MENGAIBKAN GAMBAR PEMIMPIN | HUKUMAN PENJARA ATAU DENDA

MENGAIBKAN GAMBAR PEMIMPIN | HUKUMAN PENJARA TAK LEBIH SETAHUN ATAU DENDA TAK MELEBIHI RM50,000 ATAU KEDUA-DUANYA Dalam facebook dan twi...

MENGAIBKAN GAMBAR PEMIMPIN | HUKUMAN PENJARA TAK LEBIH SETAHUN ATAU DENDA TAK MELEBIHI RM50,000 ATAU KEDUA-DUANYA

Dalam facebook dan twitter memang ramai yang masukkan gambar pemimpin kita. Secara langsung dan tidak langsung. Ada yang cara positif, ada juga cara negatif atau sindiran dan secara lawak. Apa-apapun. Berhati-hati...ramai yang memerhati. Tak kena tak pe. Kang dah kene...Jangan meroyan ! Mummy pun amek langkah selamat untuk menulis. Nak menulis lama katanya hehehe.

...
..
.

PETALING JAYA: Individu yang mengaibkan gambar pemimpin negara atau menyebarkannya berdepan hukuman penjara tidak melebihi satu tahun, atau denda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya.

Bahkan, Seksyen 223 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 turut menetapkan denda lanjutan RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/02/05/penjara-1-tahun-denda-rm50k-menanti-individu-aib-gambar-pemimpin/

Baca Ini Juga


2 comments

  1. ehehe ni mesti kes gmbr tersebar.. sabar sajalah wahai rakyat jelata sekalian..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -