Tuesday, 29 December 2015

CARA PENGIRAAN DIVIDEN DAN BONUS ASB SECARA TEPAT

Mummy dah update tentang pengagihan dividen dan juga bonus ASB Tahun 2015 Mesti ada yang tak puas hati makin lama dividen makin berkurang. Ada juga yang bersyukur.... ada juga dividen pada tahun ini. Betul, tak?

Dah tahu pasal agigihan % dividen dan bonus... Mesti memasing dah siap keluarkan kalkulator kan ? Nak kira berapa duit bakal dapat nanti. 4 Januari 2015 dah boleh siap-siap update buku ASB.



Ramai yang berpendapat cara kira ASB sebegini :

RM10,000 (contoh duit yang ada) x 7.25% (dividen) = RM725 dividen yang akan di perolehi. 

Sebenarnya, cara kiraan itu tidak tepat ye ! Mummy pun tak reti nak explain macamana. Untuk fixed ASB Loan tu kiraannya sama je la sebab fixed kan. Tapi, fixed pun ada duit kita keluar masukkan sekali. Betul tak? Jom kita trngok cara kiraan ASB paling tepat.

CARA PENGIRAAN DIVIDEN DAN BONUS ASB SECARA TEPAT

Mummy sertakan link Cara Pengiraan Dividen Bonus ASB/ dan Pelaburan ASB boleh main kira-kira di sini untuk ketahui cara pengiraan ASB yang sebenar.

Mummy juga ingin kongsikan,
Sejarah Kadar Dividen ASB 1990 Hingga 2015 dan Bonus Terkini 
Tahun 2015 : 7.25 + 0.5
Tahun 2014 : 7.50 + 1.00
Tahun 2013 : 7.70 + 1.00 Tahun Pilihanraya (Dividen Turun)
Tahun 2012 : 7.75 + 1.15 Menjelang PILIHANRAYA (Dividen naik)
Tahun 2011 : 7.65 + 1.15
Tahun 2010 : 7.50 + 1.25
Tahun 2009 : 7.30 + 1.25 Selepas Pilihanraya (Dividen Naik)
Tahun 2008 : 7.00 + 1.75 Tahun Pilihanraya (Dividen Turun)
Tahun 2007 : 8.00 + 1.00
Tahun 2006 : 7.30 + 1.25
Tahun 2005 : 7.25 + 1.75 Selepas Pilihanraya (Dividen Kekal)
Tahun 2004 : 7.25 + 2.00 
Tahun Pilihan raya (Dividen Kekal)Tahun 2003 : 7.25 + 2.00
Tahun 2002 : 7.00 + 2.00
Tahun 2001 : 7.00 + 3.00
Tahun 2000 : 9.75 + 2.00 Selepas Pilihanraya ( Naik)
Tahun 1999 : 8.50 + 1.50 (2sen adalah bonus istimewa) 
Tahun Pilihanraya (Naik)
Tahun 1998 : 8.00 + 2.50
Tahun 1997 : 10.25 + 1.25
Tahun 1996 : 10.25 + 3.00 Selepas Pilihanraya (Naik)
Tahun 1995 : 10.0 + 3.00 Tahun Pilihanraya (Naik)
Tahun 1994 : 9.50 + 4.50
Tahun 1993 : 9.00 + 450Tahun 1992 : 7.50 + 5.00
Tahun 1991 : 8.50 + 4.00 Selepas Pilihanraya (Naik)
Tahun 1990 : 8.00 + 6.00 Tahun Pilihanraya

4 comments:

  1. hehehe kalau yg simpan sedikit2 secara bulanan ni mmg kena amik purata dulu baru darab dgn keuntungan..sebab tu kena bahagia 12... kalau yg selalu darab terus tu sebab diorang amik loan asb.. jadi baki tu mmg tetap dlm tu dr awal hingga hujung tahun.. jadi tetap betul pengiraannya...

    ReplyDelete
  2. CN: tq
    Eny: yup kalau dah fixed tu sama je kiraannya. Tapi mesti ada gak duit yang keluar masuk juga kan dalam masa 12 bulan tu. Ni utk kiraan ASB paling tepat ;)

    ReplyDelete
  3. huhuh makin berkurangan.. sangat teruk kali ni..

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Followers