POKOK SNAKE PLANT MAK KITA a.k.a POKOK LIDAH MAK MERTUA / LIDAH JIN

POKOK SNAKE PLANT MAK KITA a.k.a POKOK LIDAH MAK MERTUA / LIDAH JIN - Hikmah PKP / MCO memasing jadikan bercucuk tanam sebagai hobi. Bagi ...

POKOK SNAKE PLANT MAK KITA a.k.a POKOK LIDAH MAK MERTUA / LIDAH JIN - Hikmah PKP / MCO memasing jadikan bercucuk tanam sebagai hobi. Bagi rumah yang tak cukup space. Macam kami duduk apartment. Pokok indoor menjadi pilihan. Siap bela pokok indoor hehehe. Mummy je belum terjebak sebab kami ni nomad. Kejap duduk sana, kejap duduk sini. Okay, pokok indoor yang viral adalah snake plant. Nama melayu, ada yang panggil pokok ular (Terjemahan terus hehe, pokok LIDAH JIN, pklokok LIDAH MAK mertua). Apa-apa aje lah ye! 


Pokok indoor pun jadi viral terus iaitu pokok SNAKE PLANT. POKOK SNAKE PLANT MAK KITA a.k.a POKOK LIDAH MAK MERTUA / LIDAH JIN memang banyak kat rumah tak terbela. Tapi, sejak viral pokok ni. Ramai pulak orang lalu lalang rumah Mak, tengok pokok-pokok mak mummy. Mak mummy (tok mak bebudak) terus lelaju kemas. Bela lawa-lawa letak dalam pasu dan jadikan pokok indoor. Letak kat luar kang, takut hilang pulak hehe

So, semalam mummy post gambar ni kat Facebook mummy. Gambar mak kemas pokok ni, ada yang PM tanya nak buang ke. Kalau buang dorang nak. Hehehe. Adududu, kok mau di buang? Snake plant yang banyak khasiatnya. 

Antara kelebihan pokok snake plant ni, membersihkan udara, mengurangkan habuk dalam rumah, bagi oksigen (of course.. Pokok mmg keluarkan oksigen). Oleh kerana, rumah mak memang tak ada air purifier. Better jugaklah letak dlaam rumah. Lelagi zaman virus kan. 

Pokok ni pun bagus untuk nyah kan toksik. 

Mak kemas-kemas dapat 4 pasu, ada lagi kat luar atas tanah tu, nak bersih kan letak dalam pasu nak bagi anak-anak pulak katanya hehe. OK lah, ada la sepokok kot untuk rumah kami. 

Harap, semut-semut jangan bersarang pulak kalau kami tak de rumah hehehe

Baca Ini Juga


6 comments

  1. Ramai dah giler beli pokok ni..nursery area umah akak pun penuh...sold out

    ReplyDelete
  2. Bila dah viral, terus sy x minat 😂😂😂 aduhhh

    ReplyDelete
  3. Boleh semai banyak2
    Mana tau harganya melambung lepas ni

    ReplyDelete
  4. viral dah pokok ni..
    seller jual, mahal skrg ni..bijak2...

    ReplyDelete
  5. Tetiba terus viral ya Linda, Kak Sue nasib ada dah dan ada semai lagi benih. Gigih nak letak dalam rumah sebab rasa sejuk rumah kalau ada pokok.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. pokok nie banyak dekat pejabat.. hehehe..
    viral pula dia sekarang ye..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -