KIM YAP'S VICTORY IN VIVO VISION+ MOBILE PHOTOAWARDS 2023

CAPTURING MALAYSIA'S HEART THROUGH LENSES: KIM YAP'S VICTORY IN VIVO VISION+ MOBILE PHOTOAWARDS 2023


Hailing from Malaysia, Kim Yap, a mother of four and a mobile photography enthusiast, shone brightly as the sole Malaysian winner in the vivo Vision+ Mobile Photo Awards 2023, a mobile imaging contest collaboratively launched by vivo and ZEISS. Her mesmerising photo series titled' Coffee Life' taken with the vivo X80 stood out as one of the 21 award-winning pieces, earning the admiration of professional judges and propelled her into the spotlight of global recognition. 



KIM YAP'S VICTORY IN VIVO VISION+ MOBILE PHOTOAWARDS 2023


Undoubtedly, Kim Yap’s journey epitomises transformative growth. She shared, "Winningthisaward was beyond my expectations due to the multitude of global submissions. Followingmyvictory, my family and friends rallied behind me, recognizing the importance of my chosenpath. This experience made me realise that my photography skills are now receiving support and recognition from others." 

Furthermore, the vivo VISION+ Mobile Photo Awards, established in 2020, is a distinguished photography contest for vivo users, supported by vivo's people-centric imaging expertise. Adding to the excitement, this year, vivo has joined forces with its global imaging partner ZEISS to present the Mobile Photo Awards 2023 under the resonating theme 'Create Together.' This contest invites global vivo smartphone users to submit diverse images capturing authentic human emotions. 

Kim Yap's Triumph with the vivo X80 ‘Coffee Life'


Kim Yap's Triumph with the vivo X80 ‘Coffee Life,’ a collection of photos shot by Malaysian mobile photographer Kim Yap, has secured a place in the 'Photo Series' category among the eight distinguished award segments. Theseries was taken during her visit to a vintage coffee factory with her friends at Klang, Selangor. 

She emphasised that the place was filled with light seeping through cracks, creating a natural opportunity to capture the play of lights. With vivo X80, it was able to reveal the well-defined wrinkles on an elderly man's face, evoking a sense of time's passage and nostalgia. She expressed, "Capturing images of the elderly is my true calling, recognizing their fleeting presence. This fervour stems from my own grandmother. In the past, photography was constrained by traditional cameras, making it an exclusive pursuit. Yet, these constraints ignited my passion for photography, intensifying my longing to forever preserve moments shared with my grandmother and effectively freeze time." On top of that, she underscores her fondness for capturing human portraits, embodying stories and heartfelt warmth. This aligns with her statement that her photographic odyssey was born from the aspiration to encapsulate moments that transcend time. 

Additionally, her photographic journey is deeply intertwined with her choice of equipment - the vivo X series. Her introduction to the world of vivo smartphones began with the vivo X70 Pro, and later progressed to the vivo X80, eventually settling with the vivo X90 Pro. She was captivated by the potential of the vivo X80 during the visit to the vintage coffee factory with her friends. It has Feature Article notably enhanced her proficiency in capturing high-quality images, especially under challenging low-light circumstances. Although she initially favoured digital cameras, she came to realise the impressive capabilities of mobile smartphones, exemplified by the vivo X80, in producing shots comparable to those of dedicated digital cameras. This revelation prompted her transition to becoming a mobile photographer. 


Overall, Kim Yap's success story is a beacon of inspiration, especially for young enthusiasts looking to embark on their own photography journey. Her advice is to believe in oneself, regardless of whether one has access to a smartphone or a digital camera. She emphasised that creativity is the driving force behind remarkable photography. Her journey stands as a confirmation to the profound influence of passion and the impact of unwavering self-belief. 

Elevating Imaging Excellence: ZEISS Collaboration in vivo X90 


Commencing from 2020, the vivo X series has embarked on a continuous exploration of imaging to bring forth numerous industry-leading technological breakthroughs and significant enhancements in user experience. It all began with the launch of the vivo X50. Over three successive years, the company has demonstrated unwavering commitment to the evolution of the X series across five generations. These endeavours, ranging from micro gimbal technology to collaboration with ZEISS, the development of in-house chips, and vivo's ongoing innovation in Feature Article the realm of mobile photography. The exceptional performance of the vivo X series has rightfull yearned it the esteemed distinction as the ‘Flagship of Mobile Imaging.’ 

All in all, Kim Yap's success, the vivo X series evolution, and the ZEISS partnership embody innovation driving mobile photography. We are looking forward to vivo's ongoing break throughs in the realm of imaging excellence

PELAMIN KAHWIN SIMPLE CANTIK !

Cuti sekolah penggal kedua baru ini, kami menyantuni majlis perkahwinan saudara mara yang berada di Kulim Kedah, Baling Kedah dan juga di Batu Pahat Johor. Selain, seronok berjumpa saudara mara semasa majlis perkahwinan. Kami juga seronok bergambar di atas pelamin pengantin. Suka tengok pengantin yang canttik di atas pelamin kahwin yang simple tapi cantik !

Pengantin haruslah cantik,kan. Dengan make up dan juga penjagaan wajah dengan rutin skincare sebelum bersanding

Maksud Pelamin


Pelamin bermaksud tempat khusus di mana pengantin duduk atau berdiri dalam upacara perkahwinan. Pelamin sering dihias dengan cantik untuk mencipta suasana yang indah dan istimewa. Pelamin juga dihiasi dengan bunga-bungaan, kain-kain berwarna-warni dan elemen dekorasi yang lain

Pelamin Kahwin Simple Tapi Cantik


Pelamin Kahwin Simple Tapi Cantik ini mummy maksudkan adalah warnanya tak overshadow pengantin dan tak mempunyai terlalu banyak warna pada pelamin. Jom tengok gambar kami di pelamin pengantin baru-baru ini.







Pelamin Kahwin di Dewan



Pilihan warna pelamin untuk dewan bergantung pada tema perkahwinan,  warna dan citarasa pengantin. 

Berikut adalah beberapa pilihan warna pelamin yang sesuai yang biasanya digunakan dalam perkahwinan:

Merah: Merah adalah warna yang sangat popular dalam budaya Melayu sebagai simbol untung dan kebahagiaan. 


Emas: Emas adalah warna yang melambangkan kemewahan dan keagungan. Pelamin dengan warna emas sering digunakan pada masa kini.


Putih: Putih adalah warna yang melambangkan kesucian dan kebersihan. Pelamin putih sering digunakan untuk nampak lebih cantik, terang dan luas.


Kuning: Warna kuning sering dikaitkan dengan keceriaan dan kebahagiaan. Ia boleh digunakan sebagai warna utama atau sebagai warna kedua dalam pelamin.


Biru: Biru adalah warna yang melambangkan ketenangan dan kestabilan. Pelamin biru memberikan sentuhan yang tenang dan sejuk.


Hijau: Hijau adalah warna yang melambangkan kesegaran dan kehidupan. Pelamin hijau boleh menjadi pilihan yang menarik terutama untuk tema perkahwinan alam semula jadi.


Ungu: Ungu adalah warna yang melambangkan kemewahan dan keindahan. Pelamin ungu boleh memberikan tampilan yang eksklusif.

Pemilihan warna pelamin haruslah dipertimbangkan bersama dengan tema perkahwinan, dekorasi keseluruhan, dan citarasa pengantin. Juga, perlu memastikan warna pelamin sesuai dengan suasana dewan dan memberikan tampilan yang menarik bagi pengantin dan tetamu.



Pelamin Kahwin di Rumah




Pelamin Kahwin Simple Tapi Cantik

Pelamin Kahwin Simple Tapi Cantik



Pelamin Kahwin di Dewan




Pelamin di dalam rumah, biasanya disiapkan di dalam rumah pengantin. Ruang lebih kecil dari dewan. 

Jenis pelamin pengantin untuk rumah boleh berbeza-beza bergantung kepada tema dan bajet pengantin. 

Berikut adalah beberapa jenis pelamin pengantin yang biasa digunakan dalam majlis perkahwinan di rumah:

Pelamin Tradisional: Pelamin pengantin tradisional Melayu atau mengikut adat sering menggabungkan elemen-elemen tradisional seperti hiasan bunga, kain berwarna-warni dan hiasan klasik dan tradisional. Pelamin ini mencerminkan kebudayaan Melayu.


Minimalis: Pelamin minimalis sering digunakan untuk majlis perkahwinan yang lebih sederhana. Simple tapi menarik untuk pengantin dua sejoli


Modern: Pelamin pengantin moden cenderung kepada gaya yang lebih ringkas dan elegan. Ia mungkin menggabungkan elemen-elemen seperti kaca, cahaya dan deko yang modern.


Alam Semula Jadi: Pelamin alam semula jadi mungkin menggunakan elemen-elemen seperti kayu, daun, dan bunga segar untuk mencipta tampilan yang organik dan semulajadi.


Tema: Pengantin juga boleh memilih tema tertentu untuk pelamin mereka, seperti tema vintage, tema pantai atau tema musim bunga, dan menghias pelamin mengikut tema tersebut.

Buat bakal pengantin, tak perlu risau bab pelamin. Kebiasaanya, wedding planner sekarang dah siap-siapkan tema dan pelamin yang cantik untuk dipilih

Hanya sediakan wangnya sahaja. Hehehe

TAKWIM CUTI SEKOLAH 2023 2024

Takwim sekolah merupakan takwim penting bagi kami yang mempunyai anak yang sedang bersekolah. Kalau dulu, anak-anak masih belum bersekolah. Memang kami tak ambil pusing sangat dengan takwim sekolah. 

Cuma dulu..kami hanya pastikan, pi holiday tu bukan waktu cuti sekolah je. Atau holiday dekat-dekat macam ke Bangi Wonderland ke. Tak tahan nak hadap jem dan orang ramai. Tapi, bila anak semua dah bersekolah. Terpaksa juga pi holidays waktu cuti sekolah atau cuti umum huhu. Redho aje, lah ye !

Baca juga :


Takwim Sekolah 2023 2024



TAKWIM SEKOLAH SESI 2023 2024 


Takwim sekolah, tidak lagi bermula pada Januari dan berakhir pada Disember. Sejak pandemik, Kementerian Pelajaran Malaysia sudah menukar takwim sekolah bermula dari Mac.

Takwim sekolah bermula bulan Mac. Masih kekal dari pandemik sehingga tahun 2024 . Kenapa tak boleh bermula macam dulu, Januari? Jangan jawab,"sebab boleh,dik”. Lempang kang..haha

Ok..sebabnya KPM nak cukupkan keperluan 190 hari wajib sekolah . Serta pelajar tingkatan 5 yang menduduki peperiksaan SPM juga tidak terjejas seperti masalah banjir dan sebagainya.


Kumpulan A mula bersekolah: 
19 Mac 2023

Kumpulan A : 
Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu

Kumpulan B mula bersekolah: 
20 Mac 2023

Kumpulan B : 
Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Wilayah Persekutuan Labuan


Penggal 1 - Takwim Sekolah 2023 2024


Penggal 1 : 
20 Mac 2023 – 21 April 2023

Cuti Raya Aidilfitri 2023 :
20 April 2023 (Khamis) – 30 April 2023 (Ahad) 11 Hari

Sambung Penggal 1 : 
1 Mei 2023 – 26 Mei 2023

Cuti Penggal 1 : 
27 Mei – 4 Jun 2023 (Hari Gawai)




Takwim Sekolah 2023 2024




Penggal 2 - Takwim Sekolah 2023 2024


Penggal 2 : 
5 Jun 2023 – 25 Ogos 2023

Cuti Raya Haji 2023 : 
28-30 Jun 2023 (Rabu, Khamis, Jumaat Sabtu, Ahad) 5 hari

Cuti Penggal 2 : 
26 Ogos 2023 – 3 September 2023


Penggal 3 - Takwim Sekolah 2023 2024


Penggal 3 : 
4 September 2023 – 15 Disember 2023

Cuti Penggal 3 : 
16 Disember – 1 Januari 2024

Sambung Penggal 3 : 
2 Januari 2024 – 9 Februari 2024



Takwim Sekolah 2023 2024



Cuti Penggal Akhir - Takwim Sekolah 2023 2024


Cuti Penggal Akhir Persekolahan : 
10 Februari 2024 – Mac 2024

Cuti penggal akhir persekolah sesi 2023/2024 walaupun panjang, tetapi masa inilah parents sibuk untuk preparation untuk persekolah sesi 2024/2025.

Jangan lupa rancang cuti dan juga kewangan. Kerana bukan saja naik sekolah bulan 3 2024, bagi kaum Muslim kita dijangka akan menyambut  Ramadan pada 12 Mac 2024 dan 10 April 2024 untuk Aidilfitri.

Takwim Sekolah Peperiksaan SPM 2023 2024


Takwim sekolah untuk peperiksaan SPM 2023 pula akan berlangsung mulai Disember sehingga Mac 2024

5 - 7 Disember 2023 = Amali Sains SPM
16 - 31 Disember 2023 = Cuti Sekolah
8 - 23 Januari 2024 = Ujian Bertutur (BM & BI)
29 Januari 2024 = Ujian Mendengar (BM)
30 Januari - 7 Mac = Peperiksaan Bertulis SPM

TAKWIM SEKOLAH SESI 2024 2025


Bagaimana pula dengan takwim sekolah tahun 2024, 2025? Terkini Menterinya Pelajaran Malaysia, Fadhlina Sidek ada mengatakan bahawa sesi persekolahan 2024/2025 akan bermula pada Mac 2024. Manakala, sesi 2025 akan bermula pada Februari 2025.


Kalendar Akademik Sesi 2023/2024 boleh dimuat turun melalui laman sesawang KPM di pautan www.moe.gov.my/takwim.

UCAPAN BIRTHDAY SWEET DARI SHARNAAZ AHMAD PADA NABILA

Tak pernah, tak Sweet, Ucapan Hari Jadi Sharnaaz Ahmad Untuk Nabila pada setiap hari lahirnya. Tahun ini, Sharnaaz Ahmad sekali lagi menghanatarkan ucapan kepada Nabila sempena hari lahir yang ke- 39 pada 4 Sepetember 2023. 

Ucapan yang diberikan oleh Sharnaaz Ahmad Untuk Nabila melalui Instagram Sharnaaz Ahmad adalah dengan berterima kasih kerana menjadi seorang ibu yang terbaik buat anak lelaki mereka, Jebat Jayden Ahmad.

Baca juga : Sedekah Subuh 



Sweet Sharnaaz Ahmad Bagi Ucapan Hari Jadi Untuk Nabila


Ucapan hari jadi untuk Nabila (bekas isteri Sharnaaz Ahmad) daripada Sharnaaz Ahmad sangat sweet... " Happy birthday Mommehh..thank you sebab jadi mummy yg terbaik untuk jebat...sentiasa beli toys dan cuti yang best best..semoga mummy sentiasa bahagia dan murah rezeki, Jebat sgt beruntung ada mummy yang kelakar dan annoying dalam masa yg sama...Semoga jebat jayden boleh jaga mummy sampai mummy dan baba tutup mata..aminnnn "



Nabila Reply Ucapan dari Sharnaaz Ahmad

Nabila turut reply penghantaran ucapan dari Instagram Sharnaaz Ahmad 

“Aminn thank you u. Annoying tu bagus. Penyedap rasa orang kata. Thank you for the wish. TThank you for the wish..... 😚✨.”


Seorang bapa dan bekas suami yang bagus Sharnaaz Ahmad ini. Setiap tahun , pasti ada ucapan yang sweet dan annoying juga untuk Nabila (bekas isterinya) hehehe.


Biodata Sharnaaz Ahmad


Biodata Sharnaaz Ahmad adalah seperti berikut :-

Nama penuh : 
Sharnaaz Ahmad bin Basir Ahmad

Tarikh Lahir : 
30 Ogos 1985 

Kelahiran di : 
George Town, Pulau Pinang, Malaysia

Pendidikan : 
Perakaunan Perniagaan, Kolej Polytech MARA

Pekerjaan : 
Pelakon, pengacara, pengarah, penerbit

Tahun aktif :  
2009–kini

Pasangan : 
Noor Nabila Mohd Noor 
(Nikah perkahwinan pada 31 Mac 2017. Bercerai secara hakam pada 9 Julai 2020 di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan)

Anak : 1 orang anak lelaki, Jebat Jayden.

Ibu bapa :
Datuk Basir Ahmad (bapa)
Datuk Marina Puteh (ibu)



Pada tahun 2011, Sharnaaz Ahmad juga pernah menjalin hubungan cinta dengan penyanyi dan anak sulung penyanyi veteran, ND Lala, Shila Amzah. Tiada jodoh dan berpisah pada tahun 2013.

Kemudian, tahun 2014 Sharnaaz Ahmad menjalinkan hubungan dengan pelakon, Anis Al-Idrus sehingga 2015.


Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre

Soalan negatif dalam diri mummy sebelum Dzal Aidi sertai Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre.  "Berbaloi ke Tuisyen Online, ni?" , "Boleh ke anak fokus melalui tuisyen online". Eh..tak join lagi. Dah kenapa nak berfikiran negatif. Erm...pedulikanlah pendapat orang lain dan semua hal-hal negatif. Mummy tetap masukkan Dzal Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre.


Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre


Kenapa Memlilih Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre


Biasalah budak lelaki, jarang-jarang nak buka buku dan study sendiri. Tunggu kena suruh, barulah Dzal buka buku dan buat latihan. Abis tu, kalau mummy sibuk 24 jam? Macam mana dengan pembelajaran Dzal? Ha..sebab itulah mummy tetap memilih Dzal untuk sertai kelas Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre.


Tentang FlyHigh Education Centre


FlyHigh Education Centre ditubuhkan pada tahun 2019. FlyHigh Education Centre adalah sebuah pusat tuisyen yang menawarkan pembelajaran secara interaktif atas talian sejak tahun 2020. Sistem pembelajaran dalam talian ini, mendapat sambutan menggalakkan dan kebanyakan ibubapa suka dengan sistem pembelajaran alternatif yang lebih selamat.

Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre


Kelebihan Kelas Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre


Rupanya, tuisyen online sangat memudahkan mummy. Pendapat anak tidak fokus dalam kelas tuisyen online itu hanyalah mitos bagi mummy. Mummy nampak, banyak kelebihan kelas Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre ni. Antaranya :-

1. Tenaga Pengajar Berpengalaman
Guru di Pusat Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre semuanya berpengalaman dalam mengajar. Dzal cepat faham dan sangat fokus.

2. Displin
Kelas tuisyen online ini, anak lebih berdisplin untuk belajar dan ulangkaji pelajaran. Contoh kelas mula pada jam 8.15 malam. Anak akan makan makan malam, siapkan diri untuk mandi dan sebagainya sebelum kelas bermula.

3. Nota
Guru di pusat Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre akan berikan nota sebelum kelas bermula. Dengan ini, anak boleh baca terlebih dahulu nota, sebelum kelas bermula. Nota juga boleh di cetak dan simpan untuk bahan ulangkaji pada masa akan datang.

4. Latihan, jalan kerja dan perbincangan
Setiap kelas yang dijalankan, guru akan memberikan latihan, buat bersama dan melakukan perbincangan bersama. Ini bermakna, anak akan lebih aktif dan fokus ketika pembelajaran di dalam kelas online.

5. Komunikasi 2 hala
Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre ini juga mempunyai komunikasi 2 hala. Setiap perbincangan, guru akan memanggil setiap murid untuk menjawab soalan.

6. Jimat masa
Part jimat masa ni, memang mummy suka. Bila Dzal Aidi belajar tuisyen online. Mummy tak perlu terkejar-kejar keluar rumah untuk menghantar dan mengambil Dzal. 

Sambil Dzal belajar secara online, mummy boleh fokus kepada kerja-kerja rumah dan kerja harian mummy.

7. Tak perlu risau bila bercuti
Lagi satu, kami ini ada 2 rumah. Di Selangor dan di Johor. Ada masa, kami balik Johor dan ada masa berada di Selangor. Jadi, kelas tuisyen secara online ini tidak merugikan kami. Sebab , Dzal boleh belajar di mana-mana sekali pun.


Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre

Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre



Kalau tanya mummy sekarang, berbaloi ke tidak Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre ? "iye..sangat berbaloi !"








Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre ini bukan sahaja untuk Tahun 3 sahaja. Malah Pusat Tuisyen Online di FlyHigh Education Centre mempunyai kelas untuk tahun 1 sehingga tahun 6 untuk sekolah kebangsaan. Dan juga UPKK dan PSRA untuk sekolah agama.

Memang meluas !

Untuk mendaftar dan keterangan lanjut. Boleh terus berhubung dengan 
FlyHigh Education Centre

Berminat boleh whatsapps :-

Khasiat Ketumbar, Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar

Ketumbar, atau juga dikenali sebagai Coriandrum sativum, adalah tumbuhan herba yang tergolong dalam keluarga Apiaceae. Ketumbar sering digunakan dalam bidang masakan dan perubatan di seluruh dunia. Ketumbar biasanya ditanam untuk daunnya yang boleh dimakan dan bijinya yang berbau harum. Apa Khasiat Ketumbar, Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar ?



Khasiat Ketumbar, Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar



Tentang Ketumbar



Ketumbar merupakan tumbuhan herba yang tumbuh setahun dan memiliki ketinggian sekitar 20 hingga 50 sentimeter. Daun ketumbar terbahagi kepada beberapa bahagian yang berbentuk daun bulat dan bergerigi halus. Tumbuhan ini mempunyai bunga kecil berwarna putih atau merah muda yang berkumpul dalam bentuk payung. Buah ketumbar yang matang berbentuk bulat dan kecil, serta mempunyai biji yang berwarna coklat. Seluruh tumbuhan ini mempunyai bau yang khas, yang boleh dikenal pasti dengan mudah apabila dihidu.

Ketumbar sering digunakan dalam pelbagai hidangan di seluruh dunia, terutamanya dalam masakan Asia Selatan dan Tenggara. 

Biji ketumbar sering digunakan sebagai rempah dalam masakan, sementara daunnya digunakan sebagai herba segar atau kering. Ketumbar memberikan rasa dan aroma yang unik kepada hidangan, dengan perpaduan antara rasa manis, pedas, dan sedikit segera. Ia juga sering digunakan dalam penyediaan hidangan seperti kari, sup, dan hidangan daging.

Selain digunakan dalam masakan, ketumbar juga mempunyai pelbagai manfaat perubatan. Ia dikatakan mempunyai sifat anti-radang, anti-bakteria, dan anti-oksidan, yang boleh membantu dalam merawat pelbagai penyakit dan masalah kesihatan. Beberapa orang juga menggunakannya sebagai ubat tradisional untuk merawat masalah pencernaan dan mengurangkan gejala alahan.


6 Resepi Guna Ketumbar : Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar

Cara Tanam Ketumbar


Ketumbar adalah tumbuhan yang mudah tumbuh dan sesuai untuk ditanam di kebun atau dalam pasu. Ia memerlukan sinaran matahari yang mencukupi dan tanah yang subur untuk tumbuh dengan baik. Biji ketumbar boleh ditanam dengan menaburkannya dalam tanah, manakala daunnya boleh dipetik apabila sudah mencapai saiz yang sesuai.


Harga Daun Ketumbar dan Harga Biji Ketumbar



6 Resepi Guna Ketumbar : Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar

Harga daun ketumbar dan biji ketumbar mungkin berbeza mengikut harga di pasar atau pasaraya. Di Village Grocer , daun Ketumbar berharga RM15.05 / kg

Di mana, harga biji ketumbar sepeket kecil dalam 100g berharga dalam RM2 se pek


6 Resepi Guna Ketumbar : Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar

Perbezaan Daun Ketumbar dan Daun Sup



Daun ketumbar dan daun sup adalah dua jenis daun yang sering digunakan dalam masakan, tetapi keduanya memiliki beberapa perbezaan yang penting. 

Berikut adalah 5 perbezaan utama antara daun ketumbar dan daun sup:

1. Tumbuhan Asal

Daun Ketumbar: Daun ketumbar berasal dari tumbuhan herba Coriandrum sativum. Tumbuhan ketumbar juga menghasilkan biji yang digunakan sebagai rempah.

Daun Sup: Daun sup boleh berasal daripada pelbagai tumbuhan herba, seperti tumbuhan daun sup atau tumbuhan daun sup bayi. Daun sup biasanya ditanam untuk daunnya yang beraroma dan digunakan dalam penyediaan sup dan hidangan lain.


2. Rasa dan Aroma

Daun Ketumbar: Daun ketumbar mempunyai rasa yang unik, iaitu manis, pedas, dan segera. Aroma ketumbar juga agak kuat.

Daun Sup: Daun sup biasanya mempunyai rasa yang lebih sedap dan kurang kuat daripada daun ketumbar. Aromanya juga lebih lembut dan kurang mencucuk hidung.


3.Penggunaan Dalam Masakan

Daun Ketumbar: Daun ketumbar sering digunakan dalam masakan Asia Selatan dan Tenggara sebagai bahan perasa utama. Ia boleh digunakan segar atau dalam bentuk kering.

Daun Sup: Daun sup digunakan untuk memberikan aroma dan rasa yang segar kepada sup dan hidangan yang dimasak dalam cecair. Daun ini biasanya ditambah ke dalam sup semasa proses memasak dan kemudiannya dikeluarkan sebelum penyajian.


4. Bentuk Fizikal

Daun Ketumbar: Daun ketumbar biasanya berbentuk bulat dan bergerigi halus dengan tangkai yang panjang. 

Daun Sup: Daun sup berbentuk bulat atau berbentuk segi tiga dan tidak begitu bergerigi. Daun ini biasanya lebih lebar daripada daun ketumbar dan biasanya digunakan dalam keadaan segar.


5. Kegunaan Tradisional

Daun Ketumbar: Selain digunakan dalam masakan, ketumbar juga mempunyai kegunaan tradisional sebagai herba perubatan. Ia dikatakan mempunyai sifat anti-radang dan boleh membantu merawat masalah pencernaan.

Daun Sup: Daun sup juga digunakan dalam ubat tradisional untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, terutamanya berkaitan dengan sistem pernafasan dan pencernaan.

Sekiranya anda ingin menggunakan daun ketumbar atau daun sup dalam masakan, adalah penting untuk memahami perbezaan-perbezaan ini supaya anda dapat memilih yang sesuai dengan resipi anda.


Khasiat Daun Ketumbar dan Biji Ketumbar




Daun ketumbar dan biji ketumbar mempunyai khasiat tersendiri. Berikut adalah khasiat daun ketumbar dan biji ketumbar .

Khasiat Daun Ketumbar


Anti-radang: Daun ketumbar mengandungi bahan-bahan yang mempunyai sifat anti-radang. Ini bermaksud ia boleh membantu meredakan keradangan dalam badan dan mengurangkan gejala seperti sakit dan bengkak.


Membantu Pencernaan: Daun ketumbar sering digunakan dalam ubat tradisional untuk merawat masalah pencernaan seperti perut kembung, gas, dan gangguan pencernaan lain. Ia dapat membantu mengendurkan otot-otot dalam saluran pencernaan.


Kandungan Antioksidan: Daun ketumbar mengandungi antioksidan seperti flavonoid dan asid askorbik (vitamin C), yang dapat membantu melindungi sel-sel badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.


Penurunan Kolesterol: Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak daun ketumbar boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dalam darah, yang boleh membantu dalam pencegahan penyakit kardiovaskular.


Kaya dengan Nutrien: Daun ketumbar mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting, termasuk vitamin K, vitamin C, kalsium, dan zat besi. Ini adalah nutrien yang penting untuk kesihatan keseluruhan.

Khasiat Biji Ketumbar


Anti-Bakteria: Biji ketumbar mengandungi minyak esensial yang mengandungi anti-bakteria. Oleh itu, biji ketumbar boleh membantu melawan bakteria berbahaya dalam sistem pencernaan dan melindungi badan daripada jangkitan.


Mengurangkan Kembung: Biji ketumbar sering digunakan dalam ubat tradisional untuk merawat masalah perut kembung dan gangguan pencernaan. Ia membantu mengendurkan otot-otot saluran pencernaan dan mengurangkan ketidakselesaan.


Mengurangkan Sakit Ketika Haid: Ada ramai kebanyakan wanita yang meminum air biji ketumbar untuk mengurangkan sakit perut ketika haid.


Omega-6 Asid Lemak: Biji ketumbar mengandungi asid lemak Omega-6, yang penting untuk kesihatan jantung dan sistem saraf.


Rempah Masakan: Biji ketumbar digunakan sebagai rempah dalam pelbagai hidangan di seluruh dunia. Ia memberikan rasa dan aroma yang unik kepada hidangan, termasuk kari, sup, dan lauk-pauk.

Walaupun begitu, penting untuk diingat bahawa ketumbar dan biji ketumbar adalah sebahagian daripada makanan tertentu dan boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah individu. 

Sebelum menggunakannya sebagai ubat atau tambahan dalam diet, sila dapatkan nasihat dari pakar kesihatan atau profesional dalam bidang pemakanan, terutamanya jika anda mempunyai alahan makanan atau penyakit kronik tertentu.

Biji Ketumbar Petua Buang Angin


Ini pula adalah prua buang angin dari biji ketumbar oleh salah sorang ustazah Darussyifa'. Jika badan kita berangin, kita jadi malas nak buat kerja, selalu sakit kepala, lenguh-lenguh sendi, sebu perut atau ada masalah selera makan.

Boleh amalkan petua tradisional ini.

Bahan-bahan:
Serai - 3 batang
Halia (ketuk-ketuk sikit)
Biji ketumbar - segenggam
Air - seperiuk

Campur semua bahan, rebus sampai tinggal separuh air.
Minum masa suam.


Selamat mencuba !

Ada Beza ke Kucing Siam Original dengan Kucing Siam Kampung

Ada Beza ke Kucing Siam Original dengan Kucing Siam Kampung. Oh ya ! Sebenarnya , kami tidak membela Kucing Siam dan tidak ada kucing siam. Cuma, kami selalu memberi makanan kepada kucing siam di rumah kami di Kahang, Johor. Cara Memilih Makanan Kucing penting, tau ! . Agak lama juga, Kucing Siam bernama Bobby ni lepak rumah kami. Tapi, dah lama juga, si Bobby ni menghilangkan diri. Mati agaknya, sebab rumah kami dikelilingi kebun. Sebab sebelum kebun dibuka. Tuan tanah ada menyembur racun. Kemungkinan besar Kucing Siam bernama Bobby ni termakan racun atau terkena racun.




Ada Beza ke Kucing Siam Original dengan Kucing Siam Kampung



Tentang Kucing Siam


Kucing Siam dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai "Siamese cat." Dalam sains, nama saintifik atau teknikal bagi kucing Siam adalah "Felis catus," yang merujuk kepada spesies kucing domestik secara umum. Kucing Siam adalah salah satu variasi kucing domestik yang mempunyai ciri-ciri fizikal yang khas seperti mata biru besar dan bulu yang pendek serta halus. Jadi, dalam konteks sains, ia akan dianggap sebagai sebahagian daripada spesies Felis catus.

Ada Beza ke Kucing Siam Original dengan Kucing Siam Kampung


Kucing Siam Original dan Kucing Siam Kampung mempunyai beberapa perbezaan. Antara perbezaan Kucing Siam Original dan Kucing Siam Kampung seperti berikut : -

Kucing Siam Original


Kucing Siam Original adalah satu baka yang terkenal dalam dunia kucing. Ia memiliki ciri-ciri fizikal yang unik, termasuk badan yang sederhana dan anggun, mata biru yang besar, dan bulu yang pendek serta halus. Kucing Siam Original juga dikenali dengan corak warna badannya yang menarik, seperti tubuh berwarna putih dengan corak warna coklat atau hitam yang menonjol di telinga, hidung, ekor, dan kaki.

Selain daripada penampilan fizikalnya, Kucing Siam Original juga dikenal pasti dengan personaliti yang aktif, suka bermain, dan suka bersosial dengan manusia. Mereka sangat pintar dan suka berinteraksi dengan pemilik mereka. Kucing Siam Original adalah kucing yang vokal, sering kali mengeluarkan bunyi-bunyian yang menarik perhatian.

Kucing Siam Original memerlukan perhatian dan kasih sayang yang banyak daripada pemilik mereka. Mereka juga suka bermain dan bersosial dengan haiwan peliharaan lain, menjadikannya rakan yang baik dalam keluarga yang penuh dengan aktiviti. Kucing Siam Original adalah baka kucing yang istimewa dan penuh dengan pesona yang memukau.



Kucing Siam Kampung


Kucing kampung original, atau lebih dikenali sebagai kucing tempatan (domestic cat) , adalah sejenis kucing yang asli kepada sesuatu kawasan atau negara tertentu. Mereka tidak berasal dari mana-mana baka tertentu dan sering kali memiliki ragam warna dan ciri-ciri yang berbeza. Kucing kampung adalah kucing yang selalu dijumpai di kawasan pedalaman dan bandar di Malaysia.

Kucing kampung dikenali dengan sifatnya yang tahan lasak, mudah beradaptasi, dan mudah diurus. Mereka adalah haiwan yang mesra dengan manusia dan sering menjadi haiwan peliharaan yang setia kepada pemilik mereka. Walaupun tidak mempunyai ciri-ciri fizikal yang unik seperti baka kucing yang lain, kucing kampung mempunyai keunikan mereka sendiri dan boleh menjadi penyayang yang baik.

Selain itu, kucing kampung juga sering dihargai kerana mereka adalah kucing yang berjaga-jaga terhadap perangai haiwan perosak seperti tikus dan burung. Mereka menjadi sebahagian daripada kehidupan kampung dan bandar, memberikan keseimbangan alam semulajadi. Kucing kampung adalah aset yang berharga dalam kebudayaan Malaysia dan merupakan sebahagian daripada warisan haiwan tempatan yang perlu dijaga dan dihormati.

Ada Beza ke Kucing Siam Original dengan Kucing Siam Kampung

Warna Kucing Siam


Warna kucing Siam dalam bahasa Melayu adalah "corak kucing Siam." Kucing Siam mempunyai corak badan yang khas, seperti tubuh berwarna putih dengan corak warna coklat atau hitam yang menonjol di telinga, hidung, ekor, dan kaki mereka. Corak ini sering dikenali sebagai "corak point" atau "corak warna point" dalam konteks kucing Siam.

Mata Kucing Siam


Warna mata kucing Siam dalam bahasa Melayu adalah "mata biru." Kucing Siam terkenal dengan mata biru yang besar dan menonjol, yang menjadi ciri khas mereka.



Nama Untuk Kucing Siam


Korang ada Kucing Siam, tetapi tak tahu nak letak nama apa untuk Kucing Siam korang? 

Nama untuk kucing Siam boleh bervariasi bergantung kepada preferensi pemilik kucing masing-masing. Berikut adalah beberapa contoh nama yang sesuai untuk kucing Siam:

Mocha
Luna
Milo
Bella
Simba
Luna
Coco
Nala
Kiko
Thai
Jasmine
Rambo
Cleo
Mia
Rocky

Sila pastikan nama yang korang pilih sesuai dengan personaliti dan ciri-ciri kucing Siam korang. Jangan lupa memberi nama yang mudah diingati dan dipanggil.


Harga Kucing Siam



Harga kucing Siam di Malaysia bergantung kepada beberapa faktor seperti umur, warisan genetik, kualiti, dan tempat pembelian. Kucing Siam dengan keturunan dan ciri-ciri unggul cenderung lebih mahal. Sementara itu, kucing Siam biasa yang tidak mempunyai warisan keturunan yang jelas mungkin lebih murah atau percuma sahaja.

Pada umumnya, harga kucing Siam di Malaysia bermula RM0  sehingga RM500.