Diet yo-yo effectDalam berdiet..kita juga harus tahu. Diet sihat atu diet tidak sihat.


Semestinya semua org nk kurus dengan cepat dengan berdiet. Ada juga yang taksub berdiet sampai langsung tak mahu makan.

Jika nak berdiet jangan lah sampai terlalu memakan diri. Jangan sampai jadi yo-yo effect pulak ye.

Yo-yo effect? Apa itu?? Mesti nk tahu kan? Jom baca;-
Apa itu yo-yo effect atau yo-yo diet


Yoyo effect atau yoyo diet bermaksud seseorang itu akan turu berat badannya selepas berdiet beberapa ketika tetapi tidak mampu mengekalkan keadaan tersebut dalam jangka masa panjang. Berat akan naik semula dan boleh menjadi lebih berat dari sebelum ini. Keadaan naik turun ini sering terjadi kepada ramai orang yang berusaha untuk kurus dan akhirnya mematahkan semangat mereka. Maka, ramai yang gagal dalam usaha untuk mendapatkan berat badan yang ideal. 


Kenapa dan bagaimana yo-yo effect terjadi


Lazimnya, yoyo effect dialami oleh mereka yang mengamalkan diet yang ketat secara tiba dan tidak mengimbangi diet tersebut dengan betul. Diet yang ketat seperti "Diet Atkins" dan "GMDiet" perlu dilaksanakan mengikut kaedah yang betul kerana jika tersalah teknik, yoyo effect pasti terjadi.

Diet ini lazimnya menekankan pengurangan kalori. Pengurangan kalori menyebabkan tahap metabolisma tubuh juga menjadi rendah (metabolisma ialah cara tubuh membakar makanan dan menukarkannya kepada tenaga). Semakin rendah metabolisma, semakin mudah berat badan naik semula. Pada awalnya, pengamal diet mungkin gembira dengan penurunan berat badan yang cepat dan mendadak namun diet yang ekstrem menyebabkan masalah stress, pengamal menjadi makin lapar, pitam atau pening menyebabkan sukar utuk mereka mengekalkan diet tersebut. Akibatnya, mereka kembali kepada tabiat makanan yang lama, ditambah pula dengan kekecewaan akibat diet yang tidak menjadi membuatkan berat badan naik dengan memdadak.

Kesan yo-yo effect ke atas tubuh


Peningkatan dan penurunan berat badan yang tidak menentu boleh membawa kepada masalah kesihatan yang berpunca dari kekurangan nutrien seperti:

 • Kanser
 • Sakit jantung
 • Keguguran rambut
 • Osteoporosis
 • Hilang daya tumpuan
 • Keletihan dan kelesuan
 • Tekanan emosi

Bagaimana mengelak yo-yo effect dari berlaku


Diet melulu tanpa sistem dan perancangan yang betul dan keghairahan untuk menurunkan berat badan dengan cepat merupakan punca utama yoyo effect terjadi. Untuk mengelakkannya, pengamal diet harus mengamalkan diet yang tepat dan sesuai dengan tubuh berdasarkan tahap kesihatan dan keperluan masing-masing. Antara tips yang boleh diamalkan ialah:

 1. Bersenam. bersenam dapat meingkatkan metabolisma dan membentuk otot
 2. Sesekali, anda boleh makan apa yang anda mahu tetapi cukp sekadar memuaskan hati
 3. Kenalpasti emosi yang menyebabkan masalah makan berlebihan. Ada orang yang makan banyak bila sedih, gementar malah gembira. Tulis catatan dan cari cara untuk mengatasi dan megingati diri sendiri
 4. Menulis target dan misi yang logik dan ideal untuk dicapai. Kira target penurunan berdasarkan tinggi da BMI. Kebanyakan diet gagal kerana misi yang tidak jelas.
 5. Dapatkan sokongan dengan menyertai kumpulan yang sama2 berusaha dalam misi menurunkan berat badan seperti anda. Jika anda berasa tidak selesa berkogsi kisah dengan orang luar, dapatkan sokongan keluarga dan kawan-kawan. 
 6. Bagi mereka yang beragama Islam, jangan lupa berdoa supaya diberi kekuatan oleh Allah dalam usaha anda untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat. 
 7. Bersabar dan istiqamah.
atau Alfalfa sebagai agen detox


Supplemen yang disyorkan untuk detoks adalah Alfafa.
Kedua-dua suplemen ini berfungsi merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Yang paling penting ia semulajadi

Kenapa Perlu Detoks?

Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selain untuk mengelakkan dari masalah kesihatan yang serius, detoks juga memastikan vitamin/supplemen diserap dengan lebih sempurna.

Sekiranya organ yang terlibat dalam penyerapan vitamin seperti usus mengalami masalah, kemungkinan besar vitamin tidak boleh diserap dengan sempurna.


Lecithin membakar lemak

Fungsi utama Lecithin adalah sebagai 'pemecah/pencair lemak' ataupun 'fat emusifier'. Apabila Lecithin 'bertemu' dengan lemak lemak degil, ia akan 'memecahkan dan bercampur/bergabung' dengan lemak-lemak tersebut dan seterusnya membawa ia keluar. Tahukah kita? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. 

Membina dengan Cinch Shake


Kandungan dalam Cinch diperkaya dengan Leucine dan ianya dirumus khas untuk membantu anda memecahkan kitaran diet yo-yo.
Untuk setiap hidangan Shaklee Cinch, anda akan mendapat:
24 gram protein, 
24 jenis vitamin dan mineral penting dan 
6 gram serat larut

Protein amat diperlukan bagi pembinaan otot. Dengan otot yang sihat mampu menaikkan kadar metabolisma dan juga membakar kalori dengan baik. Kelebihan protein juga membantu anda merasa kenyang dan secara langsung membantu anda mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

Kebaikan Cinch Shake
 • Rendah Indeks glisemik = 22; sesuai untuk pengidap kencing manis di mana membantu mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal dan memberi tenaga yang konsisten.
 • Powered by Leucine untuk memelihara otot semsas anda menurunkan berat badan
 • Mengandungi 24 gram protein untuk setiap hidangan membuatkan anda merasa kenyang
 • Kandungan serat yang tinggi = 6 gram serat setiap hidangan
 • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian 21 vitamin dan mineral penting
 • Dihasilkan dari soya bebas GMO (Non GMO Soy)
 • Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis.
Dari kajian klinikal, Cinch membantu menghilangkan lemak yang terdapat pada otot dan dengan bantuan Leucine, akan membina otot dan mengekalkannya dalam bentuk jisim tanpa lemak (lean muscle). 


Jika ada bajet lebih, boleh add onn Cinch Energy Tea


Cinch Energy Tea Mix ini diambil bersama-sama dengan Cinch Shake Mix Shaklee dan produk-produk untuk tujuan pelangsingan lain yang telah dicadangkan oleh Shaklee. Energy Tea Mix dapat diminum sebagai snek ataupun minuman ringan waktu petang terutamanya bagi penggemar teh. Energy Tea Mix Shaklee adalah kurang gula dan semestinya sangat bagus untuk kesihatan. Selain itu, keistimewaan Enerygy Tea Mix ini ialah:

 • Selamat dan merupakan penggalak tenaga semulajadi
 • Ditambah dengan taurina untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan
 • Pilihan alternatif terbaik menggantikan kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh
 • Tanpa gluten, tiada perasa tiruan, pewarna dan bahan pemanis 

Untuk cerita kelebihan yang ada dalam set ini, boleh lawati post yang lepas di:
Jika ada kemusykilan dan pertanyaan boleh hubungi saya spt contact di bawah.
: Jom Chit Chat :

Post a Comment

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Previous Post Next Post