Kari daging mummy

14:34

MASAK KARI DAGING VERSI MUMMY AZLINDA ALIN


Mummy terus terang je..mmg tak reti masak sangat. Lelagi kari daging ni. Dedulu, kalo buat kari daging. Bila minta feedback dr encik somi. Dia akan jawab,"failed". Hati tisu ni pulak, akan sedih. Mogok xmo masak ;) Tapi, sampai bila tak nak masak,kan? Dah nama mummy ni. Kene lah masak. Jadiknya, beberapa ari yg lalu. Teringin beno nk makan kari daging. Stok daging pun hado dlm fridge tu. Jadiknya, tanya beberapa orang berpengalaman ttg cara kita masak dan mcmana cara dorang masak. Study apa silapnya resipi kita, google resipi dari azie, tanya kawan2 India dan Melayu. Sudahnya, tadaaaaaa kari daging in da house ;)

MASAK KARI DAGING VERSI MUMMY AZLINDA ALIN 

Encik somi memula pelik je..bila mummy nk masak kari daging.
"awak masak kari?" Tanya en somi.

Saya jawab, "Ye,sayang..I masak kari daging arini"
"Pandai ke awak buat? Daun kari ada?" En somi taye lagi..

Hehehe dia mmg sgt concern dgn bahan-bahan. Dia tak boleh bahan-bahan tak cukup. Potong rasa katanya ;) 

Bahan-bahan olahan RESIPI Kari daging mummy :-


MASAK KARI DAGING VERSI MUMMY AZLINDA ALIN

Goreng dengan minyak - kasik lama sket.*Kayu manis
*Bunga lawang
*Cengkih
*Buah pelaga
*Bawang merah - tumbuk / kisar
*Bawang putih (kasi lebih sket) - tumbuk / kisar
*Halia - tumbuk / kisar*Daun kari 
*Serbuk kari

 

*Air secukupnya
*Daging 1/2 kg - masukkan setelah dh didih
*Kentang - belah 4 - masukkan setelah dh didih
*Asam keping
*Garam - last sekali
*Santan - last sekali

Zaaaas siap, memula tu mcm cair sket sbb rushing nk g amek anak kt rumah bawah. Jam dah 6.15ptg. Cecepat kene matikan api di dapur n amek anak.

Panaskan balik, kasik pekat sket. Dan, tanya en somi. Cemana kari daging mummy? Katanya, ok!! Macam ni lah..hehehe
Dalam ati bermunga-munga riang gumbira ;)

Layan dengan sambal belacan tok mak buat - left over
Dan ayam goreng - chicken wing.

Anak baru sampai rumah pun...teruja.
Terus cakap," Nak sik (nak nasi)..sup"
Mummy tak masak sup la sayang...bau wangi ni..Mummy masak kari.

Terus daddy dan anak makan.
Mummy susukan Dzal Aidi dulu ;)


Minum pulak dengan teh panas. Tanpa kafien. Sesuai untuk kami anak beranak. Perisa Camomile lak tu. Dah memasing sok sik sok sik. Selsema batuk. Insyaallah kasi minuman penenang untuk tekak pulak.

Korang masak apa harini?



You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab