Perencah Char Kuey Teaw Homemade

Berkali-kali nk cerita tentang char kuey tiaw dalam blog. Tapi, tak tercerita lagi. Draft buat dah berzaman. Type separuh, save...buat k...

Berkali-kali nk cerita tentang char kuey tiaw dalam blog. Tapi, tak tercerita lagi. Draft buat dah berzaman. Type separuh, save...buat kerja lain. Type lagi,,save lagi..buat lagi keje lain. hehehe. Saya mmg peminat Char Kuey Teaw tau. Suka sangat-sangat. Dapat lak makan pepanas. Memang terangkat, beb!!

Dedulu.. tak pernah rasa dan terasa nak google resipi Char Kuey Teaw. Sebab malas nk meremehkan keadaan. Sampailah terjumpa perencah Char Kuey Teaw dari adik ipar (yang bakal nak kawen hujung Feb ni.Jemput datang ye ;) ). Siap ada cara memasak lagi. Tu yang sonang tu nak masak.

 Bahan- bahan Char Kuey Teaw Homemade (untuk 2 orang makan dan boleh tambah) :
*4 sudu perencah Char Kuey Teaw 
*2 genggam Kuey Teaw 
*Taugeh
*Kucai
*Udang. Beberapa ekor (kami masak 4-6 ekor tgk besar mana)
*2 biji telur
* Jeruk Cili Hijau
*sedikit air masak

Perencah Char Kuey Teaw Homemade



Cara-cara memasak Char Kuey Teaw Homemade (untuk 2 orang) :-
1. Panaskan minyak, gorengkan udang sampai agak-agak merah.
2. Masukkan perencah (tak perlu bawang, cili dah..semua siap dalam ni)
3. Masukkan kuey Teaw
4. Masukkan sayur-sayuran
5. Tambahkan air sedikit (agak-agak setgh cawan mcm tu)
6. Pecahkan telur (jgn lama sangat...agak2 sebati je)
7. Kacau dan tutup api.

Tak sampai 5 minit masak.
taaaaaa daaaaaaaaaaaaa..
Siap!!



Sedap sangat-sangat. Setiap hari boleh makan Char Kuey Teaw Homemade. Bila ada perencah ini. Tak perlu ke kedai dah hehe.

Ramai yang tanya saya tentang perencah Char Kuey Teaw Homemade. Perencah ini saya beli dari adik ipar, insyaallah kalau nk order sekali, roger saya 012-6460421. Nak balik Taiping tak lama lagi ni ;) adik ipar nk kawen hehe


You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda