Ketahui demam panas bayi anda

Tanda-tanda demam panas ========================= 1. Suhu badan 37°C dan ke atas. 2. Badan dan ke...

Tanda-tanda demam panas
=========================
1. Suhu badan 37°C dan ke atas.

2. Badan dan kepala panas, tapi tangan dan kaki sejuk dan pucat. Bibir kebiru-biruan.

3. Badan tak berpeluh. Kaki dan tangan sejuk.. badan panas, kepala panas. (kalau tangan, muka, kaki dah biru tu cepat2 bawa klinik/hospital..)

4. Kalau anak kecil, merengek je… sebab badan tak selesa…

Apa perlu buat kalau anak demam panas?
=====================================
1. Periksa suhu badannya (kerap kali periksa terutama sebelah malam kerana menurut kata nurse hospital, kalau malam lagi cepat suhu meningkat… kadang-kadang kita tak perasan). Suhu normal dlm 36°C. Tapi kalau kita sukat suhu anak dah sampai 37°C tu cepat2 balut dia dgn kain basah.

2. Kalau anak dah mula demam panas, balut badan anak dengan kain basah. Mandikan dia dengan air sejuk. Mula siramkan kaki dulu kemudian baru badan dan diikuti dengan kepala.

3. Kalau suhu badan anak masih tak turun, segera bawa ke klinik. Kalau ada simpan ubat masuk buntut tu, masukkanlah kat anak. Kalau tak yakin, cepat-cepat bawa ke klinik, biar doktor buatkan…

4. Kalau anak demam panas, sentiasa monitor suhu badannya. Kalau boleh simpan termometer dan ubat masuk buntut tu kat rumah. Itu langkah rawatan asas sebelum bawa anak ke klinik.

Sumber: Petua Anak Demam Panas Dan Terkena Sawan Tarik

Oleh itu. Bayi demam bukan boleh di ambil sbg hal remeh temeh. Jika panas yg tnggi dan berterusan, bayi boleh terkena sawan. (Minta2 dijauhkan). Jd kita sbg ibu bapa juga perlu monitor thp suhu badan bayi ketika demam.

"Sblm ini, ada termometer yg lmbt dpt bacaannya..

terpaksa tkr ke infrared termometer. dlm 1 saat dah dpt bacaan.

Tak perlu main kejar2 dgn baby utk monitor suhu badan ;) "

Berminat dgn infrared termometer ini?
**Hanya rm68 sahaja (free postage)**

Pm sms/whatsapp/call 012-6460421

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda