September di Pulau Tioman

Setelah lamanya. Habes jugak entry TIOMAN ni. Lama benau la hai nk mengarangkannya.. ka...

Setelah lamanya.
Habes jugak entry TIOMAN ni.
Lama benau la hai nk mengarangkannya..
kalo masuk exam ni, mmg le tak pass ye,dak?

Ok jom moh ler kita mengimbau kisah bercuti 12-15 September 2014
Ops, bercuti ke? Sebenor2nya teman ni ber'family day' di Pulau Tioman.
a.k.a company trip company tpt en somi bekerja ;) haaaaa...gitewww!!


Trip kali ni, lain dari yg lain.
Kami bertolak dari Bdr Baru Bangi dengan menaiki bas ;)

Ni adalah aksi sebelum naik bas dan dlm bas.
Dhia so excited. Alhamdulilah, Dhia masih boleh tido dlm bas dgn nyenyaknya ;) Boleh le mummy cuddle dgn si adik :) sambil power nap hehehe

Nak di jadikan ceritanya, family day ni utk keluarga kami shj.

Tp en somi berbesar ati nk bw mak dan abahku. (dah mcm bunyi company sendirik yg empunya je. hahaha kan!!). 
Tapi, atas permission bos en somi (bkn suka suki bw aje. Mahu kene halau dpn warga kerja iteww kalo main bawa je) dan di persetujui. Maka moh le kita bersama2. 


Malam tu kami sampai Endau, Rompin Pahang lebih kurang kul 11malam. Bermalam semalam ni Hotel Seri Malaysia. Sampai bilik kasi tkr2 pampes anak2. Susukan mereka dan tidurkan mereka terus.
Sebab, keesokkan pagi nya nk bertolak ke Jeti dalam jam 4pagi..
Hadoi tak hadoi ler, tabahkan jiwa dan raga bangun pagi.

Sampai jeti si Dzal bam bam tido lg dlm stroller, si kakaknya kepit dgn tok mak. While daddy busy uruskan itu ini. Sian gak ler kt tok mak kene layan dukong Dhia. Mummy mintak maaf la, Dhia. Mummy xdpt dukong Dhia buat masa ni. Hanya mampu tgk je. Kkdg2 Dhia minta dukong sampai nangis2, mummy mmg xleh dukong. Kang terbarai perut ni, lagi semua ssh :( 

Feri kami ke Tioman dlm kul 6pagi dan tiba lebih kurang 8pagi di jeti Kg genting. Sesampai Sun Beach Resort. Terus bekpes atas bukit.
Jenuh la en somi nk hangkut stroller. Tq en somi krn begitu tabah!! 5star utk awak.

Kami menginap di bilik 15A, Paling atas, paling kanan gitew!!

Petang pulak, kami ada telematch.
Saya dan abah saya = kumpulan kuning
En somi, mak dan adik ipar = kumpulan hijau
Bapak mertua = kumpulan merah
Adik Ipar = kumpulan purple

Udah nmpak mcm family sendiri punya day la pulak,kan!!. 
Sume ada. huhu nan hado? hehehe ke ko hangkut kaum kerbat ke? hehehe 

Idok ler, dah sume keje tpt yg sama kan. Bapak mertua ku, adik en somi dan somiku bekerja di syarikat pakcik bini adik en somi.. heheh faham dok? klo xfaham pun bebuat faham je la ek.

Hari ni, adalaha hari paling best Dhia le, dpt main pasir..sampai habis mandi pasir gamaknya ;)

Kita kasi rangsang motor skills anak2 ini dan sensory skills mereka ;)

Dari Dr Sherine :)

Dr. Sherine ada berikan tips untuk anak-anak.
Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.


Ni pulak gegambo selepas Island Hoping. Seronok bersnorkeling. Erm, seronok ke? Sebenarnya semenjak2 jadi emak2 ni kan, apa2 shj yg di lakukan asyik dok ngat anak je. Masa snorkeling dgn en somi. Anak kat atas bot bersama2 mak dan abahku. So, kita snorkeling ala kadar je la ye. Lg pun, ni bukan my 1st time snorkeling. Dalam 6 tahun lepas dah pergi ke Sabah (pulau Manukan dan Pulau Mamutik).  Cecpt le mummy ni snorkeling, naik bot breastfeed anak2 and cuddle with them. 

Apaknya? Kasi chance la berjimba2!! ;)  bukan selalu pun kan!! ehem..ehem.. ye ke bukan selalu? hhahahaha (tak yah citer bebyk le kan...dah nama lelaki tu...agak2 je la jln citernya ek).

posing sat ler  sana sini..
Si adik beradik tu memakai swimming suit.
Tapi, si adik dah membuang awal2 dan tetiba bolos ke baju mandi , tak sompat mandi. Baju mandi dah kene buka. sob...sob..
Dhia mandi gak le laut. tp takut fish gigit katanya..
Hai la anak, mcm pernah kene gigit fish je, bunyiknya :(


Aktiviti mlm tu BBQ dinner..huish sodap!!
Ada sotong bakar, ikan bakar, kambing bakar..
So,,,,,yummy!! 

Gambar atas kami dgn atok Taiping.
Gambar bawah tu atok SUbang n Tok Mak Subang.

hehehe gitew!! cucu2 manja Dhia dan Dzal Aidi ni ha.

Makku menang karaoke tempat ke -10..

Dasyat tak dasyat lah emakku ni.
Siap masuk pertandingan karaoke lagi.
Gambar karaoke tak dop dlm hp sbb mummy busy layan anak2.
Tunggu gambar2 dari official cameraman aje lah ye.

Barang2 travel kami.
Bawa brg2 yg xpenuh kandungannya (brg yg nk abes dah..mcm balance gitew!!). Sbb tak nk beberat bw jln2 katanya. ha,kan!!

15 September abeslah percutian kami ni.
Tq en bos Hice Engineering.
Terima Kasih daun keladi...lain kali bawa lagi.


You Might Also Like

4 comments

  1. Bestnyer bercuti, hehe xsabar rasanya nak pergi bercuti next year.

    ReplyDelete
  2. Owh bestnya nxt year ke mana tu, mama?

    ReplyDelete
  3. Memang seronok snorkeling kat Tioman. Tahun depan nak try stay kat Kampung Juara pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh bestnya...dh siapkan nxt yr plan ye.. :) gud la dear

      Delete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda