MELAWAT CLIENT WARDED !

MELAWAT CLIENT WARDED ! Bukan cerita sangat baru. Cerita sebelum PKPB dan sebelum pilihanraya di Sabah. Sekarang ini, kalau client admit wa...

MELAWAT CLIENT WARDED ! Bukan cerita sangat baru. Cerita sebelum PKPB dan sebelum pilihanraya di Sabah. Sekarang ini, kalau client admit ward memang tak dapatlah nak melawat, boleh hantar grab food , food panda aje lah ! Hospital pun sekarang tak benarkan visitor masuk. 

Ramai yang tanya, rajinnya melawat pi hospital. Dah kerja kita wak ! Lagi pun, ziarah orang sakit ni banyak kebaikan dari keburukan. Kalau korang tengok mummy dah mula tak rajin menulis blog ini antara salah satu kerja mummy sekarang lah, jumpa orang sana sini. Tau-tau dah petang, dah nak malam ! PKPB pulak, masih jumpa irang juga hahaha. Tapi alam maya je lah, pun masih sibuk juga. Sebab WFH kan, kerja dari rumah, jaga anak, masak dan menulis blog. 

MELAWAT CLIENT WARDED !

Entri kali ini, memang mummy saje nak straight to the point. Since, masih ramai lagi di luar sana yang TAK PERCAYAkan INSURANCE TAKAFUL ini. Masih lagi yang bertanggapan ianya satu PEMBAZIRAN. "Alaaaa...byr pun bukan boleh masuk wad". Erm, membazir je lah bayar medical card ini !"

Biasanya, sebelum beli dengan mummy, mummy akan explain satu per satu. Apa yang  boleh, apa yang tak boleh, bila boleh pakai kad medikal dan macam mana nak pakai. NO HIDDEN at ALL !
 
Di sini, mummy nak kongsikan kisah client mummy masuk wad meggunakan kad peribatan AIA / Medical card dari AIA. Kebetulan, same day pulak 2 orang client mummy masuk wad. Alhamdulillah,s empat melawat depa.


Client pertama ini, masuk wad di Avisena Specialist Shah Alam. Cirit birit dan muntah beberapa hari. Dan ke klinik, dan juga hospital goverment. Masih tak okay, dah lembik sangat dah Zatie ni tau. So, mummy nasihatkan terus ke hospital swasta sebab ada medical card.

ALhamdulillah GL (Guarantee Letter) beliau approved. Dapat amsuk bilik sorang kerana plan medical card beliau adalah plan 200. 

Avisena ni sangat mudah, tak perlu bayar apa-apa deposit pun, sebab medical card AIA ini platinum hospital untuk Avisena.

4 hari juga beliau kena tahan wad, kos around RM7K. Kalau pakai duit sendiri? Amacam, sakit tak? hehehe. 



Kisah client mummy yang kedua ni pula, beliau pening dan muntah-muntah. Masuk wad di Columbia Cheras. Columbia Cheras juga merupakan hospital platinum AIA (tak perlu deposit berbanding hospital panel yang ada deposit)

GL (guarantee letter) juga approved sekejap sahaja. Client mummy ni dapat bilik 2 bedded sebab plan medical card beliau adalah plan 150

Kena tahan wad lebih kurang 3 hari, kos rawatan dalam lebih kurang RM3K+ . 


Medical card sahaja sebenarnya tak mahal, bawah RM100 sahaja sebulan, berbanding kos rawatan di hospital swasta yang tak kurang dari RM3K sekali masuk wad. Ni baru kes biasa-biasa sahaja. Belum lagi akan datang lag 5 tahun, 10 tahun nak operate major (minta seleisih dan di jauhkan) lutut lah, itu lah, inilah. Major illness mau sekali masuk je berpuluh-puluh ribu !

Dan, kalau dah SAKIT memang tak boleh mohon MEDICAL CARD tau ! Ampun abang jago ! Masa sihat sahaja boleh mohon tau !

So, marilah kita sediakan payung sebelum hujan


Kot kalau ada yang belum tahu lagi, mummy sememangnay FULL TIME dalam AIA. Bukan part time tau ! Kot korang atau kenalan ada yang nak beli medical card, boleh lah beli dengan mummy. Gituuuuuu..

Okaylah, 2 testimoni dari client je yang mummy share kan hari ni. Selebihnya, nantilah kalau rajin mummy share lagi ye ! Selalu sangat share kang korang bosan pulak, kang hehehe.

Oh ya nak no wasap mummy : 0126460421 simpan tau !

Baca Ini Juga


0 comments

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -