Wednesday, 21 October 2015

JEREBU KUNING DI MALAYSIA !

Semalam tersebar berita di media sosial tentang JEREBU KUNING yang melanda negara kita, MALAYSIA.



Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah menafikan wujudnya JEREBU KUNING semalam. Mengikut JAS, kepekatan karbon monoksida adalah rendah iaitu kurang daripada Recommanded Malaysian Air Quality (Garis Panduan Kualiti Udara) 30ppm ( 1 jam ) atau 35 mikrogram per meter padu ( 1 jam ) dan tiada fenomena JEREBU KUNING DI MALAYSIA.

Walaupun tiada JEREBU KUNING di Malaysia. Tetapi, pencemaran udara - JEREBU masih ada. Rata-rata kawasan mummy tinggal boleh di katakan mempunyai bacaan Index Pencemaran Udara (IPU) TIDAK SIHAT. Anak-anak dah mula batuk dan selsema. Dan, mummy juga tak tinggal berikan mereka suplemen tambahan setiap hari !

 

6 comments:

  1. bab2 macam ni pun orang leh sebarkan sewenang2 nya...ingat mainan ke...semoga anak2 semua kembali sihat seperti biasa...

    ReplyDelete
  2. Yes suplimen tambahan tu bagus...baru anak2 tahan sikit nk hadap jerebu ni huhhh

    ReplyDelete
  3. Benda macam ni pun ada orang nak main main. Kena sentiasa jaga diri musim jerebu ni

    ReplyDelete
  4. Palsu ke???

    Kementerian kesihatan boleh nk nafikan...

    Tapi ruby sendiri alaminya...mmg asap kuning..mmg xperasan mula2..anak yg 5thn btai...mak, cuba tgk kt luar..kenapa kaler kuning?? Terkejut tgk...cuaca die ngan asap kaler kuning...

    ReplyDelete
  5. Ipoh pun sama, seharian kuning. tapi esoknya bila baca paper BH dia orang boleh kata jerebu kuning tidak berlaku pon?? Kecewa.

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Followers