NYARIS NAK MASUK WAD BILA CZER KENA INFECTION !

NYARIS NAK MASUK WAD, BILA CZER KENA INFECTION ! - Beberapa hari ni ..memang lain macam luka czer mummy yang merengat tu. Mungkin ada 1 hari tu, mummy sibuk tengok tv. Berjam-jam lama tangok drama dalam keadaan duduk. Pedih nyut nyut tempat czer yang sebelah kanan tu. Teringat juga pesanan doktor. "Czer kali ni, lambat sembuh ye. Sebab dah 3x czer. Tambahan pula ada buat BTL". Mummy akui dan setuju. Dengan umur 35 tahun, boleh consider sebagai seorang yang berumur juga. Antara salah satu faktor luka czer lambat sembuh juga.

NYARIS NAK MASUK WAD, BILA CZER KENA INFECTION !


Mummy masih berpantang makan dan minum. Walaupun musim raya-raya ni. Insyaallah tak tergoda lagi hehe. Teringat czer yang pedih ngilu. Memang insaf sekejap :)

Hari ke 7 czer...tempat potong tu ada keluar sedikit air. Sama seperti kes anak nombor 2 mummy - Dzal Aidi Fiqry. Cuak,ke? Tak sangat sebab dulu pn tak de pa pe. Doktor just suruh datang klinik 3x untuk dressing cuci luka.

Kali ni..asben pn macam buat relax buat cool. 

Hari ke 8 czer..tempat czer dah mula keluarkan nanah. Perut dah jadi pedih pedih gatal. Tempat czer sebelah kanan tu dah mula panas.

Badan mummy pun dah seram sejuk macam nak demam. Huhu.

Lunch hour, daddy bawa mummy ke Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam.

Doktor dan nurse check luka mummy. Mereka menggelarkannya "breakdown" dan terus refer ke Hospital yang bersebelahan. Hospital Shah Alam. 

Walaupun bersebelahan...tapi mummy wajib naik ambulans !

Mula pening kepala!!
Macamana dengan baby? 
Nasib baik doktor benarkan mummy bawa baby ke dalam ambulans bersama mummy. Manakala daddy follow dengan kereta.


NYARIS NAK MASUK WAD, BILA CZER KENA INFECTION !

Mummy di pasangkan line untuk memudahkan kerja-kerja lain.

Nasib baik..1x cucuk terus dapat urat yang betul

NAIK AMBULANS KE HOSPITAL SHAH ALAM !


NYARIS NAK MASUK WAD, BILA CZER KENA INFECTION !

Dalam ambulans..hehehe. memang kelakar..hospital tak jauh mana. Tapi, kena naik ambulans.

Mummy di tempatkan di Bahagian kemasukan wad ibu bersalin hospital Shah Alam.

Doktor datang terus..untuk cek tempat czer. Buangkan nanah tanpa ubat bius 

Sakit? Yup ! Sangat...tapi, lepas semua nanah di buang. 

Luka di cuci. Alhamdulillah. Tak ada dah pedih-pedih gatal lagi.

Doktor kata..infection luar sahaja. Tak bahaya. Nanah tu sebab proses baik pulih sahaja. 

Doktor nasihatkan mummy cuci tempat luka macam biasa, keringkan dan banyakkan berjalan juga. 

Alhamdulillah..lega dengar dan paling best. Tak perlu admitted !

Ada juga yang kata..mummy ni jenis kulit sensitif. Sebab 2x kena macam ni. Anak nombor 2 dan 3

Sebelum meninggalkan Hospital Shah Alam. Mummy di berikan 10 hari ubat antibiotik. Harap-harap...luka czer tu pulih spt sedia kala




RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA ! , seperti biasa trend tema raya menjadi bualan hangat di media sosial. Bukan niat riak menunjuk tapi apa salahnya setahun sekali je,kan ! Eh..Apa tema korang? Mummy #teamrayaselangor #temapink . Apa pun, raya Aidilfitri 2017 kali ni paling bermakna bagi  kami sekeluarga. Kerana, ada orang baru dalam hidup kami ! Walaupun mummy hanya beraya dalam rumah berkain batik, berparam, berpilis. 

Sebelum tu..tak terlewat lagi rasanya mummy nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN pada semua. Kosong-kosong kita kali ini, ye !

HAPPY 3RD BIRTHDAY DZAL AIDI FIQRY !


RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

1 Syawal tahun ni, merupakan birthday Dzal Aidi Fiqry (yang bermaksud punya kekuatan, fikiranku, pemikir, pemikiranku ) ke 3 tahun.

Sekejap je ..abang ni dah besar. Rindu tika masa awak kecil-kecil dulu.

RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !


RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !
Firds' + Azmans' Familia :) on Aidilfitri 2017

Walaupun baru 4 hari melahirkan anak. Sempat juga mummy berbaju raya. Semata-mata nak amek gambar je mummy tu. Hehe.

RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

Baju raya mummy pakai datangnya dari Butiq Aqid Aqila. Baru 1x je pakai masa teaser review aritu. Oleh kerana..dah dapat agak , yang akan bersalin di bulan Ramadhan. Maka, mummy tak heran sangat nak cari baju raya lain

Kebetulan baju raya Dhia Batrisya mummy dah beli awal tahun. Pink Fuscia. Sedondonkan sekali warna baju mummy.

Daddy pula beli sedondon dengan Dzal Aidi Fiqry Pink Strawberry. Biasalahkan..nak pink fuscia baju ready made lelaki memamg tak mudah.

Lagi pun, kami memang letakkan deadlines beli baju melayu. Tak nak beli last minit di kala orang lain berpusu-pusu membeli belah.

Mana boleh dapat sedondon tu..kira okay lah. Tema pink juga,kan !  


RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

Family adik bersama-sama. Dorang tema maroon. Eh, dah macam sedondon pulak. Padahal tak pernah tahu pun tema raya dia hehe.


RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !


Daddy's boy ..ada je nak ngadunya dengan daddy. Sorrylah anak-anak. Di awal-awal tempoh berpantang ni, mummy kena banyak bertenang..tok leh di ganggu sangat.

Banyak habiskan masa untuk berehat. Nanti dah sembuh..mummy layan semua macam biasa ye !


Gambar dengan laki pulak hehe. Tak de adegan romantik sangat la ye.

Tengah pantang katanya..hehehe

RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

Tok mak dan tok abah bebudak ni gak maintain low profile tak nak pakai baju raya. Nak simpan tuk pakai beraya di Johor nanti.

Nak tak nak, wajib balik. Nenek mummy tengah uzur dan tak sihat di kampung.

Mummy doakan nenek Rokiah sihat seperti sedia kala. Rindu nenek...tapi apakan daya. Mummy pun masih berjalan terkial-kial lagi ni.

RAYA AIDILFITRI 2017 PALING BERMAKNA !

Santai time..anak-anak bersama sepupu mereka.

Dah tengah hari..cuaca dah panas terik. Marilah kita tukar uniform ye anak-anak.

Baju baru..walaupun duduk rumah je.
Mummy faham..anak-anak dh besar. Nak tahu erti keriangan di hari raya.

Nak bergembira di hari raya. Jadi, baju baru untuk raya wajib hado jugak.

20 JENIS WARNA PINK !


Mana mummy dpat istilah strawberry dan fuscia? Ni lah..jenis-jenis dalam warna pink ! Sampai 20 jenis warna pink yang hado. Hehehe.

Kisah raya mummy tak banyak mana. Ni jelah cerita yang hado. Taip 1 entri je, siap ! Hehe.

Walaupun simple.. Tapi..Raya Aidilfitri 2017 ni paling bermakna bagi kami sekeluarga.

Raya korang acaner, pulak?


Selamat Melahirkan BabyD 21 Jun 2017 di Hospital Serdang Secara Czer

Selamat Melahirkan BabyD 21 Jun 2017 di Hospital Serdang Secara Czer - Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah. Mummy dah Selamat Melahirkan BabyD pada 21 Jun 2017 di Hospital Serdang Secara Czer / ceasearian / c-sec / C Section. Ha..penuh istilah mummy letak. Pendek kata beranak secara operate la ni. Kang mummy tak letak, ada yang tanya..beranak macamana tu? Hehehe. Ada 2 kaedah je normal atau operate. Czer ni operate la kiranya.

Sementara baby Qada' tidur ni. Mummy cepat-cepat buat entri ni. Kang lelama basi. Pastu nak story mory lain pulak dalam blog hehe.

Okay..berbalik pada kisah beranak yang ketiga.  Ada yang PM mummy, " sebelum masuk labour room nanti reroger lah ! Sebenarnya.. Kalau operate ni, tak de tunggu dalam labour room. Terus masuk bilik bedah je hehe. Tapai..tak sempat pn nk bagi tahu bedahnya bila. Selalu memang tergesa-gesa. Nurse ha nya bagi call asben saya waktu tu. Lepas tu, hp kena simoan dan cepat-cepat mummy kena tukar katil untuk ke operation theater.

Selamat Melahirkan BabyD 21 Jun 2017 di Hospital Serdang Secara Czer



Selamat Melahirkan BabyD 21 Jun 2017 di Hospital Serdang Secara Czer

Mummy memang kena buat elektif czer. Maknanya ialah czer atas tarikh yang telah di tetapkan. Kandungan 37 minggu ++ biasanya mummy dah kene masuk untuk czer.

Kenapa awal 37 minggu ++ ? Ni disebabkan kondisi dalaman mummy. Mummy kena Czer , sebelum mummy ada contraction. 

Nak tahu kenapa dan mengapa lagi? Boleh baca di entri mummy yang lepas-lepas di SINI DAN SINI

Kisah Bersalin Czer Day 1


Mummy check in / masuk ke wad pada 20 Jun 2017 untuk jalani proses sebelum beranak.

Mula-mula..doktor biasa akan buat saringan.

Setelah mendapat katil, doktor pakar bius datang berjumpa untuk interview. Interview pasal keadaan diri. Bukan pasal minta kerja tau ! Hehehe...mummy manalah layak jadi doktor..belajar pun takat Diploma je.

Pakar bius telah menetapkan waktu turn czer mummy pada jam 12 tengah hari. Mummy orang ketiga untuk elektif czer.

Maka...malamnya dah kena puasa.
Last boleh makan ialah pada jam 12 tengah malam dan minum terakhir pada jam 4 pagi !

Pagi-pagi jam 6 pagi mummy dah di kejutkan oleh nurse untuk mandi. Jam 7 pagi nak di pakaikan tiub kencing.

Mummy agak kurang selesa bila pakai tiub kencing. Mulalah..tak senang duduk. Nak terberak..nak terkencing..semua lah nak !

Pagi tu memang lapar gila ! Mungkin sebab kekerapan buang air besar sebanyak 4x. Huhu debo nak beranak ke apa pun tak tahu.

Tapi..memang rasa masuk bilik bedah tu..ingat nak mati je.

Serius ! Memang macam nak gi mati. Sebab bab-bab operate ni banyak risikonya. Tumpah darah, darah hilang banyak, dan macam-macam lagi.

Tak sempat jam 12 tengah hari. 
Nurse dah panggil untuk ke bilik bedah.
Katil untuk bawa mummy ke bilik bedah dah sampai pada jam 9 pagi.

Mak ko ! Awalnya..
Nurse kata, czer hari ni memang laju. Doktor bedah ni, memang laju dan cermat buat kerja.

Rezeki mummy dan anak-anak dapat pakar bedah super senior. Dr Asmahan !

Sampai dewan bedah yang sejuk ..mummy cuma berpakaian sahelai kain di badan.

Menggigil-gigil tak hengat ;)

Mummy di berikan ubat bius air dan epidural. 
Sebelum itu, diberi ubat gastrik, loya dan muntah.

History mummy beranak secara czer memang cepat pening, loya dan nak muntah.

Allergic betul dengan ubat bius tu



Keluarlah baby boy yang cute miut
Secara bedah dan juga forcep.

9minit pertama pembedahan...baby dah keluar. Memang laju doktor Asmahan ni bedah !

Setelah baby keluar..mummy kena bagi susu terus.

Baby sangat bijak...awal-awal lagi dah pandai menyusu badan. 

BALIK RUMAH DI HARI KEDUA SELEPAS BERSALIN


Syukur alhamdulillah..mummy masih bernyawa. Di berikan bernafas lagi di dunia ini.

Setelah baby sihat. Dah berak dan kencing. Mummy di benarkan bawa baby pulang.

Hari pertama dan kedua..baby dah berak hitam macam jelly. Bermakna baby sihat dan tak ada masalah lain


Hari keempat merangkap hari ketiga bersalin. Mummy dah di benarkan pulang.

Alhamdulillah. Doakan..Moga-moga mummy dah baby sihat selalu ye

Bersyukur dapat pulang ke rumah pada Ramadhan yang terakhir !

Mummy doakan rerakan yang sedang menanti hari tu.. di permudahkan urusan bersalin juga ! 

Buku Yaasin Pengganti Kad Ucapan Raya

Buku Yaasin Pengganti Kad Ucapan Raya - Projek mummy tahun ni..bagi buku yaasin pengganti kad ucapan raya. Ada yang sempat di pos. Ada yang tak sempat nak di pos. Almaklumlah...kita beranak di hujung-hujung Ramadhan kan ;)

Buku Yaasin Pengganti Kad Ucapan Raya


Buku Yaasin Pengganti Kad Ucapan Raya


Buku Yaasin Pengganti Kad Ucapan Raya

Inilah buku yaasin yang sempat mummy poskan. Terima kasih pada yang bagi alamat. Insyaallah nanti lepas-lepas raya mummy send mana-mana yang pending

Raya kan sebulan ! Hehe

Mummy tak sangka di hujung Ramadhan ramai pulak mengoder buku Yaasin ni. Sampai stok licin habes !

SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya | Nak raya jangan asyik dok ingat baju raya. Rambut oun nak raya juga kan. Hehehe. Jadi, bagi mummy penting juga untuk menjaga rambut. Walaupun mummy bertudung. SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya ianya sangat sesuai untuk wanita bertudung. TIADA BAU KEPAM DAN MASAM. 

SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya


SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

Rambut adalah mahkota setiap wanita. Metafora ini seringkali dikiaskan kerana setiap helaian rambut yang menawan mampu memberikan keyakinan pada diri. Rambut yang menawan pastinya lahir dari penjagaan yang rapi tidak kira dalam apa jua keadaan. Bagi individu bertudung, penjagaan mahkota ini sememangnya dititikberatkan agar keadaan rambut sentiasa sihat, dan bermaya.


Memahami keperluan wanita bertudung moden, SAFI Shayla rangkaian jenama syampu khas wanita bertudung telah dilancarkan pada Oktober 2013. 

SAFI SHAYLA - 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan,




SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya



SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya


Dengan 8 varian diformulasikan dengan Habbatus Sauda yang mempunyai 1001 kebaikan, SAFI Shayla dapat menyelesaikan apa jua masalah rambut yang dialami oleh wanita bertudung.


Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi ke dua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

SAFI SHAYLA DENGAN HABBATUS SAUDA  #HanyaSAFIShaylaUntukSaya

Pengguna juga boleh mendapatkan SAFI Shayla di dalam bentuk fleksi. Melihat kepada keadaan ekonomi yang mencabar, penggguna mula mencari produk yang lebih murah dan menjimatkan, pada masa yang sama memberikan nilai dan kualiti yang tinggi. Kebanyakan pengguna mengurangkan kadar perbelanjaan tetapi masih berusaha untuk mendapatkan barangan berkualiti untuk melengkapi keperluan isi rumah.


Walaupun terdapat banyak jenama syampu antarabangsa yang masuk ke dalam pasaran syampu untuk wanita bertudung pada masa ini, SAFI Shayla masih mampu untuk berdiri dan ianya terbukti apabila SAFI Shayla telah memenangi beberapa anugerah seperti Marketing Excellence Awards 2015 dan Effie Awards 2016 di mana SAFI Shayla telah merangkul 3 emas dan 1 perak bagi ke dua-dua anugerah tersebut. Ini membuktikan bahawa pengguna-pengguna SAFI Shayla mempercayai bahawa rangkaian syampu ini mampu memberi solusi kepada masalah rambut seperti rambut gugur dan gatal kulit kepala yang dihadapi oleh wanita bertudung. Pengguna-pengguna setia SAFI Shayla juga mengatakan bahawa #HanyaSAFIShaylaUntukSaya


Selanjutnya layari :














Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga

Dalam pada umat Islam nak sambut ketibaan Syawal. Mummy sibuk juga dengan persiapan Syawal dan sambut orang baru. Alhamdulillah syukur, mummy Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga.

Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga


Kalau ada yang terbaca entri mummy sebelum ini. Tentang kenapa czer dan mummy dah dapat tarikh czer di SINI . Mungkin ada yang tahu. Bahawa hari ini, adalah tarikh untuk mummy check in di wad bersalin. Persiapan awal juga mummy dah siap-siapkan. Boleh baca di SINIAdmitted Hospital Serdang Untuk Ceaserean Yang Ketiga ni mudah bagi mummy sebab semua anak-anak bersalin di sini dan juga di bedah czer di sini. 

Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga.


Hospital Serdang ni tak pernah tak ramai orang. Tapi, ramai yang mengatakan nak bersalin pun tengok rezeki masing-masing. 

Masa untuk menunggu katil untuk bersalin  di Hospital Serdang adalah di antara 12 jam hingga 48jam. Memang lama nak tunggu katil.

Cuma pagi tadi, masa mummy daftar di Level 2 Wad Bersalin. Mummy beritahu mummy nak kelas kedua. Terus dia kata ada kosong 1 katil.

"Mohon bayar RM400 deposit, jika tidak kita akan berikan pada yang paling awal bayar " kata pendaftar.

Husband terus buat pembayaran dan mummy telah confirm untuk katil tersebut.

Allahuakbar..mudah dapat katil kali ini. 

Selesai pendaftaran, seperti biasa mummy check CTG, ujian air kencing, ambil darah, sign borang untuk ceasarean, buat itu dan buat ini. 

Dari jam 8 pagi hingga lebih kurang jam 11 lebih pagi. Barulah mummy dapat renggangkan badan atas katil.

Nurse datang cek BP, heartbeat baby...tak lama pada tu sampai makan tengah hari. Ops..maaf kita tak puasa.


Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga

Menu tengah hari di Hospital Serdang - Day 1

Tak lama tu..mummy pun tertido. Hehehe Sedar-sedar pakar bius datang untuk check dan explain tentang ceasarean esok.

Muka mamai menjawab soalan-soalan. Biasalah kan prosedur. Memang kena bercerita dari awal dengan doktor yang berlainan.

Mungkin mereka nak match dengan rekod yang kita dah ada. Samada kita pesakit yang genuine atau bukan.

Selesai masa bersama pakar bius..mummy terlelap kembali. Hahaha. Entah nape letih sangat hari ini.

Sempat juga lah Whatsapp voice dengan Dhia. Pandai dah jaga diri. Tak nangis macam masa mummy bersalinkan Dzal Aidi.

Sibuk nak tolong tok Mak buat kuih raya katanya hehehe

Admitted Hospital Serdang Untuk Ceasarean Yang Ketiga

Ni pula minum petang mummy di Hospital Serdang. Susu dan bubur pulut hitam.

Okay..mummy nak berehat dan menanti encik asben sayang datang. Hehe nak minta ampun dan maaf. Lupa kita nak mohon maaf awal-awal.

Memang tunggu last minit baru minta maaf hehe.

Korang doakan mummy dan baby selamat menjalani pembedahan esok, ye !



NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?

NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL? | Anak dah nak masuk tiga pun, harus ada checklists untuk barang ibu dan anak apa yang perlu di bawa ke hospital. Urat banyak putus, cepat lupa..maka sebab tu lah mummy kena ada checklists gak ! Hehehe.


NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?


Jenuh juga lah buat checklists. Sebab checklists raya lagi nak buat, checklists itu, checklistds ni. Eh..eh..eh banyak pulak checklists ye. Kena fokus checklists barangan mak dan baby ke hospital dulu !



NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?


CHECKLISTS BARANGAN MAK KE HOSPITAL

Sebelum ke hospital perkara yang paling paling WAJIB kena pastikan ada ialah bawa kad pengenalan dan buku merah. Takada dua benda ni, kena patah balik ambil,lah jawabnya !



NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?


Antara barangan lain wajib yang mummy harus bawa ke hospital untuk melahirkan anak pula ialah :-
  • 2 helai kain batik
  • 2 helai t-shirt
  • 4 set pakaian dalaman (czer biasanya 4 hari kena tahan wad)
  • 4 pasang stokin
  • Maternity pad - yang ni mummy suka yang tali puye sebab awal2 czer tu kan nak kena free kasi angin masuk.
  • Tuala
  • Set Nipple Cream - tentunya Avent pilihan di hati
  • Minyak angin - tentunya Yu Yee Cap limau !
  • Toiletteries
  • Sikat
  • Getah Rambut
  • 2 helai Tudung 
  • Selipar
  • Suplemen
  • Bekas air
  • Susu Anmum
  • sedikit biskut
Bengkung dan set bersalin simpan kat rumah dulu hehehe


NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?

CHECKLISTS BARANGAN BABY KE HOSPITAL


  • 3 helai baju baby
  • 4 set sarung tangan dan kaki baby
  • 4 set kain bedung dan barut baby
  • 1 selimut
  • 1 topi baby
  • standby manual breast pump
  • Toilettries set
  • Minyak Angin share dengan mummy Minyak Yu Yee Cap Limau !
  • 1 beg Pempes
  • Wet tisu
  • Tuala
  • Sapu Tangan

NAK BERSALIN? NAK BAWA BARANGAN APA UNTUK MAK DAN BABY KE HOSPITAL?


Mana barangan keciL tu, mummy masukkan dalam bekas plastik zip lock. Beli kat bahagian jual plastik sandwich. Senang nanti, tak  de lah meraba-raba cari dalam beg nanti hehehe.

Ini antara barangan penting untuk bawa ke hospital. Banyak juga kan? Berkampung lebih kurang 4 hari mummy di wad bersalin.

Paling cepat keluar lepas bersalin czer ni selalunya 3 hari..sejarah Dhia dan Dzal pula bersalin czer kena tahan lebih 4 hari. 

Dhia masuk NICU..manakala masa lahirkan Dzal pula kuning tinggi pula !

Harap-harap kali ni, semuanya di permudahkan !

Doakan yang baik-baik untuk mummy dan baby tau. 

Jumpa lagi di next entri ;)

Pa pe nanti kita reroger dan story mory lagi dalam blog :) :)


Dah Dapat Tarikh Beranak !

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Salam 21 Ramadan juga buat semua umat Islam. 8 hari lagi nak raya,kan. Kali ini, mummy ada 2 debaran. Debaran nak beranak dan debaran nak raya. Hehehe. Okay. Sebenarnya, lama draft ni duduk dalam blog. Berkira-kira jugalah nak buat entri cenggini. Tapi, tulis jugaklah akhirnya. Alhamdulillah, syukur sebenarnya... mummy dah dapat tarikh untuk beranak ! Ramai dok tanya due beranak. Tak de due due dah.  hahaha. Dapat tarikh beranak terus doktor bagi. Tu, pun kena juga tengok kondisi kesihatan cane lah, kan.

Tarikh Beranak Dzal Aidi Fiqry


Teringat kisah Dzal Aidi Fiqry pada tahun 2014. Tarikh beranak untuk Caesarean section, C-section atau di panggil caesarean delivery yang doktor berikan adalah pada 21.6.2014 (Jumaat). Di Hospital Serdang ni, memang bersalin secara operate (elektif) pada setiap Rabu dan Jumaat je. Memang best la dapat Hari Jumaat. Dhia pun beranak hari Jumaat juga.

Tapi, pada tarikh 21.6.2014 tu mummy batuk teruk, czer mummy di batalkan oleh pakar bius ! Postpone kepada tarikh Rabu 25.6.2014. Akhirnya, Dzal Aidi bersalin pada tarikh tersebut.

Dah Dapat Tarikh Beranak !

Dah Dapat Tarikh Beranak Anak Nombor 3 !


Yang baby dalam perut ni pun, dapat tarikh yang sama macam Dzal Aidi Fiqry. InsyaAllah, kalau tak ada aral doktor bagi tarikh 21.6.2017. Perasan tak, tarikh elective Caesarean tu sama 21 Jun ! Jika tiada demam, batuk, selesema. 

20 Jun ni dah masuk wad untuk masuk tiub kencing, puasa dan lain-lain. 

Sekejap je masa berlalu. Lagi beberapa hari je, mummy nak masuk wad bersalin dan juga masuk bilik bedah.

Dah Dapat Tarikh Beranak !

Huhuhu..tetiba serammmms je rasanya nak kena bedah !

Doakan perjalanan elective Caesarean mummy berjalan dengan lancar, ye !

KENAPA KENA ELECTIVE Caesarean?


Okay, dedulu masa beranak Dhia Batrisya dan Dzal Aidi Fiqry banyak benda yang mummy tak suka nak share dalam blog. Udahnya...mummy pening nak jawab sekarang hehehe.

Oleh kerana sekarang ramai yang tanya, dan ada yang nak tahu pengalaman mummy. 

Kali ini, mummy kongsikan juga kenapa dan sebab apa mummy czer untuk semua anak. Dan macamana mummy boleh tahu kena czer.

Asal-asalnya, Dhia Batrisya (tahun 2013) doktor cuba untuk mummy bersalin secara normal. Walaupun mereka tahu heartbeat baby tak konsisten pada masa tu. 

Baru mummy realize, patutlah bukaan 2cm mummy dah kena tahan wad. Orang lain bukaan 2 cm semua kena halau balik. 

2 hari bukaan gitu-gitu je. Sampai lah 22.3.13 bukaan 6cm pada waktu pagi.

Sampai labour room bukaan dah ke 9 cm. Try push beberapa kali, tapi baby statik tak push bersama-sama.

Doktor pakar datang, dia kata baby dah nak lemas. Kena operate itu jam gak. Call bilik bedah..mummy di tranfer dari satu katil ke katil yang berlainan. 

Masa ni jangan cakap contractionnya, memang separuh nyawa rasanya. Redha je apa yang dorang nak buat. Dah tak kisah sakit ke apa. Sebab sakit nak beranak tu sangat sakit. 

Bila doktor, masukkan ubat bius belakang badan. Fuh ! Lega..hilang sakit contraction tadi. 

Makanya, mummy menjalani emergency Caesarean untuk melahirkan Dhia Batrisya.

Selesai semuanya, 
Sebelum discharge dari wad (bersalinkan Dhia). Mummy di berikan satu surat yang mengatakan mummy boleh beranak secara Caesarean section, C-section atau di panggil caesarean delivery untuk anak-anak seterusnya. 

Dan, mummy juga di benarkan beranak seramai 3 orang anak sahaja. Atas sebab dalaman. Biasalah kan, emergency czer ni banyak faktor-faktor yang boleh terjadi. Demi selamatkan anak dalam perut.

Doktor terpaksa koyak lebih bahagian dalam. Bila banyak koyak, akan banyak parut. Maka di sebabkan itu, mummy kenalah czer untuk anak nombor 2 dan nombor 3.

Mummy redha dalam hal ini. Takdir dariNYA. Mummy terima dengan hati yang terbuka dan tenang.

Bila orang dok nasihat mummy
"cuba lah beranak normal juga"
"Doktor cakap je gitu, saya ni ha. 5 anak. Lima-lima operate sihat je pun"

Erm..lain orang..lain pendapatlah kan. 

Bagi mummy, mummy senang je.
Mummy hormati orang lain punya pendirian. 

Pendirian mummy pula, mummy akan ikut kata pakar.



Dah Dapat Tarikh Beranak !

Ta daaaa... Siap kemas beg dah !
Beg-beg...ni baru separuh siap. 
Eh..bukan beg untuk beranak tau.

Beg baju raya anak dan suami, beg mummy untuk pi Hospital, beg baby untuk pi hospital, beg barangan baby untuk di bawa ke rumah Tok Mak.

Belum masuk bakul botol susu, EBM, Pam susu, katil baby.
Fuh ! banyak nau barang.

Malam ni, nak cuci baju raya anak-anak. Esok nak menggosok pula. Walaupun mummy dalam mood nak beranak. 

Mood raya anak-anak, mummy tak mahu kasik spoil. Dah la Dhia excited nak beraya tu... dok dengar lagu raya setiap masa. 

Okay lah sahabat semua. Doakan yang baik-baik untuk mummy ye.
Di kesempatan yang ada ini, mummy mohon ampun dan maaf jika ada terkasar dalm penulisan, halalkan makan dan minum..dan maaf zahir batin. Kosong-kosong, ye !





Selesai Bayar Zakat Fitrah 2017 di AEON Cheras Selatan

Selesai Bayar Zakat Fitrah 2017 di AEON Cheras Selatan | Genap dah hari ini, 20 Ramadan 1438H sebenarnya dari minggu lepas lagi mummy dah perasan setiap shopping mall dah ada amil untuk kutipan Zakat Fitrah 2017. Mudah juga ada amil di shopping mall ni. Sambil kita bershopping, kita ingat tentang pembayaran Zakat Firah 2017.

Selesai Bayar Zakat Fitrah 2017 di AEON Cheras Selatan


Alhamdulillah, daddy pun dah sempurnakan Zakat Fitrah 2017. Bayar terus untuk 5 orang termasuk anak dalam perut tu sekali. Zakat Fitrah di Selangor berharga RM7.00 seorang. Daddy bayar di AEON Cheras Selatan je. Kebetulan ada amil Zakat Fitrah 2017 di sana. 


Zakat Fitrah 2017  dan 2016


Selesai Bayar Zakat Fitrah 2017 di AEON Cheras Selatan

Seperti baisa, harga Zakat Fitrah 2017 tak semestinya sama dengan lain-lain negeri. Untuk senarai penuh harga Zakat Fitrah 2017 boleh rujuk di bawah dan gambar di atas :-

1. Sabah: RM7.00Pusat Zakat Sabah (MUIS)


2. Melaka: RM6.70 - Zakat Melaka, Majlis Agama Islam Melaka - Rasmi


3. Perak: RM7.00 - Zakat Perak-MAIPk


4. Kedah: RM7.00 - Lembaga Zakat Negeri Kedah Darul Aman


5. Pahang: RM7.00 - Pusat Kutipan Zakat Pahang, Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang


6. Johor : RM 7.00 - Majlis Agama Islam Johor


7. Penang : RM7.00 - Zakat Pulau Pinang


8. Negeri Sembilan : RM6.50 - Pusat Zakat Negeri Sembilan, Majlis Agama Islam Negeri Sembilan


9. Wilayah Persekutuan :RM7.00 - Pusat Pungutan Zakat, Baitulmal MAIWP, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan


10. Sarawak : RM7.00 - Tabung Baitulmal Sarawak


11. Terengganu : RM7.00 - MAIDAM (PUSAT URUSAN ZAKAT TERENGGANU)


12. Selangor : RM7.00 - Lembaga Zakat Selangor


13. Perlis: RM7.00

14. Kelantan : RM7.00


Selamat menunaikan Zakat Fitrah !

EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !

Trend sekarang kalau ada apa-apa majlis seperti perkahwinan, pertunangan, birthday, anniversary dan lain-lain. Pastinya, ada photobooth. Photobooth merupakan tempat paling ramai yang akan berkerumun. Mummy pun sama, suka gak menyibuk kat photobooth. Hehehe. Haruslah kan..nak gak ada gambar yang boleh jadikan kenang-kenangan di majlis tu.


EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !


EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !

Bila cakap pasal photobooth, ada banyak syarikat yang buat bisnes photobooth ini. Tapi, dalam banyak-banyak syarikat photobooth, mesti kita ada kriteria pemilihan kita, kan? Bagi mummy, mummy suka dengan Emoozi Photobooth. Sebab apa mummy minat dengan Emoozi Photobooth? Ha..sebabnya, Emoozi Photobooth ada diskaun gila-gila ! Tak percaya?

Apakah Diskaun Gila-gila dari Emoozi Photobooth ?



EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !





Diskaun gila-gila dari Emoozi Photobooth. Diskaun yang diberikan adalah berdasarkan umur. Jika menyambut umur 82 tahun. Maka, diskaun yang diberikan adalah sebnyak 82%.

Kalau umur mummy 35 tahun, maka 35% diskaun mummy akan terima. Banyak juga diskaun tu,kan !


*terhad kepada 20 pelanggan yang terawal sahaja.


Atau korang boleh dapatkan diskaun 30% diskaun jika menggunakan kod : [EMOONU0617]





EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !

Emoozi Photobooth menyediakan banyak peralatan costume untuk pelanggannya, tak perlu berebut-rebut untuk mendapatkan costume di Emoozi Photobooth !

EMOOZI PHOTOBOOTH DISKAUN GILA-GILA !


Berminat nak dapatkan perkhidmatan Emoozi Photobooth ini? Boleh terus hubungi Emozzi Photobooth di

012 676 5566 (Ricky) or 018 614 6276 (YiDing)
Email: enquiry@emoozi.com

Atau boleh terus walk in ke :

Emoozi Sdn Bhd
No. 6, Jalan Harmoni 1A/KU3
,Kristal Klang Commercial Centre
42100 Klang, Selangor