Vaksin suntikan TIDAK HALAL

Benarkah Vaksin suntikan di Malaysia ini TIDAK HALAL ?Vaksin suntikan TIDAK HALAL


Beberapa minggu lepas banyak viral di media sosial tentang isu vaksin suntikan antivaksin di Malaysia tidak HALAL dan mempunyai kesan sampingan. Mummy dah mula risau juga, kerana semua anak-anak mummy mengambil vaksin.

Al-fatihah untuk arwah mak

 

Al-fatihah untuk arwah mak


Salam Jumaat semua ! Mesti seronok dan tak sabar tunggu hari hujung minggu,kan? Mummy pun tak sabar !! Masa untuk golek-golek dengan anak atas katil, depan tv, main sama-sama dengan anak, dan macam-macam aktiviti dengan anak dan keluarga ! Syok tak terkata !

Ha...mummy mula dah berangan sana sini ! Kerja hakiki di ofis banyak yang belum diselesaikan. Dah macam-macam angan-angan keluar ! Ok !! Sambung berangan lunch nanti :)

Sebenarnya..Pada asalnya tujuan entri hari ini ialah untuk mengingati tarikh Hari lahir arwah mak mertua yang di kasihi, Nurimah Mohd Ali. Mummy tak sempat berjumpa arwah mak. Selalu dengar cerita dari suami dan keluarga ipar duai. Arwah mak seorang yang baik, penyabar dan pandai masak. Bila cerita bab memasak, mummy sedaya upaya mengikuti cara arwah mak (suami ajar). 

Sedangkan kita yang ada mak ini pun, selalu rindu nak makan masakan mak. Ni kan pula suami. Insyaallah, mummy cuba ikut cara masakan mereka. Moga hilang rasa rindu suami nanti. 

Al-fatihah untuk arwah mak, Nurimah binti Mohd Ali. Moga arwah mak tenang di sana.........

  

Willy Satay Prima Saujana Kajang

Harga Willy Satay Prima Saujana Kajang RM0.90 secucuk  

 Harga Willy Satay Prima Saujana Kajang RM0.90 secucuk


Selamat petang semua !! Dah balik dari kerja ke semua yang bekerja? Dah fikir apa ke menu makan malam? Makan apa malam nanti? Mummy sekeluarga makan satay semalam. Habis je waktu kerja, gigih mencari satay. Nasib baik ada kedai satay yang buka di waktu petang. 


Harga Willy Satay terkini !! Terkejut mummy, harga Willy Satay RM0.90 secucuk ! Kenaikan tol dan petrol sangat mempengaruhi pelbagai aspek termasuk industri makanan ! Oleh kerana mummy kejar masa ambil anak-anak dan malas nak pusing mencari kedai satay lain. Beli sambil pejam mata je lah !

Air Greentea dalam Termos dan Air Green Tea Paperbag

Greentea dalam Termos  

Greentea dalam Termos


Mummy memang peminat greentea, semalam terjumpa pula air greentea dalam termos berstraw di Pasar Malam Kajang Perdana ! Besar !! Sedap !! Puas minum anak beranak !! Tengok tu, anak-anak kami minum penuh gaya!!

Termos tu pulak boleh simpan atau minggu depan boleh refill balik kat Pasar Malam Kajang Perdana ! Hahaha nampaknya mummy bercita-cita nak repeat membeli minggu depan,ya !

Harga air greentea dalam termos ini berharga RM9.00 boleh tahan harganya,kan!  Tapi takpe, minggu depan dapat refill dengan harga RM3.00 je. Jimat !!

 Air Green Tea Paperbag

Air paperbag pula antara air minuman yang popular masa kini. Kerana Air Paperbag ini mampu bertahan sehingga 5 jam sejuknya. Kalau jalan jauh tapau cenggini, sedap !! Lagi-lagi tapau yang greentea tu,kan!! Slurrrrrrppp tak pandang kiri kanan dah ! ;)

Harga air paperbag ini berharga RM3.00 sahaja di Pasar Malam Kajang Perdana!


SKMM Sekat 1,263 Laman Sesawang


Terkejut juga mummy bila dapat tahu akhbar KOSMO, pihak SKMM - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah menyekat 1,263 laman sesawang dalam tempoh Januari 2015 hingga September 2015. Banyak tu !!

14 kes telah di bawakan ke mahkamah iaitu 11 kes telah di jatuhkan hukuman dan 3 kes lagi dalam proses perbicaraan. Kesemua laman sesawang ini di sabit kesalahan di atas penyalahgunaan media sosial.

Macam-macam laman sesawang ada sekarang ini. Mummy memilih menulis tulisan berbentuk niche parenting, lifestyle, food dan santai-santai sahaja. Tujuan sebenar mummy berblog pun, bukan nak cari populariti. Hanya nak berkongsikan info serta rujukan diri di masa akan datang.

Kene lebih berhati-hati untuk menulis, kerana kerajaan pun sekarang sedang melaksanakan pindaan Akta 588 untuk penambahbaikan dan penguatkuasaan sedia ada.


TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK DENGAN SUSU BADAN, IBU TERJUN BANGUNAN

 TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK DENGAN SUSU BADAN, IBU TERJUN BANGUNAN

Mummy selalu kongsikan gambar-gambar EBM (susu perahan) di media sosial tanda sokongan pada ibu di luar sana yang sedang menyusukan anak dengan susu badan. Bila ada supporter, kita akan lebih yakin dan mampu menyusukan anak. Insyaallah dengan izinNYA.

Nak kata mummy arif tentang penyusuan badan ini, memang tidak ! Masih dalam proses belajar untuk menjadi yang terbaik setiap hari. Dan.. cuba kongsikan pengalaman yang ada bersama BF mom di luar sana.

Riak ?? Pernah juga terbaca kritikan-kritikan orang di luar sana yang mengatakan BF mom yang suka tunjuk susu yang di pam itu adalah riak. Terpulang pada pendapat masing-masing. Sebenarnya, supporter amatlah penting bila kita menyusukan anak. Penting untuk penghasilan susu dan elakkan diri dari stress !!

Berita semalam (dari Star Online) terbaca dari facebook kenalan blogger, Syafiera tentang seorang ibu muda terjun bangunan kerana stress tidak dapat menyusukan bayinya dengan susu badan.

Kalau boleh jangan sampai jadi macam ini, dalam facebook dan kelas privasi ada banyak kumpulan penyususan yang boleh support jika betul-betul nak susukan anak secara ekslusif.

Mummy rasa mungkin ada faktor lain mengganggu fikiran orang sedang berpantang ini. Wallahualam.......


Berita secara penuh dari MYNEWSHUB.CC :-

TIPS PEMBERSIHAN BAJU DAN HINDARKAN KOTORAN DEODORANT PADA PAKAIAN TERUTAMA DI BAHAGIAN KETIAK.


TIPS PEMBERSIHAN BAJU DAN HINDARKAN KOTORAN DEODORANT PADA PAKAIAN TERUTAMA DI BAHAGIAN KETIAK.

Masalah baju kotor di bahagian lengan dan ketiak selalunya tidak dapat di bersihkan dengan sempurna dengan cucian biasa. Kotoran di baju bahagian ketiak ini selalunya di sebabkan oleh peluh atau kesan deodorant. Bila cucian pakaian tak bersih sempurna, mesti runsing!!

Jangan runsing-rusing…Disini, mummy nak kongsikan tips pembersihan baju yang disebabkan peluh dan deodorant :-

1. Alkohol
Sapukan sedikit alkohol di bahagian yang kotor. Jika kesan kotoran itu degil, boleh sapukan dahulu dan rendamkan kain tersebut sementara waktu. Biarakan beebrapa minit dan bilas kain tersebut.


2. Cuka 
Campurkan cuka dan air suam dalam jumlah yang sama dan sapu di baju yang kotor. Rendam kain dalam larutan selama beberapa jam. Bilas dengan air sejuk dan lihat kotoran pasti pudar.


3. Pantyhose (sarung kaki yang nipis)
Cara ini sangat membantu menghilangkan kesan kuning deodorant di baju. Hanya gosok perlahan-lahan dan kotoran akan hilang. Geseran sarung kaki dengan kain baju membantu untuk menyingkirkan kotoran lebih cepat.

4. Baking soda dan air
Untuk menghilangkan kotoran dan kuning ketiak di baju, boleh gunakan campuran baking soda dan air. Taburkan di bahagian baju yang kotor dan bilas.


5. Aspirin
Petua ini hanya boleh digunakan untuk baju warna putih sahaja. Larutkan dua tablet aspirin dalam air sedikit. Tuang campuran ini pada kesan kotor dan rendam selama 2 jam. Kemudian cuci dengan air biasa diikuti dengan sabun basuh.


6. Limau Nipis
Perahkan limau nipis di tempat yang terkena deodorant dan biarka beberapa minit, kemudian letak sabun basuh. Cuci seperti biasa.

Selain itu, mummy ada juga TIPS UNTUK HINDARKAN KOTORAN DEODORANT PADA PAKAIAN TERUTAMA DI BAHAGIAN KETIAK.

Giveaway Nurfuzie Dot Com #1




Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, mummy dah join give away Nurfuzie Dot Com.

Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh

Jom sertai segmen mudah irrayyan! Mummy dah join !!
Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh
Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh
Syarat-syarat  mommy Irra bagi mudah jer. Kena ikut semua tau. 

Resipi Dadih Hirup Puding Sedut

Resipi Dadih Hirup Puding Sedut Trend pencuci mulut masa kini


Dadih hirup atau di kenali juga dengan nama puding sedut telah menjadi trend dan viral sebagai makanan pencuci mulut. Mummy pun suka sangat dadih, makan ketika sejuk memang sedap !! Selalunya buat dadih dalam bekas kecil dan makan dengan sudu je.

Tapi, dadih hirup atau puding sedut ini dalam botol. Kene hirup atau sedut dengan straw. Sebab tu nama yang di berikan sebagai dadih hirup, dadih sedut, puding hirup atau puding sedut.

Mummy pun confuse nak gelarkan nama yang mana satu untuk dadih ini.

Mummy ada jumpa 2 resipi dadih hirup atau puding sedut di carian Google. 

Resipi 1:

Rawatan untuk Anak Kerap Menangis

Alternatif Rawatan rawatan di rumah untuk Anak Kerap Menangis


Anak kecil yang kerap menangis akan membuatkan Ibubapa resah dan gelisah kerana anak kecil ini tidak pandai berkata apa-apa. Lapar, dahaga, penat, nak tidur akan di komunikasikan melalui tangisan. 

Kadang kala ada juga tangisan di sebabkan oleh masalah lain seperti tidak sihat, kembung perut dan sebagainya. 

Bagaimana pula jika tangisan itu lain dari yang lain? 

Boleh cuba rawatan alternatif di rumah sendiri dengan:-

1.Tangisan biasa selalunya disertai dengan air mata. Keadaan ini jarang berlaku pada mereka yang menangis akibat gangguan, manakala suara tangisannya juga berlainan daripada tangisan biasa. 

2.Dalam keadaan tertentu tangisan ini mungkin disertai dengan air mata yang bersangatan.
Kanak-kanak ini kadang-kadang berhenti menangis sebentar, kemudian menangis semula. 


3.Mata yang pejam ketika berhenti menangis itu akan melahirkan ombak pada kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan dan kiri.

4.Tangisan akibat gangguan selalunya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan. Mata bayi kelihatan pejam. Tangisan terjadi seumpama dalam keadaan tidak sedarkan diri (tidur).

5.Dahi atau bahagian tengah, antara dua alis kadang-kadang berkerut, seolah-olah ada sebiji mata di bahagian tersebut yang sedang memerhatikan sesuatu.

6.Sering terjadi pada anak-anak kecil yang terganggu, mereka menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan. Anak ini setelah puas menangis, akan tidur sebentar, lalu menangis lagi dalam keadaan teresak-esak yang disertai dengan tarikan nafas yang tersekat-sekat.

Jika di dapati anak kecil mempunyai simptom seperti di atas. 


1. Dengan membaca surah al fatihah, ayat kursi, annas dan al falaq. hembus pada ubun-ubun bayi sebanyak 3 kali, atau

2. Bacakan azan di telinga kanan dan iqamah pada telinga kiri (sekali atau tiga kali), atau

3. Ayat kursi, al fatihah, al kafirun, al ikhlas, al falaq dan annas.

Kami pernah cuba cara ini ketika anak dalam pantang. Yang kadangkala menangis tak semena-mena pada waktu tengah malam. Memang berkesan!

Sumber: Google 


Rahsia Pemakanan dan Makanan Ulaman Tempatan

Semua info ini sharing dari imuslimshop.com. Oleh kerana mummy tertarik dengan info rahsia pemakanan yang mereka telah keluarkan. Sangat berguna untuk mummy  dan mungkin berguna untuk pembaca blog ini.

RAHSIA MENDAPAT ANAK KEMBAR boleh cuba 3 jenis makanan ini iaitu Ubi, kentang dan susu kerana makanan ini dapat mepertingkatkan ovulasi telur.
 

RAHSIA ULAMAN TEMPATAN juga mempunyai pelbagai kelebihan untuk kesihatan diri. Antara ulaman tempatan itu ialah SALAD, ULAM RAJA, KACANG PANJANG,LIMAU KASTURI, KOBIS, KANGKUNG, TIMUN, TERUNG, DAUN PEGAGA dan PETAI.

 
Ulaman kesukaan suami pastinya PETAI yang bagus untuk jantung, mencuci buah pinggan, masalah cacing (kanak-kanak), kecing manis dan memperbaiki sistem penghadaman.

Ulaman kesukaan Dhia pula ialah TIMUN. Buat ratah je TIMUN ni kalau Dhia dapat! TIMUN ini sebenarnya dapat merawat kecacingan dan merawat sakit tekak.

Menu Ringkas Makan Malam Sayur Taugeh Hijau , Sambal Ikan, Ikan Goreng

Sayur Taugeh Hijau , Sambal Ikan, Ikan Goreng

Menu mudah mummy hari kerja semua mudah-mudah sahaja. Menu makan malam pilihan kami ialah sayur taugeh hijau, ikan kembung goreng sambal dan ikan kembung sambal. Minggu ini banyak makanan berasakan ikan kembung. Kerana daddy budak-budak ini banyak borong ikan kembung huhu. Makan sehingga kembung gamaknya !


Bajet 2016 dalam Menghargai Perkhidmatan Awam

Tahniah kepada penjawat awam. Bajet 2016 kali ini Kerajaan telah memberikan beberapa manfaat bagi menghargai Perkhidmatan Awam atas segala sumbangan dan khidmat bakti kepada negara, Kerajaan bersetuju;


1. Memberi faedah gaji bersamaan 1 kenaikan gaji tahunan ikut gred yg akan manfaatkan 1.6 juta dgn peruntukan RM1.1 bilion


2. Menambah baik sebanyak 252 skim perkhidmatan yg akan manfaatkan 406 ribu pnjwt awam


3. Menetapkan gaji permulaan terendah dalam perkhidmatan awam kpd RM1200 sebulan yg akan manfaatkn 60 ribu penjawat awam


4. Menetapkn kadar pencen minimum RM950 sebulan melibatkan hampir 50 ribu pesara awam dgn sekurang-kurangnya 25 thn tempoh perkhidmatan


5. Melantik tetap pegawai lantikan 'contract of service' yg berkhidmat sekurang-kurangnya 15 thn yg manfaatkn 10 ribu pegawai kontrak


6. Penjawat awam akan terima pemberian khas RM500 pd Januari 2016

Antara Agenda Bajet 2016

Bertemakan MENSEJAHTERAKAN KEHIDUPAN RAKYAT untuk bajet 2016 kali ini.



Antara agenda yang akan di bentang kan oleh PERDANA MENTERI kita ialah:

* Bajet 2016 memperuntukkan RM267.2 bilion, berbanding RM260.7 bilion peruntukan dipinda 2015.

* RM215.2 bilion bagi perbelanjaan mengurus, RM52 bilion untuk perbelanjaan pembangunan

* RM70.5 bilion untuk emolumen, RM36.3 bilion untuk perkhidmatan dan bekalan

* Sasaran sumbangan pelaburan domestik kepada KDNK pada 26.7 peratus bagi tahun 2016

* Pembangunan Malaysian Vision Valley dengan unjuran pelaburan permulaan RM5 bilion

* Pembangunan Cyber City Centre di Cyberjaya dengan nilai pembangunan RM11 bilion

* Pembangunan Bandar Lapangan Terbang atau Aeropolis KLIA dengan pelaburan RM7 bilion

* Pelaburan RM6.7 bilion oleh Khazanah Nasional dalam sembilan projek domestik berimpak tinggi

* Projek RAPID Complex Pengerang, Johor dengan pelaburan dianggarkan RM18 bilion

* Projek Rubber City di Kedah dengan peruntukan RM320 juta, Taman Perindustrian Samalaju, Sarawak (RM142 juta) dan Jeti Minyak Kelapa Sawit di Sandakan, Sabah (RM20 juta)

* Sasaran sumbangan pelaburan domestik kepada KDNK pada 26.7 peratus bagi tahun 2016

* Pembangunan Malaysian Vision Valley dengan unjuran pelaburan permulaan RM5 bilion


* Elaun Pelaburan Semula Khas dalam sektor pengilangan dan pertanian terpilih bagi syarikat sedia ada

* Pengecualian duti setem 20 peratus ke atas surat cara pembiayaan patuh syariah untuk pembelian rumah

* Skim Dana Pembiayaan PKS Patuh Syariah sehingga 31 Dis 2017

* Peruntukan RM107 juta untuk melaksanakan Pelan Induk PKS

* Peruntukan RM60 juta untuk Skim Anjakan Usahawan serta Skim Peningkatan Kapasiti dan Keupayaan PKS

Sumber yang mummy dapat dari BERNAMA, selain dari ini. Mummy nak kene tengok tv atau beli akhbar esok :)

Dzal Aidi Dah Pandai Jalan !!


  
 Yeay !! Dzal Aidi dah mula aktif berjalan. Nak tunggu bulan Oktober, bulan hari jadi daddy baru nak jalan ye ! Hadiah paling bermakna si kecik ni hadiahkan untuk daddy nya. Pandai berjalan, genap 1 tahun 3 bulan (15 bulan) sama seperti kakaknya, Dhia. 

Orang lain, ada yang dah mula  risau dengan Dzal Aidi Fiqry tak berjalan lagi,  mungkin anak-anak mereka dah pandai jalan awal. Bagi mummy dan daddy, kami tidak kisah lambat ke cepat Dzal Aidi nak barjalan. Lain budak lain caranya, mungkin sebab giginya tumbuh awal. Umur 7 bulan dah ada gigi. Ada orang kata sebab itu lambat jalan. Jumlah gigi sekarang dah ada 8 batang gigi.

Bila anak dah pandai jalan

Pertama kali Dzal Aidi dapat berjalan dan bermain badminton. Boleh tahan !! Nak main sendiri, udahnya di seret je raket badminton mummy tu !! Ades, tu la raket badminton mummy yang pertama, Carlton. Murah je beli dulu tak sampai ratus pun. Lama lepas tu, tukar tali, tukar grip cantik la sedikit badminton murah mummy tu!
 Bila anak dah pandai jalan

Budak-budak mana boleh duduk lama-lama sangat kat court badminton tu. Boring tak dapat main lama-lama. Sebab orang lain pun nak main. Jadi, mummy bawa anak-anak makan makanan kesukaan dua beradik ini, makan bihun sup gerai sebelah court badminton. Sakan makan ! Muka, kepala, kaki, dan boleh di katakan satu badan penuh bihun ! Mummy biarkan je, asalkan anak-anak bahagia hehe. Mummy pun boleh melayan drama Dhia Sophea kat gerai dengan tenang ;)

Dah expired Body Shop Limited Collection For Eyes

  

Antara koleksi make up yang paling sayang dan paling suka. Koleksi dari Body Shop ini sesuai untuk mummy sangat yang suka dengan all-in-one dalam satu bekas. The Body Shop Limited For Eyes ini mengandungi eye color / eyeshadow, berus untuk pakai eyeshadow dan pencil untuk mata / Eye Definer.


Siap ada tutorial di belakang bekas The Body Shop Limited For Eyes. Almaklumlah, mummy bukan pandai nak bersolek sangat! Cara pakainya mudah no.1  warna putih (based) di pakai untuk asas di kelopak mata, dan sapukan pula warna no.2 untuk 2nd based. Manakala no.3 dan 4 pula untuk di highlightkan di bahagian mata.  Dan seterusnya gunakan pensil.

Jangka hayat alat solek The Body Shop Limited For Eyes adalah 2 tahun (24bulan) sahaja. Sobs!! Dah nak expired rupanya !


Warna koleksi ini natural, boleh di padankan dengan pelbagai jenis pakaian. Alat solek yang di ilhamkan oleh The Body Shop dan University of the Arts London Collage of Fashion. Tak sempat habis pakai, dah hampir expired ! Padan muka !! Sapa suruh sayang sangat nak pakai,kan...hahaa. Warna silver tu kurang, sebab pecah anak bawa main.

Kesimpulannya, lain kali pakai je sampai habis barang make up. Jangan nak sayang sangat!
 

Ikan Masak Asam | Menu berpantang

 

Ikan Masak Asam | Menu berpantang

Rindu nak makan lauk masa berpantang. Walaupun bukan sedang berpantang, tapi mummy suka dengan resipi yang sangat simple dan mudah. Kejar masa kataaaanyaa ! hehehe. 

Tapi, sebenarnya mak yang suka masakkan masak menu ini semasa berpantang. Mak masak lagi sedap dari diri sendiri masak. Huh!! Acaner ye! Padahal resipi sama je!

Resipi mummy Ikan Masak Asam / Menu berpantang :
Ikan Kembung Goreng dengan sedikit kunyit dan garam (kalau tengah berpantang tak perlu goreng)

Tumiskan bawang besar dan halia
Air asam jawa - 1 cawan dan segenggam asam jawa
Taburkan cili api (orang berpantang jangan makan tau!)
Sedikit garam

Siap!!Mudah je,kan !!

Tak jual SHAKLEE

  
Sejak kebelakangan ini, ramai yang PM dan bertanyakan tentang mummy jual SHAKLEE ke tidak? Hahahaha rindu ke... iklan-iklan SHAKLEE mummy di blog, wall facebook dan instagram?

Mummy memang tak jual SHAKLEE.

Tetapi, mummy masih aktif dengan penjualan barangan SHAKLEE. Lagipun keahlian SHAKLEE ini seumur hidup. Nak share kebaikan dan kegunaan produk SHAKLEE rasanya dah terlalu banyak mummy kongsikan dari tahun 2012. GOOGLE sahaja pun boleh dapat macam-macam info. Jadi, mummy memang kurang nak blast iklan produk SHAKLEE sangat.

  
Alhamdulillah order yang masuk tetap mummy terima. Dalam seminggu boleh dikatakan setiap hari mummy buat pengeposan barang-barang. Cuma tak dan amek gambar dan nak share setiap hari di facebook dan instagram. Selalunya mummy akan cepat-cepat packing dan nak cepat-cepat pos.

Terima kasih pada regular customer Urban Mummy saya jual ye !!

JEREBU KUNING DI MALAYSIA !

Semalam tersebar berita di media sosial tentang JEREBU KUNING yang melanda negara kita, MALAYSIA.



Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah menafikan wujudnya JEREBU KUNING semalam. Mengikut JAS, kepekatan karbon monoksida adalah rendah iaitu kurang daripada Recommanded Malaysian Air Quality (Garis Panduan Kualiti Udara) 30ppm ( 1 jam ) atau 35 mikrogram per meter padu ( 1 jam ) dan tiada fenomena JEREBU KUNING DI MALAYSIA.

Walaupun tiada JEREBU KUNING di Malaysia. Tetapi, pencemaran udara - JEREBU masih ada. Rata-rata kawasan mummy tinggal boleh di katakan mempunyai bacaan Index Pencemaran Udara (IPU) TIDAK SIHAT. Anak-anak dah mula batuk dan selsema. Dan, mummy juga tak tinggal berikan mereka suplemen tambahan setiap hari !

 

ZARAA Shawl Mudah Pakai dan Mudah Bentuk

 ZARAA SHAWL TUDUNG YANG MUDAH DI PAKAI DAN DI BENTUKKAN

Assalamualaikum dan Selamat Pagi !
Pagi-pagi lagi dah nampak mummy gayakan tudungkan? Melawa tak habis-habis mummy ni ha.. hehehe. Lawa ke? Mestilah lawa! Sebab dapat pekena ZARAA SHAWL ni. Mummy suka warna ala-ala gold gelap dari ZARAA SHAWL. Faktor umur mungkin! Semakin bertambah umur, semakin gemar dengan warna GOLD matching kan pula dengan lipstik warna oren terang. Memang nampak macam mak orang!

 

ZARAA SHAWL mempunyai pelbagai pilihan warna yang menarik. Sebut je nak warna apa. Semua ada di ZARAA SHAWL.

Belajar Berenang Sendiri di Hujung Minggu..KONONNYA

  Dhia Nak Belajar Berenang sendiri di Hujung Minggu..KONONNYA


Aktiviti hujung minggu, jika tiada event untuk mummy hadiri. Pastinya mummy memilih untuk habiskan masa dengan keluarga dan anak-anak. Oleh kerana hujung minggu tempoh hari daddy bekerja, mummy hanya dapat bawa anak-anak turun ke kolam renang di bawah rumah sahaja.
 
 

Anak-anak ni dah bagi-bagi hint nak mandi kolam. Hampir setiap malam tengok tv sambil baring atas pelampung. Nak..nak si Dzal Aidi Fiqry tu. Tapi weekend hari itu, Dzal Aidi macam mengantuk sedikit. Langsung tak nak mandi kolam. Pelik pulak, mummy !!
 

PENINGKATAN KES DEMAM KEPIALU DI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR


Mummy dapat tahu dari pelbagai group Whatsapps semalam tentang DEMAM KEPIALU yang sedang menyerang daerah Cheras. Tetapi, mummy tak sebarkan lagi apa-apa info sehinggalah dapat informasi dari pihak KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA dan perdengarkan tentang gejala DEMAM KEPIALU di dalam radio pagi tadi. 

Kami duduk di Kajang akan lebih berhati-hati kerana daerah yang sedang berleluasa ini berhampiran juga dengan daerah kediaman kami.

KENYATAAN AKHBAR KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

PENINGKATAN KES DEMAM KEPIALU DI WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR


JEREBU TERUK, SEKOLAH TUTUP ESOK !!



KENYATAAN PIHAK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA - BEBERAPA BUAH SEKOLAH TUTUP ESOK 20 OKTOBER 2015


Oleh kerana bacaan IPU semakin meningkat di beberapa kawasan di Malaysia. Pihak KPM telah mengumumkan sekolah di negeri Negeri Sembilan, Melaka, Selangor, Putrajaya, KL, daerah Kuching Sarawak, Tawau, Lahad Datu, Semporna, Kunak serta beebrapa daerah negeri Johor Ledang, Muar dan Segamat.




Bacaan IPU sehingga jam 4 petang tadi:
Selangor - 142 -165
Negeri Sembilan - 193   
Melaka - 151 
Muar 128

Remedy Golden Anti Penuaan Kulit Wajah

  
Contains luxuries 9999.9 gold flakes that well known for its excellent effect in beauty especially for anti-aging products. This product firms and tones the skin, helps to reduce fine lines and deep wrinkles while delivers maximum hydration.

  • Tightens the skin
  • Reduces pigmentation
  • Shrinking acne
  • Increase the radiance
  • Improve skin structure
  • Improve skin elasticity

NOT 150301045 K
- See more at: http://www.remedy.my/products/golden#sthash.omtvmcWl.dpuf

Selamat Petang semua ! Macamana hari ini? Harapnya jerebu tidak mematahkan semangat hari Isnin semua. Mummy pun masih bersemangat nak bekerja hari ini. Di samping itu, mummy juga nak berkongsikan pengalaman mummy selama 2 minggu ini dengan penggunaan produk kecantikan dari Remedy - Golden Anti Aging.

Bila umur sudah meningkat, pastinya mummy inginkan produk anti penuaan untuk kulit mummy. Setelah mummy di berikan peluang untuk mencuba produk  Remedy - Golden Anti Aging Control ini. Mummy rasa ianya sangat bagus untuk kulit mummy kerana ianya mengandungi  9999.9 serbuk emas yang sangat di kenali dalam dunia kecantikan untuk bertindak sebagai agen anti penuaan. Remedy Golden Anti Aging Control ini boleh menghilangkan kedutan di muka dan garis halus di wajah mummy serta memberikan hidrasi yang maksimum. Kulit mummy nampak bermaya dan tidak kusam !

Gegar Vaganza 2015 Kembali

GEGAR VAGANZA MUSIM KE-2 | AHAD | 9 MALAM | ASTRO RIA DAN ASTRO RIA HD

Gegar Vaganza Musim ke-2 kembali menyengat malam tadi di ASTRO RIA dan ASTRO RIA HD pada jam 9 malam. Dengan tema kembali menyengat para artis menyanyikan lagu sendiri sebagai persembahan minggu pertama. 

KEMASUKAN KE MRSM UNTUK TINGKATAN SATU DAN 4


19 OKTOBER 2015 HINGGA 8 NOVEMBER 2015 KEMASUKAN KE MRSM UNTUK TINGKATAN SATU DAN 4 SECARA ONLINE DI PORTAL MARA


Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah mengeluarkan iklan permohonan kemasukan ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ke MRSM bagi tahun 2016 abgi calon-calon yang berpotensi dan berminat untuk sambung pelajaran ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM).

Permohonan kemasukan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) ini boleh di buat secara online mulai 19 Oktober 2015 hingga 8 November 2015 di portal Majlis Amanah Rakyat (MARA) http://www.mara.gov.my

Teringat zaman belajar dulu, mummy pernah berpengalaman menjalani ujian saringan kemasukan ke MRSM. Boleh tahan susah juga soalan untuk ke Tingkatan 4 itu. Soalan sangat mencabar dan malang sekali, mummy tidak berjaya untuk habiskan menjawab soalan-soalan itu :( Mungkin mummy kurang mengulangkaji pelajaran pada masa tersebut.

 



 

Jerebu kembali menyerang IPU tidak sihat lagi



Dari semalam dah terasa jerebu kembali di Kajang. Bila check aplikasi MALAYSIA API bacaan IPU dalam 80-90 sehingga pagi tadi. Mata sudah mula pedih dan kulit dah mula gatal. Semak kembali bacaan malam ini. Rupanya bacaan IPU sudah tidak sihat. Bacaan sekitar Selangor, Wilayah, Negeri Sembilan, Melaka, Sabah, Kuching dan Kota Samarahan Sarawak.

Dzal Aidi Fiqry !!


Salam Ahad semua !! Gi mana hari ini? Mummy macam biasa lah melayan kerenah anak-anak di kala cuti hujung minggu. Lama tak selfie dengan si kecik ini. 


Ramai yang mengatakan Dzal Aidi Fiqry ini susah senyum...hrm.... ye ke? Ada juga betulnya, si Dzal Aidi Fiqry memang lain sedikit. Suka buat muka dunno. Tapi sebenarnya,,,,,,


Manis orangnya..tengok la gignya yang berketul-ketul tu..geram mummy !! Rasa nk gigit-gigit giginya tu !!  

Selamat Hari Hujung Minggu semua !!


Teddy Bear Murah di Bangi

Selalu nampak patung beruang ini di tepi jalan raya. Nak singgah, tapi kalau tak membeli rasa macam tak best pulak! Baik tak singgah, kan!! Hingga lah di satu hari ..

Cik kakak Dhia Batrisya ini, cranky nak tidur..tapi masih melawan mata. Merengek semua tak kene. Daddy teru sambil keputusan untuk berhentikan kereta dan melihat teddy bear di tepi jalan ini. Banyak teddy bear, tuala pelbagai corak karekter kartun.

Tarikh Lahir Mengikut Kalendar Islam Masihi - Hijrah


Alhamdulillah, hari ini sudah 4 Muharram 1437 bermakna hari ini hari jadi suamiku dalam bulan Islam ! Gigihkan mummy !! Ingat hari jadi suami dalam kalendar Hijrah dan Masihi. Agak-agak suami tahu tak hari jadi bininya ini dalam kalendar Islam? hahahaha

Ikan Cencaru Goreng Sumbat Sambal CIli Api

 Resipi Memasak Ikan Cencaru Sumbat Sambal Cili Api


 Resipi Memasak Ikan Cencaru Goreng Sumbat Sambal Cili Api

Menu resipi mummy ialah masakan mudah-mudah je. Hari bekerja tak sempat nak duduk dapur lama-lama. Antara menu makan malam mummy semalam ialah Ikan Cencaru Belah belakang atau di kenali sebagai Ikan Cencaru Goreng Sumbat Cili Api.

Sangat mudah menyediakan resepi ini:

Bahan Tumbuk:
1 biji bawang merah dan bawang putih 1 ulas
Sedikit halia
10 cili api 
Garam

Setelah cuci bersih ikan cencaru. Potong kedua-dua belah ikan cencaru dan sumbatkan bahan yang di tumbuk tadi.  Lumurkan dengan garam dan sedikit kunyit. Panaskan minyak dan terus menggoreng. 

Mudahkan !! Makan dengan nasi panas....sedap !!

Tol Naik Harga Paling Tinggi 80% di SILK Highway


Semasa dapat gambar ini dari kawan-kawan ingatkan viral sahaja untuk kenaikan tol. Tengah hari tadi mummy keluar dan melalui tol SILK Kajang. Wah !! Naik 80% iaitu 80 sen dah tol ini !! Kiranya, bukan viral kenaikan tol ini, ye !!

Bertabahlah kepada rakyat Malaysia yang melaui tol yang tertera di atas. Paling tinggi 80% naik di kawasan Kajang (SILK Highway) ! Pengsans mummy nak jalan-jalan sekitar Kajang ini nanti :(

  

Giveaway | Tampil Menyerlah dan Menawan dengan Haruman LUX Magical Spell Sehingga 8 Jam

Giveaway | Tampil Menyerlah dan Menawan dengan Haruman LUX Magical Spell

 Klik gambar di atas untuk JOIN GIVEAWAY INI

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !! Mummy dah join Giveaway dari Ayue Idris dan Lux

Guna Kod AD62 Untuk Dominos Pizza 50% #DTopSecret Sah Sehingga 16 Oktober 2015

Guna Kod AD62 Dan Dapatkan Domino's Pizza 50% Sah Sehingga 16 Oktober 2015




Sebelum habis promosi Domino's Pizza 50% esok. Jom dapatkannya hari ini dengan menggunakan kod pembelian online AD62 dan penggunaan hastag #DTopSecret ! Apakah #DtopSecret ni? Sudah namanya secret, maka ianya rahsia!! Rahsia ini akan terungkai tidak lama lagi mungkin selepas 16 Oktober 2015. Pada tarikh tersebut barulah semua akan dapat mengetahui apakah maksud tersebut.

PENGHANTARAN PERCUMA | FREE DELIVERY

Untuk menggununakan kupon belian online AD62 Domino's usah risau tentang cas penghantaran kerana cas penghantaran adalah PERCUMA SAHAJA

CARA PEMBELIAN DOMINO'S SECARA ONLINE


1. Buka website www.dominos.com.my masukkan kod KUPON AD62

2. Log in. 

Mummy log in melalui facebook sahaja. Senang !!



Ubat beralkohol Royce Pharmacy dari KKM


Bila viral tentang Ubat Paracetamol keluaran Royce Pharma Mfg. Sdn. Bhd. di katakan mempunyai alkohol. Terus mummy bergegas ke peti sejuk dan menyemak ubat-ubatan yang ada di dalam peti ais. Lebih-lebih lagi ubat-ubatan anak. Harus kene semak segera !!

Kami sekeluarga selalunya, memilih ke Klinik Kerajaan kerana tidak jauh dari rumah dan buka sehingga 9 malam pulak tu ! Selain itu,, mummy yakin dengan ubat-ubatan kerajaan yang sentiasa mengawal ubat-ubatannya mengikut dos standard.


Apa yang mummy jumpa dalam peti ais adalah ubat batuk dari Royce Pharma Mfg. Sdn. Bhd. kepunyaan suami. Alhamdulillah ubat-ubatan lain dari Royce Pharma Mfg. Sdn. Bhd. tidak ada. Walaupun bukan paracetamol yang beralkohol itu mummy jumpai. Mummy tetap buang terus !!