ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?

ANAK KAMI TAK CUKUP TINGGI? PENDEK? BANTUT? KETOT? - Assalamualaikum dan selamat pagi ! Pejam celik, pejam celik dah nak menghampiri cuti sekolah dah, kan ! Sekolah anak kami pun dah konvo. Tapi, jadual persekolahan masih lagi berlangsung. Walaupun sudah selesai majlis konvokesyen. Bila buka cerita bab sekolah, mummy nak share entri kali ini tentang isu ketinggian anak. Kadang-kadang mummy rasa anak kami macam tak cukup tinggi. Betul ke anak kami tak cukup tinggi? Pendekkah anak kami? Bantut? Ketot? Anak korang macam mana? Ada perasan macam mummy rasa anak tak cukup tinggi , tak?

ANAK KAMI TAK CUKUP TINGGI? PENDEK? BANTUT? KETOT?


ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?, Kenapa mummy risau bab ketinggian anak? Okay, sebenarnya jika anak-anak tak berapa tinggi, ianya bukan sekadar ketinggian sahaja, tapi ianya juga ada kaitan dengan kesihatan. Antara risikonya, mudah mencapai BMI yang tinggi.

ANAK KAMI TAK CUKUP TINGGI? PENDEK? BANTUT? KETOT? Okay, sebelum mummy cerita lanjut tentang perihal ketinggian anak kami. Mummy faham, parents yang mempunyai anak akan lebih tertumpu pada anak. Tak kiralah kesihatan, pakaian dan juga tumbesaran anak. Ibu bapa kepada anak-anak tidak sama kehidupannya dengan ibu bapa tanpa anak. Perkara ni, mummy dah rasakan pada tahun pertama perkahwinan kami. Memang tak sama! Bila ada anak ni, concern mummy dan priority mummy hanya lah untuk anak! Macam sekarang ni lah ! Sibuk nak kaji adakah ANAK KAMI TAK CUKUP TINGGI? PENDEK? BANTUT? KETOT?

Alhamdulillah, kini kami sudah memiliki 3 orang cahaya mata. Dhia berumur 6 tahun, Dzal 5 tahun dan yang bongsu Daim berumur 2 tahun. 



ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Anak pertama dan kedua mummy, Dhia dan Dzal dah bersekolah. Dalam ramai-ramai pelajar di sekolah, macam biasalah, kita mak pak ni, suka buat comparison dengan anak orang lain. Sering bertanyakan pada diri sendiri adakah ANAK KAMI TAK CUKUP TINGGI? PENDEK? BANTUT? KETOT?

ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Bukan compare untuk mencari salah silap pencipta. Dari situ mungkin kita boleh nampak di mana kekurangan anak kami dan kami cuba untuk mencari solusi untuk anak kami. Macam mana mummy boleh risau bab ketinggian anak? Pertamanya, mummy akan lihat di manakah kedudukan anak kami ketika berbaris. Adakah di paling hadapan (sebab rendah), di belakang sekali (sebab tinggi) atau berbaris di bahagian tengah.


ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Dari segi fizikal dan ketinggian mereka mummy nampak anak kami akan beratur di bahagian depan. Tetapi, bukan yang paling depan. 

Agak risau juga bila fikir kan bab ketinggian. Mummy pun, agak lama tak bawa mereka timbang berat dan tinggi. Huhu.

Kalau dulu tu, bila kami hantar kat klinik kerajaan nak dapatkan vaksin dan sebagainya, mungkin nurse atau doctor ada ambil ukuran sebab sebahagian daripada SOP saringan. 

Kenapa mummy dah mula risau? 

Mesti korang nak tahu, kan? 

KENAPA RISAU BAB KETINGGIAN ANAK?



ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Kenapa mummy risau bab ketinggian anak? Okay, sebenarnya jika anak-anak tak berapa tinggi, ianya bukan sekadar ketinggian sahaja, tapi ianya juga ada kaitan dengan kesihatan. Antara risikonya, mudah mencapai BMI yang tinggi.

Berat, kemungkinan kita anggap macam normal. Tapi.. jika rendah berbanding pelajar yang sama berat tu. Tentu lah, yang rendah akan mencapai BMI yang tinggi kan?

Bukan itu sahaja. Kalau dia antara yang paling rendah, kadang-kadang kita mungkin risau kalau dia kena buli kat sekolah. Betul, banyak juga pelajar yang kecil molek tapi bijak pandai, tapi kadang-kadang keyakinan dia dalam sesetengah aktiviti macam bersukan mungkin terjejas juga.

Kita sebagai mak pak ni mestilah nak yang terbaik buat anak-anak kita, kan? Lagipun mereka hanya akan lalu proses membesar ni sekali seumur hidup je. Jadi, kalau kita boleh tolong pastikan mereka tak ketinggalan daripada segi ketinggian, rasanya itulah yang terbaik, kan?


ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Sebenarnya tumbesaran dan ketinggian ni ada banyak faktor dia. Antaranya genetik, tapi kalau kita jaga anak-anak kita dengan elok, insyaAllah ada potensi untuk jadi lebih tinggi sikit daripada kita. 

Pemakanan ataupun ‘nutrition’ pun memainkan peranan. Kat sekolah sekarang ni pun dah tak dibenarkan jual kopi atau teh kat kantin sebab boleh mengganggu pembesaran kanak-kanak. Menu sekarang pun dah lebih sihat kalau nak banding dengan zaman kita dulu.

Faktor sosioekonomi pun penting. Golongan miskin lebih cenderung ada anak-anak kurang zat makanan. Diorang mungkin tak dapat zat yang penting untuk membesar.

Akhir sekali, kalau kita dah jaga semua tu pun, masih ada kemungkinan dia pendek sebab ada masalah daripada segi hormon. Kalau ada kekurangan hormon tumbesaran tertentu, anak kita mungkin tak dapat membesar secara optimum.


ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?

ANAK KAMI TAK CUKUP KETINGGIAN? PENDEK? BANTUT? KETOT?


Jadi sebenarnya penting untuk kita mak pak ni untuk pastikan kita ukur ketinggian anak-anak kita dari semasa ke semasa. Bila kita suspek mungkin dia ketinggalan, kita boleh buat sesuatu untuk tolong atau cari jalan penyelesaian.

Mummy agak gembira sebab dapat jemputan untuk hadir ke majlis pelancaran satu mobile app yang boleh tolong ibu bapa untuk ukur tinggi dan plot atas graf ketinggian. Lebih mudah kita nak monitor tinggi dengan growth chart anak-anak kita.

Bila kita nak jumpa doktor untuk dapatkan nasihat, data yang kita save dalam app ni mungkin berguna kepada doktor jugak.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang app ni, nanti mummy akan update dan share dalam Instagram macam mana nak download dan guna.

SHOPEE SNEAK PEEK: HOW TO SAVE MORE WHEN YOU BUY ELECTRONICS ON SHOPEE

SHOPEE SNEAK PEEK: HOW TO SAVE MORE WHEN YOU BUY ELECTRONICS ON SHOPEE Check out the Electronics Deals on Shopee this 11.11 Big Sale with discounts up to 50% on some of the most popular searched products with the lowest price guaranteed. To add to the thrill, Shopee is keeping the price a mystery, which will only be revealed on 11 November 2019 at 12am sharp. 


SHOPEE SNEAK PEEK: HOW TO SAVE MORE WHEN YOU BUY ELECTRONICS ON SHOPEE 


Home Appliances

Enjoy your favourite fried food the healthier way with the all-time favourite Russell Taylors Air Fryer that uses rapid air technology to fry instead of oil. Perk up your home with the Deerma Air Humidifier and Phillips 43” HD LED TV at an exclusive price on Shopee.


Mobile Phones

Planning to get a new phone? Check out the crowd-pleaser Huawei P30 or the recently launched iPhone 11 at an unbeatable price! The Huawei P30 comes with Google Play Store so you can still use your favourite Google app worry-free. Receive the best deal for the Samsung Galaxy A50s 6GB+128GB in three unique colours


Camera and Mobile Accessories

The bestselling APEMAN C420D Dash Cam offering a sharp full HD resolution gets a big price slash which is too good to miss. GoPro Hero Black 8, an upgrade from its predecessor that is made more suited for vlogging, has landed in Malaysia and comes with a free mystery gift. The Verbatim 20,000mAH Powerbank, powerful enough to charge a laptop and comes with QC3.0 fast charging capabilities, only on November 11. 


Camera and Mobile Accessories

The bestselling APEMAN C420D Dash Cam offering a sharp full HD resolution gets a big price slash which is too good to miss. GoPro Hero Black 8, an upgrade from its predecessor that is made more suited for vlogging, has landed in Malaysia and comes with a free mystery gift. The Verbatim 20,000mAH Powerbank, powerful enough to charge a laptop and comes with QC3.0 fast charging capabilities, only on November 11. 


Visit Shopee’s biggest Electronics Sale at https://shopee.com.my/m/1111-preview-deals now and fill up your cart with all the superb deals. Get ready to find out the mystery price on 10 November, 11.59pm and check out your cart as soon as the clock strikes 12. Act fast as there are limited quantities only. Also, enjoy free shipping with a minimum spend of RM11, daily cashback of up to 111%, and a chance to purchase a Toyota Vios for only RM1 when you shop on Shopee this 11.11 Big Sale.

MACAM MANA NAK UPLOAD VIDEO DI IGTV INSTAGRAM

MACAM MANA NAK UPLOAD VIDEO DI IGTV INSTAGRAM - Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Korang ada instagram? Hehe mestilah ada, kan ! Rata-rata generasi millennium semua ada Instagram. Termasuklah mummy, ada instagram juga sila lah follow : Azlinda Alin ! Instagram ini selalunya penggunanya suka upload kisah gambar! Dan untuk story pula, kebanyakannya menggunakan IG stories. Video di Instagram IG ni macam mana pula? Nak post hanya boleh post 1 minit video sahaja ! Okay bab video pepanjang tu, korang boleh upload di IG TV Instagram. Apa tu IG TV? MACAM MANA NAK UPLOAD VIDEO DI IGTV INSTAGRAM

MACAM MANA NAK UPLOAD VIDEO DI IGTV INSTAGRAM




Okay, sebenarnya senang aje nak upload di IG TV ni, benda FREE je hehe. Nak upload video panjang sangat lah sesuai. Views pun banyak juga. Biasalah Instagram nak promote benda baru (tak baru sangatlah sebenarnya). Tapi, ramai pengguna IG TV INSTAGRAM akui, letak video di IG TV views mencanak naik. Mummy pun apa lagi. Try lah sedasss eh, beberapa dass šŸ¤£

CARA LETAK VIDEO DI IG TV INSTAGRAM


Cara letak video di IG TV ni senang aje ! Jom ikut langkah-langkah ini :-

1. Korang pi butang yang macam ada gambar TV tu (seperti gambar mummy di atas)



2. Pi ke butang bertanda + untuk letakkan video yang mana korang suka.

3. Tekanlah butang post selepas itu

4. Siap ! 

Tips untuk IG TV Instagram ni, tak ada tips apa pun. Cumanya ramai kata elok memanjang videonya. Korang try lah ye. Mummy jarang juga buka Instagram sekarang. Sebab apa? Sebab tak leh open direct dari HP.

Jenuh wei pusing sana sini untuk upload gambar atau pictur. Feninnnnn !

Walau fenin, ada jugaklah update. Cuma tak sekerap dulu. Dulu sehari berpuluh kali lah update situ hehehe. Tu agaknya Instagram menyampah kot hahaha

Video ni pula, mummy aktif di YouTube. Seminggu akan buat video baru. At least adalah 1 video setiap inggu. Kalau rajin ada sampai 3 video seminggu mummy update. Jomlah subscribe me di : www.youtube.com/azlindaazman

PEMOTONGAN LEBIH LANCAR DENGAN WD-40® Specialist™ Multi-Purpose Cutting Oil

Untuk pemotongan lebih lancar dan mudah, cubalah WD-40® Specialist™ Multi-Purpose Cutting Oil - Bila kita memotong tak kiralah secara manual ataupun automatik, kalau pisau atau alat pemotong tu tak tajam. HAiiih rasa geram kan ! Nampak tak smooth je, sakit mata, jiwa dan raga.

Kalau korang nak tahu untuk pemotongan lebih lancar dan mudah, mummy suka gunakan WD-40® Specialist™ Multi-Purpose Cutting Oil. Serius mudah je nak memotong, hasil potongan pun sharp ! Tajam !

Untuk pemotongan lebih lancar dan mudah, cubalah WD-40® Specialist™ Multi-Purpose Cutting Oil


Apabila menyebut tentang menyiapkan sesuatu kerja - sama ada menggunakan tangan atau mesin - rintangan yang paling sedikit selalunya dipilih bagi memastikan kecekapan dan keberkesanan maksimum. Begitu juga dalam kerja logam, di mana minyak pemotongan sering digunakan untuk memperlancarkan prosesnya.



Bagi mereka yang sering bekerja dengan logam, WD-40® Specialist ™ Multi-Purpose Cutting Oil dianggap sebagai pembantu penting kerana ia bukan hanya membantu menyejukkan peralatan dengan mengurangkan haba terkumpul dan geseran, ia juga membantu dalam kerja pemotongan itu sendiri - membuat pemotongan menjadi mudah dan stabil - sambil mengelakkan alatan daripada haus dan menjadi kusam terlalu cepat.

Bagi mereka yang tidak mengenali istilah 'minyak pemotongan’, ia adalah sejenis pelincir merangkap penyejuk yang direka khas untuk peralatan memotong dan penggerudian.

Tetapi apa itu rangkaian WD-40® Speacialist™? Nah, ini adalah rangkaian yang dibangunkan oleh WD-40® untuk menjadi produk penyelenggaraan terbaik dalam kelasnya untuk memudahkan tugas tertentu. Rangkaian ini bukan sahaja terbukti berkesan dalam beberapa ujian makmal bebas, tetapi juga mengatasi pesaing terkemuka dalam ujian prestasi standard ASTM (American Society for Testing and Materials).

Inilah sebab mengapa selain produk pelbagai gunanya yang terdapat dalam tin berwarna biru diraja dengan lambang kuning dan penutup merah, WD-40® juga dikenali dengan rangkaian Specialist™, terutama di kalangan pakar-pakar.

Dan WD-40® Specialist™ Multi-Purpose Cutting Oil telah direka khusus untuk meningkatkan prestasi dan memanjangkan hayat peralatan memotong dan penggerudian, seperti mata gerudi dan pisau pemotongan. Ia sesuai digunakan pada sebarang jenis logam (besi atau bukan besi) dan sama ada komponen keluli tahan karat atau titanium, kedua-duanya logam pilihan untuk pembuatan peralatan dan jentera dalam industri.

Minyak pemotongan berfungsi dengan menghalang lekuk dan pertautan logam, sementara ia melincirkan bahagian mekanikal peralatan anda, iaitu mengurangkan haba dan kerosakan yang disebabkan oleh geseran pada bahagian-bahagian ini. Dengan berbuat demikian, ia mengurangkan tork pemotongan dan secara langsung meningkatkan kecekapan kerja pemotongan.





Dengan menyambungkan penyedut, produk boleh diarahkan ke kawasan yang tepat yang memerlukan pelinciran, seperti mata gerudi pada gerudi lantai atau apabila membuat alur pada lubang.

Reka bentuk pintar dan formulasi yang handal menjadikan WD-40® Specialist ™ Multi-Purpose Cutting Oil sesuai untuk digunakan dalam banyak industri dan perniagaan pertukangan logam, termasuk bengkel otomotif.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakar kecil ini, layari https://wd40.asia/products/wd-40-specialist/wd-40-specialist-multi-purpose-cutting-oil hari ini.

BILA HUSBAND BELIKAN MAKE UP M.A.C

BILA HUSBAND BELIKAN MAKE UP M.A.C - Fuh, MAC Cosmetics in the house. Siapa yang tak suka dengan MAKE UP M.A.C Cosmetics ni kan. Mummy bukan seorang isteri yang demand, ye. Apa-apa brand yang selamat dan cantik di pakai. I am okay je, pakai je ! Cuma adalah satu hari tu, mummy beritahu daddy yang mummy agak penat nak cari lipstik merah menyala. Pure red gitu. Dan mummy beritahu daddy, nanti nak tengok di MAKE UP M.A.C Cosmetics , biasalah MAC memang tak pernah mengecewakan. Cakap je, nak warna apa kat MAKE UP M.A.C tu...semua warna ada di MAKE UP M.A.C !

BILA HUSBAND BELIKAN MAKE UP M.A.C

Hasil makeu up MAC gitteww

Tup tup tup...dia bawa pulak mummy ke MAKE UP M.A.C . Husband terus direct cakap,"masuk dan carilah barang yang awak nak tu". Mummy apa lagi, terus aim lipstik la kan. Dah asalnya beritahu daddy nak cari lipstik warna merah.

Memula mummy ambil lipstik M.A.C saiz biasa harga dalam 80-90 (tak berapa ingat..faktor dah berumur barangkali). Bila nak ke kaunter nampak pulak mini lipstik limited edition. Hehehe, mummy kan jimat cermat orang nya. Dalam hati, amek yang saiz kecil aje lah. Lagi pun, lipstik kat rumah pun banyak. Tak perabih walau bertahun.

So, siap pilih warna (nasib baik warna yang Mummy nak tu ada). TERUS tunjuk pada daddy. Mummy dah pilih lipstik paling murah RM49 (muka dengan bangganya tunjuk pada daddy). Daddy dengan muka serius nya tanya pada mummy ," cukup ke kecik tu?".. Dalam hati mummy.."aik, bagi green light ke nak uji aku ni).

Mummy jawab balik, cukup lah kecil ni. Lipstik banyak dah kat rumah. Tapi, macam berkenan juga warna pink daring hat RM49 juga ni. Daddy terus menjawab,"amek je". 

Ehem, ok amek je ! 2 batang lipstik yang berlainan color ni hado. Best !

Settle pilih lipstik, mummy ajak daddy pi kaunter bayaran. Daddy tanya lagi "awak memang pakai make up macam ni je ke. Lipstik je ke?".

Mummy tanya balik,"eh,awak nak belanja make up ke?" . Husband berkata lagi,"amek je apa yang awak selalu pakai"

Huhuhu mau beribu kang kalau amek ikut apa yang mummy pakai. Terus tanya daddy bajet beliau berapa. 

Daddy beritahu bawah RM500. So, apa lagi...terus cari MAKE UP M.A.C di bantu oleh sales assistant di situ.

Siap minta try lagi, nak matchkan dengan warna kulit mummy. Tu yang best pi Mac. Dorang boleh bagi try dan tolong pakai kan kat muka as demo. Tapi, Jangan ko melebih try semua Warna lipstik, bedak, eyeshadow, make up full dan keluar tak beli apa-apa. Tu dah consider nak make up service for free. Tak baik tau! 

MAC ada juga menyediakan make up servicing. RM180 tak silap mummy. 

OK jom tengok apa yang mummy shopping dalam MAC Cosmetics ni.. 

Hasil rembatan di MAKE UP M.A.C



MAC Mineral Blusher Pink Color RM131
Mummy sukakan blusher waran oren sebab nampak natural gitu. Tapi, beauty consultant ni suruh mummy try pink pulak. Since lipstik warna pink dan merah. So, mummy okay dan setuju memilih pink.


MAC Studio Fix Bedak muka with foundation RM159
Bedak mummy banyak lagi, tapi tak pe. Bedak memang cepat habis. Bedak MAC pun boleh tahan best. Memang perlu sangat. 

Tak pakai foundation pun dah nampak comel. 

Mummy jenis malas kadang-kadang tu nak pakai make up banyak-banyak. Dah ada 2 in 1 ni, beli 2 in aje lah. Jimat pun, jimat


MAC Prep+Prime Fix+  Spray RM105
Fix+ Prep + Prime MAC ini untuk apa? Sebelum kahwin dulu, kitorang beli make up MAC untuk hantaran mummy. Daddy tengok muka mummy sebelum dan selepas menggunakakan spray ni nampak lain masa tu. Make up mummy nampak smooth dan lebih lawa kata daddy. Masa tu je lah daddy beli spray tu, sebab bila mengandung Dhia mummy kurangkan pakai make up dan elakkan badan mummy dari bahan kosmetik, pewangi dan banyak lagi pantang. Almaklumlah, anak 1st kan, semua jaga dari luaran hingga dalaman.So, tak reepat beli.

Anak dah besar, nak melaram balik lah kekdahnya hehe

So, apa fungsi Fix+ Prep + Prime MAC? Ianya  bekerja sebagai setting spray, pakai sebelum dan selepas make up. Bertindak sebagao penyegar, hanya dengan sembur di wajah untuk membantu kulit kelihatan segar dan menambah sedikit penghidratan pada kulit.

Kaya dengan Vitamin B5 dan botani seperti chamomile dan timun, Mac Prep+Prime Fix+ juga boleh memulihkan kulit yang letih, sensitif atau rosak akibat daripada masalah pencemaran udara.


MAC Lipstick RM49 x 2
Lipstik dua color, yeay..warna favorite Ruby Woo dan Breathing Fire mummy dah ada di tangan. Memang puas hati warna dia seperti apa yang mummy inginkan.





Warna breathing fire. Tema pink hari ni, oleh kerana harini ada appointment client. As usual, mummy apply corporate rules. Tak melebih 3 warna pada pakaian. Pink dan biru aje mix and match color for today. 

Kasut macam biasalah bila jumpa client, mesti bertutup hitam, handbag match dengan kasut warna gelap dan tak ketinggalan lipstik pun pink šŸ¤£

Oh ya.. 



Korang dah tengok Maleficent: Mistress of Evil Angelina Jolie pakai Russian Red. Lebih kurang Ruby Woo mummy. Tapi Russian Red tu, a bit gelap sket. 

Kalau ada event, atau 2nd, 3rd appointment client. Mummy suka gunakan lipstik merah menyala. Menandakan kita firm dan confident. Eh... Eh.. Masuk bab Warna dan personaliti pulak dah. 

Gambar masa konvo Dhia, mummy pakai lipstik Ruby woo. Merah pure! 

Huhuhu. Berbalik kisah MAC.. .husband belikan make up MAC untuk apa? Dia memang macam tu, tak ada ribut taufan. Tetiba ada je surprise. Suka nau la laki kita tu buat surprise. Thank you so much dear ! Moga sentiasa di murahkan rezeki melimpah ruah !




Convocation Day Dhia / Hari Apresiasi 2019 Tabika KEMAS Zon DUN Kota Damansara

Convocation Day Dhia / Hari Apresiasi 2019 Tabika KEMAS Zon DUN Kota Damansara - Alhamdulillah selesai sudah majlis konvo Dhia, kalau sebelum ini anak kami ada terima hadiah pelajar cemerlang dari Tabika nya sendiri (Baca : SINI . Kali ini, naik pentas lagi untuk Tabika KEMAS Dun Kota Damansara pulak. Bezanya, majlis Convocation Day Dhia / Hari Apresiasi Tabika KEMAS Zon DUN Kota Damansara hanya untuk kanak-kanak berumur 6 tahun. Dan ianya bergabung dengan Tabika KEMAS yang lain.

Convocation Day Dhia / Hari Apresiasi 2019 Tabika KEMAS Zon DUN Kota Damansara



Convocation Day Dhia / Hari Apresiasi Tabika KEMAS Zon DUN Kota Damansara untuk tahun 2019 ini di adakan di Kem PERHEBAT Sungai Buloh. Tak jauh dari rumah Tok Mak, dalam 30 minit dah sampai dah. Daddy tak dapat nak hantar kami. Makanya, mummy drive bawa anak-anak. Daim tinggal dengan tok maknya, risau Daim boring dan bosan je kalau ikut. 

Pagi tu, sempat singgah beli air dan roti untuk anak-anak. Mummy pun 1st time ke majlis ini. So, tak tahu ada jual air ke tidak, sarapan ada ke tidak. So, ada baiknya siapkan awal-awal , beli terus sebelum masuk ke kem.





Alhamdulillah, daddy pula datang tepat pada waktunya. Sebelum nama Dhia di panggil untuk anugerah pelajar cemerlang sekolahnya.

Mummy dah daddy di minta iringi anak ketika penyampaian hadiah untuk pelajar cemerlang. Dzal duduk di kerusi jaga tempat je hehehe.

Good boy sorang ni, dengar kata !




Tempat duduk kami pun special, paling depan berbanding ibu bapa lain. Terima kasih Dhia. Kalau Dhia tak terpilih untuk pelajar cemerlang. Mau mummy duduk belakang sekali huhu.

Sebab mummy bantu kawan-kawan Dhia untuk pakai jubah di luar dewan.


Sebelum naik pentas, beratur menanti turn. Terima kasih cikgu ambilkan gambar kami.




Naik pentas mengiringi Dhia. Terharu sekejap, bila mummy daddy di panggil naik.


Cikgu Ina, terima kasih cikgu



Cikgu Ida - Terima kasih cikgu



Bff Dhia, Aimi


Kami bertida sebelum daddy sampai, daddy kerja sebenarnya.


Barisan kawan-kawan Dhia


Barisan pelajar cemerlang dari Tabika KEMAS yang berlainan tempat. Depan Dhia Batrisya, Dhia juga namanya. Dhiya Saffiya (jubah purple) sama sekolah tapi beliau sesi petang. Nama bapa pun sama Mohd F...(sama bermula huruf F)





Gambar beramai-ramai, memasing tak boleh angkat kepala. Dah panas hehehe.

Seronok depa, kecik-kecik dah merasa konvokesyen dan pakai jubah. Dedulu zaman mummy tak ada majlis macam ni. Habis tadika je...Byeeeeeeee..hahaha. 

Konvo bebudak dan konvo dewasa kat U tu tak sama tau. Mencabar lagi handle konvo kids sebenarnya hehe. Nasiblah semua cikgu-cikgu Tadika ni penyabar orangnya.

Next year, Dzal pulak 6 tahun, nanti kita tengok macam mana konvo nya pulak hehehe.


2ND BIRTHDAY ZALIKHA & KENDURI RAYYAN BERKHATAN

2ND BIRTHDAY ZALIKHA & KENDURI RAYYAN BERKHATAN - alhamdulillah dah besar dah si Zalikha. Zalikha ni 2 tahun pada bulan Oktober. Sebaya dengan Daim. Cuma Daim birthday bulan 6, awal beberapa bulan dari Zalikha. Tema birthday Zalikha kali ini ialah tema Unicorn. Semua ikut tema Unicorn, comel je tengoknya. Dhia baju unicorn tak sampai (beli online) so, kita pakai baju tema warna unicorn aje lah !

2ND BIRTHDAY ZALIKHA & KENDURI RAYYAN BERKHATAN



Inilah princess of the day, aloh aloh comelnya baju dia ! Cute sangat dengan bulu mata unicorn kelip-kelip. Zalikha ni good girl, pakai apa sahaja pun tak pe. Layankan aje hehehe. Happy 2nd birthday ye Zalikha, jadi anak yang solehah, semoga di panjangkan umur dan di murahkan rezeki selalu.


Geng sebaya, Daim dan Zalikha. Daim dah pandai posing depan kamera sekarang hehe. Sambil makan aiskrim. Zalikha pulak makan lolipop. Biasalah , time majlis gini memang syurga makanan bagi anak-anak kecil. Mummy bagi ke anak makan benda macam ni. Erm..bagi je, bukan hari-hari pun dorang nak makan macam ni.

Mana mak-mak yang pantangkan anak dari makan macam ni, i am sorry ye !


Ariq (anak susuan mummy, Daim, Dzal)


Dhia in action



Bella, Dhia dan Lisa


Kemahen semua dengan baju unicorn. Gegirl memang suka tema gini. Sian kat boboys lah, nasib dorang ada warna merah pink sket ! Ada jugalah tema yang boleh Dzal dan Daim ikut


Meriah dengan kids, ni pun ada yang tak ada dalam gambar. Family adik ipar ni memang happening. Kebetulan semua makcik pakcik ramai yang duduk di sekitar Kajang je. Senang lah berkumpul macam ni.

Makanan pun meriah, tapi mummy tak ambil gambar makanan pun. Memang kenyang lah, ada nasi minyak, nasi putih, daging dendeng, pajeri nenas, kuah dhal, ayam berempah, nangka masak lemak, ayam rendang hijau, tempe goreng sambal, dan banyak lagi

Kuih muih pun lebih 10 jenis. 

Dorang memang suka menu meriah, kalau ada sambutan macam ni. Sebab family agak besar kan

Buat Rayyan, moga di permudahkan urusan sunat / berkhatan cuti sekolah nanti. Mummy pulak debar huhu. Risau juga nanti si Dzal dan Daim sunat nanti tu, tapi lambat lagi lah. Bukan sekarang sunatnya ....

70% DISKAUN BEG tokidoki DI GUARDIAN MALAYSIA

70% DISKAUN BEG tokidoki DI GUARDIAN MALAYSIA - Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Ada yang nak pi travel ke tu? Ehem..ehem..biasalahkan, cuti sekolah atau cuti umum (Public Holiday) inilah masanya nak pi bercuti,kan? Jimat sketlah cuti tahun tu ha. Cuti tahun kerja tu, boleh buat standby cuti lain pulak ! Sebenarnya mummy nak war-warkan pada korang yang suka travel dan addicted dengan luggage (macam mummy). Sekarang ini ada 70% DISKAUN BEG tokidoki DI GUARDIAN MALAYSIA tau ! Siapa yang tak kenal dengan jenama terkenal tokidoki yang mahal tu ha. Kalau dah diskaun sehingga 70% tak ke murah tu,kan? 

70% DISKAUN BEG tokidoki DI GUARDIAN MALAYSIA



Mummy dah terjah tengok dah kesemua bag tokidoki ni ha kat Guardian. Memang material dia bagus dan berkualiti. 


GUARDIAN MALAYSIA TAWAR SIRI BEG KEMBARA EDISI TERHAD UNIK DAN EKSKLUSIF tokidoki X GUARDIAN



Guardian Malaysia sentiasa dan terus menceriakan dan memberi ganjaran kepada para pelanggan mereka. Mummy rasa banyak kolaborasi brands yang best ada di Guardian. Sesebelum ini, ada kolaborasi dengan Ariani, Neelofar dan sekarang ni dengan tokidoki !

Menerusi kolaborasi terbarunya dengan jenama gaya hidup ikonik dan terkenal, tokidoki. Guardian melancarkan Siri Kembara eksklusif Guardian tokidoki yang boleh didapati pada harga istimewa bermula 31 Oktober sehingga 31 Disember 2019 di semua stor Guardian.

DY Cho, Pengarah Pemasaran, Kesihatan dan Kecantikan, Asia Tenggara, Guardian Health And Beauty Sdn Bhd berkata; “Kami sangat teruja dengan kolaborasi dengan tokidoki, sebuah jenama yang memiliki pengikut yang luar biasa dengan karakter-karakternya yang berwarna-warni, menarik, dan menonjol dan karya seni ini direka dan dihasilkan sendiri oleh pengasas bersama merangkap Ketua Pegawai Kreatif, Simone Legno.”


“Menerusi promosi ini, para pelanggan dapat memiliki beg-beg kembara edisi terhad Guardian tokidoki ini pada potongan hebat 70%.”

“Selaku sebuah jenama antarabangsa, tokidoki telah berkolaborasi dengan banyak jenama bertaraf dunia seperti Karl Lagerfeld, Muzium Guggenheim, LeSportsac, Onitsuka Tiger, Marvel, Hello Kitty, Fujitsu, Levi's, Xbox, Barbie, Canon dan banyak lagi.”

“Oleh itu, Guardian sangat berbesar hati apabila Simone Legno menghasilkan hasil seni unik untuk 3 beg kembara edisi terhad yang kami namakan Siri Kembara Eksklusif Guardian tokidoki ini. Jika anda perhatikan betul-betul, anda akan dapati rekaan tersebut menerapkan elemen-elemen kesihatan dan kecantikan dengan karakter-karakter tokidoki. Anda boleh lihat beberapa item, contohnya, seperti gincu dan penggilap kuku yang boleh didapati di Guardian dan anda juga boleh dapati stor berwarna oren yang mewakili stor Guardian.”

“Kami percaya bahawa Siri Kembara Eksklusif Guardian tokidoki akan menjadi rebutan pelanggan kami kerana mengembara merupakan satu bahagian penting dalam gaya hidup moden kita. Pelanggan kami mementingkan pengalaman yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit, dan salah satu cara terbaik untuk menikmati pengalaman tersebut adalah dengan mengembara. Oleh sebab itu kita kini menyaksikan ledakan dalam industri kembara dan tiada masa yang lebih baik untuk kami melancarkan promosi ini dengan cuti Krismas dan Tahun Baru yang bakal tiba tidak lama lagi,” tambah Cho.

Dalam sebuah klip video khas yang dirakam untuk majlis pelancaran ini, Simone Legno berkata beliau sangat bangga untuk berkolaborasi dengan Guardian Malaysia, peneraju rangkaian runcit farmasi, kesihatan dan kecantikan di Malaysia, di atas inisiatif berkesan ini dan berharap beg-beg kembara ini bakal memberi inspirasi kepada semua ahli-ahli kembara tokidoki yang baru.

Simone berkata: “Mengembara bagi saya adalah satu bahagian yang penting dalam gaya hidup moden. Ia memberi inspirasi dan membuka minda saya kepada budaya dan masyarakat dunia yang berbeza dan mengekalkan kreativiti saya. tokidoki dan kembara tidak dapat dipisahkan.” “tokidaki yang bermaksud ‘kadang-kadang’ dalam Bahasa Jepun, melambangkan penantian untuk satu detik yang dapat merubah takdir seseorang, ia boleh berlaku dalam kehidupan seseorang secara kebetulan atau apabila bertemu orang baru.” “Dan mengembara boleh menjadikan detik itu satu kenyataan,” jelas Simone.

MACAM MANA NAK DAPATKAN BEG tokidoki DI GUARDIAN?


Untuk mendapatkan beg-beg kembara tokidoki ini. Senang aje ! Korang hanya perlu ke Guardian dan membuat :-

1. Pembelian sebanyak RM30 dalam satu resit dan ke atas, untuk barangan jenama yang mengambil bahagian seperti Pantene, Blackmores, Dove, Nutox, oral B, dan banyak lagi.

atau 

2. RM50 dan ke atastanpa barangan jenama yang mengambil bahagian, dalam satu resit.

Oleh kerana Siri Kembara Eksklusif Guardian tokidoki adalah edisi terhad, pembelian adalah berasaskan ‘siapa cepat, dia dapat.”

Siri Kembara Eksklusif Guardian tokidoki terdiri daripada beg tote, beg sandang dan beg bagasi 20 inci. Ia boleh didapati pada harga istimewa;



• Beg Tote RM80 (Belian dengan Belian) RSP* RM280

• Beg Sandang RM100 (Belian dengan Belian) RSP* RM440


• Bagasi RM170 (Belian dengan Belian) RSP* RM600
* RSP = Regular Selling Price

Untuk mendapatkan beg-beg kembara ini pada harga potongan istimewa, pelanggan Guardian hanya perlu membuat pembelian sebanyak RM30 dan ke atas, beserta barangan jenama yang mengambil bahagian, dalam satu resit atau RM50 dan ke atas, tanpa barangan jenama yang mengambil bahagian, dalam satu resit.

Oleh kerana Siri Kembara Eksklusif Guardian tokidoki adalah edisi terhad, pembelian adalah berasaskan ‘siapa cepat, dia dapat.”






Dah, jommmmm keep calm & let's travel hehehe. Oh ya ! tokidoki X Guardian ada melancarkan giveaway untuk koleksi semua ini. Korang boleh check it out di :-