Translate

Main Ad

Doa Akhir / Hujung Tahun (30 Zulhijjah) dan Awal Tahun (Awal Muharam)

Salam 30 Zulhijjah, ,,selamat berhujung minggu dan selamat menyambut Awal Muharam esok. Seperti biasa, hujung tahun (tahun Islam) ada doa hujung tahun dan awal tahun.

Jom kita baca sama-sama doa hujung tahun (30 Zulhijjah) dan awal tahun (awal Muharam)


Doa Akhir / Hujung Tahun (30 Zulhijjah) dan Awal Tahun (Awal Muharam)


Doa Akhir Tahun / hujung tahun ini boleh dibaca tiga kali ketika berakhirnya tahun baru Islam.

Boleh juga dilakukan sesudah Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib di hari terakhir bulan Zulhijjah.

Moga mummy dan keluarga dapat mengakhiri perjalanan setahun yang bakal ditinggalkan. 

Semoga kami mendapat ampunan daripada Allah SWT atas segala perbuatan yang dilarang oleh-Nya.

Semoga amalan kami yang baik dan elok pada tahun ini diterima oleh Allah SWT.

salam maal hijrah, maksud maal hijrah, lagu maal hijrah, maal hijrah 1437, maal hijrah 2016, doa maal hijrah, cuti maal hijrah 2016, maal hijrah mp3, program maal hijrah, awal muharram 2016, kelebihan awal muharram, doa awal muharram, maksud awal muharram, awal muharram in arabic, awal muharram 2016Maksudnya :
''Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Segala Puji bagi Allah, Tuhan seluruh Alam. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami nabi Muhammad SAW, beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu. Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah. Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, keluarga dan sahabatnya. Amiin yaa rabbal ‘alamin...''salam maal hijrah, maksud maal hijrah, lagu maal hijrah, maal hijrah 1437, maal hijrah 2016, doa maal hijrah, cuti maal hijrah 2016, maal hijrah mp3, program maal hijrah, awal muharram 2016, kelebihan awal muharram, doa awal muharram, maksud awal muharram, awal muharram in arabic, awal muharram 2016

Doa Awal Tahun 1 Muharram


‘Doa Awal Tahun’ dibaca ketika menjelang masuknya malam 1 Muharam.

Doa Awal Tahun dibaca tiga kali yang dilakukan selepas Maghrib, ataupun pada malam 1 Muharam.


Maksudnya :
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya. Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung. Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan, agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta para keluarganya dan sahabatnya. Dan Segala puji milik Allah, Tuhan seluruh alam. Amin yaa rabbal ‘alamin…”

Selamat Tahun Baru. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumya. Amiiin.

Post a Comment

0 Comments