Taman Mini Hijaukan Alam Di Rumah Apartment

AKTIVITI HIJAUKAN RUMAH, TANAM POKOK DI TAMAN MINI !! Dah lama nak buat projek mini taman hij...

AKTIVITI HIJAUKAN RUMAH, TANAM POKOK DI TAMAN MINI !!


Dah lama nak buat projek mini taman hijau di rumah sendiri. Rumah Apartment ni, memang tak banyak space untuk menanam. Tapi cukup lah menanam apa yang ada. Mana cukup tempat tu, selit apa yang boleh.


Dari dulu memang keje menanam. Tapi, banyak yang mati sebab tak jaga. Pokok bunga daddy beli dan juga pokok daun Aroda tok mak beli. Semua tak kekal lama.



Kali ini..mummy cuba menjaga dengan baik. Tanam pokok bawang, kunyit, serai dan cili

Serai tu nampak macam space tak cukup. Tak pe..nanti kemudian tambah lagi. Ada banyak pasu kosong lagi  ni.




Dan...dan kita tanam pokok..Dan. .Dan ada orang tanam pokok bunga kat pasu kita.

Jiran mummy ni, ,,mummy tanam kunyit dalam pasu tu. Nak daun kunyit konon nya. 

Keesokkan harinya, ada pokok bunga atas pasu tu. Terkejut mummy !! Nak cakap, serba salah. Tak cakap pun serba salah. adoi!! Mesti dia ingatkan tu pasu kosong. Tapi...logiknya, kalau pasu rumah orang lain kosong pun. Mummy tak pernah pun terasa nak tanam pokok mummy di kawasan rumah orang lain.

Beberapa hari lepas, lagi best! Sebelum mummy mula menanam pokok-pokok. Abes semua pasu-pasu mummy tu dia simpan kat tangga kecemasan. Ampaian besi mummy tu  pula, dia ikat ke dinding.

Sedangkan...Ampaian dia dan rak kasut yang besar depan rumah ganggu laluan korridor tak pula nak di kemas nya. 

You Might Also Like

6 comments

  1. Morning♥
    kdg² bila tgk org yg minat bercucuk tanam nie seronok...
    nieyl mmg x berapa nak minat sgt...
    kalau yang kat umah tu pun,en.husband yg minat n uruskan..
    bila dah siap..isteri ni pandai cakap "cantiknya"hihihi :)

    ReplyDelete
  2. Bagusnya la hai Jiran Linda...hehehee...nampak pasu kosong pi tanam bunga...sabo je la...

    ReplyDelete
  3. pokok kunyit bertukar jd pokok bunga..
    pelik betul jiran akk tu. sy pula tanam pokok,, tp kucing suka berak dlm pasu..sakit hati rasa. tuan kucing tu biar je kucing dia

    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.my/2016/02/jimat-berbelanja-di-ensogo.html?

    ReplyDelete
  4. wa bestnya. sedap juga mata memandang kan :)

    ReplyDelete
  5. Comel btul ..kite pun nk start tanam..suami da start nk tanam cili padi..hehe

    ReplyDelete
  6. aik? pelik nyer jiran :)
    hi hi hi...

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda