ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA - Korang jangan kecam tau. Mummy update resepi / resipi ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA ...

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA - Korang jangan kecam tau. Mummy update resepi / resipi ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA. Alkisah balik dari bercuti, kepenatan memasing..tak larat nak keluar. Tengok dalam stok kat dapur ada ikan tenggiri, ayam, daun kari, cili kering, bebawang, halia, asam jawa, asam keping. Tekak nak makan asam pedas. Tapi, bahan banyak tak ada, daun kesum, lengkuas semua tu tak ada.  Dari minggu lepas nak makan asam pedas buatan sendiri. Belasah je lah apa yang ada. Dari dok teringat-ingat, kan?


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA mummy kali ini tak ada daun kesum (ganti daun kari, last week daddy terbeli sepokok daun kari), lengkuas, belacan pun tak ada. Apa yang ada dalam ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA? Jom mummy share kan pada korang ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA yang sedap juga di makan walau resepi derhaka. hahahaha

RESIPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI BENDI


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA bendi mummy :

1 EKOR IKAN TENGGIRI
SEBUNGKUS SAYUR BENDI
1 Biji BAWANG BESAR (kisar)
3 biji BAWANG MERAH (kisar)
3 ulas BAWANG PUTIH (kisar)
Satu sudu ASAM JAWA (gaulkan dengan air suam sampai sekata)
1 keping ASAM KEPING
1 susu GARAM
1 inci HALIA

CILI BOH ( kisar 15 batang cili kering)

DAUN KARI (stok yang ada dalam peti)

Sedikit minyak masak

Air dalam 4 mug


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA
Sebelum masukkan bendi

CARA MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA

Cara masak ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA senang je. :-

1. Kisarkan semua bahan kisar ke dalam minyak yang sudah di panaskan.
2. Dah kering dan garing, masukkan air masak sehingga mendidih
3.  Masukkan air asam jawa, asam keping dan ikan.
4. Setelah ikan nampak putih seperti dah masak, letakkan sayur bendi, daun kari, asam keping dan sedikit garam 
5. Tunggu dalam 3 minit, siap !

Tadaaaa..siap dah ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI RESEPI DERHAKA makan dengan nasi panas. Perghhh..sedap ajeeee !



You Might Also Like

12 comments

  1. sdp tue. lau tambah rempah kari ikan sikit sdp gak kak linda.

    ReplyDelete
  2. what's the meaning of derhaka? anyway macam sedap sgt, can go with many bowls of rice with that kuah. haha

    4D3N Star Cruise 2017

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa...akak lagi best x pernah lulud masak asam pedas..hahahah...

    ReplyDelete
  4. mak aiiii... pagi² lagi dah mengundang ni.. sedapnyaaaaa....

    ReplyDelete
  5. derhaka?hahaha...takut nak makan...

    ReplyDelete
  6. Bonde 2 minggu lps follow event ETR puas makan asam pedas.

    Asam Pedas letak sayur bendi mmg fav juga....

    ReplyDelete
  7. Alahai lauk favourite mama ni. Boleh Cuba resepi derhaka ni. Xpe derhaka pun asal sedap kan

    ReplyDelete
  8. asam pedas ne fav anak-anak miza. Nak lagi sedap boleh tambah halba mommy dalam asam pedas lagi terangkat miza tak buh belacan

    ReplyDelete
  9. Senang resepi Linda, kita yang buat dia kan.. Asam Pedas memang feveret Kak Sue sekeluarga, hari nie pun masak Asam Pedas lagi. Lauk kegemaran memang masak ulang-ulang ja Linda.. ehehe..

    ReplyDelete
  10. akak suka beli perencah adabi tu je..senang..#dasarpemalassangat..haha

    ReplyDelete
  11. Walaupun resipi versi derhaka tetap nampak sedap kak

    ReplyDelete
  12. Sedap tu ikan tenggiri suka isinya lembut.. 😍
    Kalau buat kari pekat
    pun sedap jugak ni


    Husniey follow sini #507
    salam kenal :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -