Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah

Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah - Salam 12 Ramadhan, seperti biasa...

Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah - Salam 12 Ramadhan, seperti biasa..siaran langsung resipi 30 Hari Ramadhan. Mesti ramai bosan baca bab resipi lauk je,kan? Ok..oleh kerana mood buat kuih raya sudah mari. Mummy kongsikan Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah

Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah


Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah

Memang mummy tak tipu..ini lah resepi paling mudah ! 3 bahan je di perlukan. Mummy modify resipi ini. Bila siap, alhamdulillah menjadi. Jimat masa pulak tu ! 15 minit pun boleh siap 1 adunan. Eh adunan ke panggil tu? Entah la ek ! Pepaham je la ye ! :)

BAHAN-BAHAN Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah


  • Kulit Popia sebungkus RM4.25 (beli kat 99speedmart)
  • Nestum 3 in 1 Rm10.60 (beli kat 99speedmart)
  • Tepung gandum campur air - tak beli amek kat dapur je (pakai sedikit untuk di jadikan gam)
  • Gula - jika perlu...mummy beli tapi tak pakai sebab dah cukup manis 

CARA BUAT Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah


1. Gulungkan kulit popia. Gamkan tepi-tepi kulit popia dengan tepung gandum. Tak perlu gulung rapat sangat. Sebab nanti nestum susah nak meresap dalam gulungan popia yang dah di goreng .

2. Guntingkan ikut suka, mummy gunting serong dan tak tebal..suka crispy !

3.Gorengkan hingga kekuningan.

4. Angkat gorengan tadi. Toskan minyak dan tunggu sejuk.

5. Dah sejuk, letakkan dalam bekas. Taburkan Nestum 3 in 1. Sukatan agak-agak. 10 gulungan popia. Mummy letkkan 3 paket Nestum 3 in 1. Kalau suka manis boleh tambah gula castor ke gula pasir ke.

6. Ratakan dalam bekas. Siap !



Resepi Mudah Ramadhan 2016 Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah

Siap dah kuih raya - Kuih Raya Popia Nestum Paling Mudah. Kuih raya pertama mummy. Mummy suka tesktur nestum kasar-kasar. Ada orang suka halus. Nak halus kene blender la ye. Tapi, kalau renyah nak buat dah tak nama resipi mudah dah hehehe. 

Mummy puye resipi, resipi mudah je !

You Might Also Like

7 comments

  1. SEDAP TUE, KENA CUBA...

    https://belogs.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. YUMMMY SEDAP KAN...SELALU BELI...NI BOLEH BUAT SENDIRI NI...SENANG...TQ KASI RESEPI

    ReplyDelete
  3. Nieyl dah print siap² resepi popia..
    sbb nak buat next week.. :)

    ReplyDelete
  4. ok boleh masuk dalam list ni..hehee...

    kudap kudap sambil tgk tivi..nyummm...

    ReplyDelete
  5. Paling senang nak buat...
    Tp malasnya nk kena gulung2 tu..
    Makan jap je da hbis

    ReplyDelete
  6. wahhh..sedap ni..nanti nk try buat la untuk raya..hehe

    ReplyDelete
  7. Ini sedap jadi kudapan tgok TV...akak x siap APA pun kuih Raya..macam Tak beraya je Kami tahun Ni...

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda