya boleh
pecah dan menyebabkannya berdarah. Anda akan
terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah
pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika
keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan
perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang
dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser
kolorektum. Buasir dalaman ini juga boleh
menyebabkan pesakit merasa ada ‘ketumbuhan’
(prolapse) terkeluar dilubang anus mereka terutama
ketika membuang air besar.

• Buasir Luaran:

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar
mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih
dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit
(bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan
terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat
sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan
buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan
perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum
teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah
sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan
sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali
walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih
ringan berbanding dengan yang dahulunya

Internal haemorroids boleh dibahagikan kepada 4
bahagian(stage):


Stage I : Buasir hanya berdarah saja, tetapi
tidak terkeluar


Stage II : Buasir terkeluar dan boleh masukkan
dengan sendirinya, samada berdarah atau tidak

Stage III : Buasir terkeluar dan perlu ditolak
semula ke dalam dengan jari, samada berdarah atau
tidak 

Stage IV : Buasir terkeluar dan tidak boleh
langsung dimasukkan semula

Dalam praktik klinikal sebenarnya presentasi
pesakit biasanya bercampur-campur diantara
perengkat –perengkat diatas dan kebanyakan orang
hanya mendapatkan pemeriksaan setelah
bertahun-tahun mengalami buasir. Jadi kes buasir
kronik biasanya terdapat ‘skin tags’ yang tidak
sekata, ‘external haemorroids’, ‘polyp’
(fibroepithelial polyps dan hypertrophic papillae)
ataupun terdapat juga ‘anal fissures’ dan
‘fistula’.

Buasir kronik juga boleh terdapat lebih dari 3
tempat klasik mengikut saluran vena di jam 3, 7
dan jam 11 malah boleh meliputi di sekeliling
anus.









  • OSTEMATRIX : bantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

  • OMEGA GUARD : Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

  • ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. zinc complex  membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.
COD Kajang/ Kajang Perdana / Saujana Impian / Tesco Kajang / Giant Prima Saujana / Mc Donald Saujana Impian / Metropoint Kajang / Hospital Kajang / Klinik Kesihatan Kajang / Cheras/ Kg Melayu Subang / Subang Perdana /Subang 2/ Puteri Subang/ RRIM /Paya Jaras

Pos avalaible untuk semua kawasan.

13 FAKTA PEMAKANAN TAMBAHAN YANG ANDA PERLU TAHU

Pentingnya vitamin!!

VITAMIN / SUPLIMEN ialah BUKAN ubat ye!!

Wanita yang mengambil pil perancang keluaraga - Anda perlu lebih Vit B6.

Pesakit Diabetes yang mengambil Gucophage - Anda perlu tingkatkan pengambilan calcium, B12 and folic acid.





13 FAKTA PEMAKANAN TAMBAHAN YANG ANDA PERLU TAHU :
Kenapa kita tak dapat bergantung pada pemakanan sahaja untuk keperluan nutrisi?

Saya biasa dengar orang cakap 'saya boleh dapat semua nutrisi melalui pemakanan sihat'.

Ok. Fine.

Cuba kita tengok 13 Fakta ini :


#1. Masyarakat kita sebernya terlebih makan tapi tak cukup zat


Jarang sekali kita dengar orang meninggal kat Malaysia ni disebabkan kebuluran. Tapi, ramai tidak sedikit yang mengalami masalah penyakit kronik yang banyaknya disebabkan diet yang tak seimbang. Obesiti, Kencing manis, Darah tinggi, jantung - Itu fenomena biasa!

Kajian populasi di US (Malaysia tiada statistik lagi, tapi lebih kurg sama je actually) mendapati : Kekurangan nutrisi adalah seperti berikut ~ 90% in vit. B6, 75% in magnesium,68% in calcium, 57% in iron, 50% in vitamin A, 45% in vitamin B1, 41% in vitamin C, 34% in vitamin B2, 34% in vitamin B12....and the list goes on.

#2. Zat dalam tanah kita semakin berkurangan

Industri pertanian sekarang mementingkan kuantiti dari kualiti. Tanah tidak dibaja semula. Tumbuhan di modofikasi secara genetik (GMO) - satu umbut pisang boleh diproses dalam makmal dan di klon atas agar plate menjadi 1500 anak pisang! Itu tak termasuk penggunaan racun seranggan yang berleluasa lagi. Kualiti sayur dan buahan sekarang tak sama cam dulu.

Saya pernah ada kawan yg mengusahakan nenas, complain produk dia tak dapat masuk ke Singapore sbb dapat di kesasn mereka meracun 2 kali - So, tendang balik ke Malaysia. Jual kat sini je. Siapa makan? Cer citer.. huhu

Ada juga yang akan komen, sedikit racun dibenarkan.. memang betul, tapi kalu lama-lama terkumpul, jadi bukit jugak kan.. Sebab tu kes kanser semakin meningkat.

#3. Industri Makanan Terproses yang berleluasa
Banyak makanan yang dijual sekarang - kebanyakkannya terproses samada di dedahkan pada cahaya, oksigen perubahan drastik suhu semasa pemprosessan - Ini akan merosakkan zat-zat yang terkandung dalam makanan.

Cuba fikir - Apa zat yang ada dalam Potato Chips yang anak-anak kita makan? atau whatever 'jajan' yang masuk dalam mulut.

#4: Proses Penyimpanan Makanan dan Transportation.

Siapa boleh confirmkan yang ayam kita makan di McD atau KFC tu ayam yang baru disembelih semalam? Seminggu? Sebulan atau 6 bulan lepas?

Daging burger tu bila di proses? Sebulan? Setahun? 2 tahun?

Semuanya telah ditambah dengan pengawet agar boleh tahan bertahun-tahun. Itulah kemajuan Food Industries!


#5: Home Storage Food.
Tadi kat McD dengan KFC, sekarang cuba tengok rumah kita sendiri. Berapa lama kita simpan sayur-sayuran dan buah-buahan kat rumah?

Setiap hari nutritional value akan semakin menurun walaupun kita simpan didalam peti ais. Apatah lagi sayur yang dah kita simpan lama, hatta ikan atau ayam yang dah sebulan? Nutrisi kian merudum.


#6. Pencemaran Alam Sekitar kita.


Setiap tahun 6 billion pounds bahan-bahan kimia di lepaskan dibumi.
Ada yang masuk dalam udara - kita hidu. ada yang masuk dalam air - kita minum. Ada yang masuk dalam makanan - kita makan. Ada yang dipersekitaran - kita sentuh.

Kita tak banyak pilihan. Macamana nak elakkan semua tu? Duduk di pergunungan Himalaya? Tanam pokok sendiri. Minum air gunung. Hidu udara segar setiap hari. No fast food. No processed food. No stress. No traffic jem. Jika mampu - kita mungkin tidak perlu ambil sebarang supplements. Life is so ideal.


#7. Pengumpulan toksin dalam haiwan yang kita makan.


Ikan dicemari merkuri. Ayam di inject supaya cepat besar. Lembu diberi makanan 'chemical based' supaya banyak daging, cepat besar. Banyak produksi, banyak untung.

Kita yang makan ikan, ayam dan live stock yang mengandungi hormon dan antibiotik. Telur tak original pun ada. Huh.. macam-acam ada! Semua ini akan menggangu kesuburan kita, pembesaran anak-anak dan menyumbang kepada penyakit2 kronik yang merbahaya.

#8. "Energy" pollution di sekeliling


Kanak-kanak pun dah ada hp. Radiasi dimana-mana. Setiap masa. Cuma kita tak namapk. Ia membantu tapi dalam masa menjadi radikal-radikal bebas yang sama membantu merosakkan sel-sel dalam tubuh kita.


#9. Stress dimana-mana.


Mana ada orang yang hidup tak ada stress. Hatta, orang yang duduk di hospital bahagia lagi stress bila kena electrical current treatment di kepala!

Stress yang kronik dan berulang-ulang akan menurunkan paras tenaga anda dan menghasilkan hormon yang seterusnya akan memberi impak negative kepada sistem imun anda dan mempercepatkan proses penuaan.

Sebab tu orang yang selalu senyum, ketawa berpada-pada nampak lebih muda 

#10. Merokok. Alkohol.


= Semua tabiat ini akan menghabiskan stok nutrisi dalam badan. Satu batang rokok akan drained off ~ 250mg vitamin c dalam badan. Satu hari hisap 10 batang. 2500mg vitamin c hilang setiap hari. Macamana nak ganti? 5 biji Vitamin C 500mg SR atau Makan 7 biji oren dengan kulit-kulitnya skali. Boleh? hihi


#11. Sistem Penghadaman yang tidak baik.

Sembelit. Gastric. Chron's disease. Selalu kembung. Banyak gas - semua ini masalah sistem penghadaman yang akan menggangu penyerapan nutrisi. Kita makan makanan yang berkualiti, organic tapi tak dapat nak diserap. Camner? anda perlukan pemakanan tambahan untuk memperbaiki sistem usus anda.

#12. Ubat-Ubatan

Badan kita adalah mesin kompleks. Ia akan saling bertindakbalas. Jika kita makan apa-apa ubat, ada yang mungkin akan berinterksi dengan supplements yang menyebabkan keperluan vitamin tersebut semakin meningkat. Contohnya :

Wanita yang mengambil pil perancang keluaraga - Anda perlu lebih Vit B6.

Pesakit Diabetes yang mengambil Gucophage - Anda perlu tingkatkan pengambilan calcium, B12 and folic acid.

Jika anda pesakit yang mengambil ubat Warfarin - Anda tidak memerlukan dos Omega atau Vitamin E yang tinggi. Ini boleh menyebabkan pendarahan.

Boleh ambil, tapi perlu berhati-hati.

#13. Special Group : Pregnancy, Breastfeeding, Children, Teenager, Elderly and Chronic disease or disorder.

Pengambilan makanan tambahan akan membantu golongan berisiko ini untuk mendapat nutrisi yang lebih lengkap untuk pertumbuhan dan kesihatan optimun.


BOTTOM LINE: Kehidupan dan gaya hidup sekarang mendedahkan kita kepada pelbagai penyakit. Dalam keluarga saya sendiri dan kawan-kawan pun, ramai yang darah tinggi pada usia muda. Ada yang meninggal akibat serangan jantung pada usia 30 tahun.

Terpulang pada kita di mana prioriti kita.

If you think health is expensive. Then, try sickness! ~ Saya suka qoutes ni.

Kita berusaha. Kita cuba buat yang terbaik untuk menjaga jasad amanah Allah ini.


Share Jika Anda Prihatin. Saya doakan anda yang sedang membaca article ini dikurniakan kesihatan yang terbaik di sepanjang hayat anda.

In shaa Allah.

Luv always.

- Dr. Malinda & Future Wellness Team

KALSIUM SHAKLEE OSTEMATRIX PROMO APRIL 2014



Promo SHAKLEE BULAN APRIL 2014 ni ialah OSTEMATRIX SHAKLEE

KALSIUM tablet yang lain dari lain. Belum cuba belum tahu. 

Nak tahu kene cuba. Jom tgk2 kelebihan nya ;)








Jika anda adalah seorang yang mudah STRESS, mudah kejang, ada masalah water retention, 

sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda 

dengan Ostematrix.






Jika anda seoarang pengidap BUASIR tegar dan sering mengalami kesakitan atau sembelit setiapkali membuang air besar, Ostematrix menbantu anda dari terus dibelenggu kisah Ngeri itu.

















Jika anda adalah seorang yang mudah STRESS, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.



Jika anda seoarang pengidap BUASIR tegar dan sering mengalami kesakitan atau sembelit setiapkali membuang air besar, Ostematrix menbantu anda dari terus dibelenggu kisah Ngeri itu.



Jika anda seorang yang bekerja dan sering KELETIHAN, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!



Jika anda seorang IBU MENGANDUNG, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.



Jika anda seorang IBU YANG MENYUSUKAN anak, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.
Jika anda seorang WANITA dan LELAKI, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)


Jika anda mempunyai masalah OBESITI (berat badan berlebihan), anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda

Boleh hubungi saya : Linda 012-6460421 utk free konsultansi

Cuci mata nama baby jer

Hobi baru mummy.

Google, baca-baca dan belek-belek nama baby.

Walaupun dah assign task ni pd daddy, tapi...mummy still nk belek2 nama gak hehehe..

Verangan mood..ON  ;)



Dhia dulu, mummy dok belek2 kt cni je http://name.crazyartzone.com/

Pastu print screen pd daddy utk approval ;) kene reject??. Cari lagi & send lagi.. Sampai la beberapa hari nk bersalin br lah dpt approval daddy.

Ssh benar nk dpt approval...kalau lah daddy jadi bos mummy. Agak2 mcmana ek?

Kehamilan minggu ke 28


Diam tak diam sekarang dah nk masuk 30 minggu kehamilan.

Pengalaman mengandungkan anak pertama dan kedua ni mmg sgt berbeza. Berbeza dari sudut sgt positif untuk yang kedua ini.

Mungkin berlainan jantina kot...hahaha kalau la benar scan tu kan? kebiasaannya kalo dah 3 4 kali scan kata boy. InsyaAllah boy kot ;) 

So,klo confirm boy. Kita bg daddy je la pilih nama. Mummy penat dah anta proposal nama anak. huhu Masa Dhia dulu, bila mummy anta nama byk kali kene reject dgn daddy. Mummy tak cerewet sgt tang2 nama..asalkan ada makna & maknanya baik.





Progress yg dapat saya lihat utk minggu ke 28 :-
1. Kepala anak saya dah turun (yeay!!)
2. Plasenta atau di kenali sbg uri dah berada di atas
3. Berat baby dalam 1.2kg
4. Pergerakan yang aktif.
5. HB, BP & berat ok. (nak tak nak..mummy kene rajin makan vitamin dan vitamin tambahan. hahaha masa Dhia dulu kerap skip2 makan vitamin. tu yang mcm2 sket semasa kehamilan).

Bila dah byk bulan bintang ni kan...rasa2 mcm malas je...alangkah baiknya dpt baring2 je ...






 

Trauma kejap bila tekanan darah mak 224/109

Alkisah beberapa ari lps.. tgk mak mcm letih & penat je. Masuk tido pun awal. Katanya leher terasa tegang & mungkin byk angin dlm badan katanya. Anknya pula ni, dok berfikir2 nk panggil tkg urut dtg rumah ke tidak.

Fikir puye fikir..weekend sudah...

Weekend, kami & mak balik ke Subang. Kata mak, nk tidur slps maghrib. Tp, masih mengemas sehingga 2am.

Abh nmok mak mcm penat & menyuruh kami bw mak ke klinik check Blood pressure.  Ahad mlm kami infrm bgtau mak, yg kami nk bawa ke Gov Clinic isnin slps kerja. Tp, mak tak nk g gov. Katanya, nt Dhia takut tgk nurse n doktor klinik kjaan. Hahaha anak kami si Dhia tu mmg tau takut bila nmpak nurse  ;) so, mak request utk cek blood pressure d klinik biasa2 katanya.

So, anak nya ni msh berfikir lg. Nk bw ke mana. Tibanya hari Selasa.. xsedap dah ati. Terus bgtau husbnd, balik keje ni jom bw mak g KK Kjg. KK Kajang buka sampai 10mlm ye uols. ;)

Husband pn on.. jika boleh balik on time. Tp klo hsbnd xdpt balik awal. Mummy bw Dhia & tokmak pn ok je..

Setibanya hari itu, tup..tup blood pressure mak 190/96. Trus masuk jmpa doktor dan kene marah. Huhu rupa2nya mak ada darah tinggi...  selama ni, mak kata tak de darah tinggi. OMG!! 2007 dulu last mkn ubat darah tinggi. berhenti makan ubat sbb kata mak..dh baik pn. Darah tnggi xde lpas tu.

Berhenti tanpa arahan doktor...lg la doktor bebel2. Haha tadah je la telinga..ye..

Doktor trus instrct nurse utk bg mak makan ubat & slps 30 min cek balik tekanan darah.

Tp, selepas itu.... smkin tnggi tekanan darah jd 200/ (tak ngat bwh bpe). Doktor terus keluar arahan naik ambulans ke Hospital Kajang.

Di hospital Kjg, tekanan darah meningkat 224/109!!! Doktor memberi arahan utk mak tido slps x-tray..bila dpt tau tinggi itu tekanan darahnya..saya dah risau.  Doktor bgtau ..mak boleh discharge jika turun dari 200.

Jam 3am, mak discharge.. BP turun 180/92. Siangnya, repeat bp check lg di KK Kjg. Bp naik 192/96. Rehat 1 jam di KK Kajang & makan ubat. Trus turun 150/90.

Saya dah risau sgt2..kene cr pelbagai alternative dah ni. 1st, cr baby sitter utk anak. 2nd, bg mak supplement shaklee garlic & omega, 3rd kene jaga mkn mak, 4th cari alat check BP utk mak. Supaya kami boleh monitor mak d rmah kami.

Semalam, kami cek bp mak masih range tnggi iaitu 166/102.

Dan harini, happy dah maintain 150/80. Alhamdulillah setelah mak jaga fikirannya, makannya, amek ubat doktor, makan supplement Shaklee garlic & omega.

Advanced joint health & ostematrix pn mak ttp ambil. Utk kesihatan sendi dan lututnya.

Moga mak sihat selalu. Sayang mak!!