RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATALBila cuaca panas, bila mengemas habuk sana sini. Mulalah, alahan gatal-gatal tu datang. Walau kami anak beranak tiada alahan mahu pun dermatitis atopik (AD), ada baiknya kami dapatkan perlindungan seawal yang mungkin . AD ini merupakan PENYAKIT KRONIK, lebih 20% kanak-kanak dan 8% orang dewasa di peringkat global penghidap AD

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL


Rangkaian Relizema Dermarel yang terbukti secara klinikal yang dibuatkan bagi golongan dewasa dan kanak-kanak untuk memberikan perlindungan jangka panjang dan mencegah keradangan serta memberikan kelegaan segera apabila berlaku keradangan

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATALDermatitis atopik – apa dan mengapa?


Dermatitis atopik (turut dikenali sebagai ekzema atopik) adalah penyakit keradangan kulit kronik yang dikategorikan berdasarkan kegatalan teruk dan tompokan berkuping pada kulit. Rasa gatal menjadi sangat teruk sehingga ia mampu mengganggu waktu tidur, aktiviti harian, masa pembelajaran dan ketika bekerja. Ia biasanya terjadi berbeza mengikut usia, dan boleh dibahagikan kepada tiga fasa – fasa bayi atau anak kecil (4 bulan ke dua tahun); fasa kanak-kanak, (2-10 tahun); fasa remaja dan dewasa, (10 tahu ke dewasa. Dalam kalangan bayi, AD boleh bermula sebagai keruping di bahagian kepala, kemudian merebak ke muka dan anggota badan, sehingga pada lipatan kulit. Sementara di peringkat dewasa, AD boleh memberi kesan kepada wajah dan pada bahagian atas kawasan kemaluan.

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL


Patogenesis (mekanisme biologi yang menyebabkan penyakit) bagi AD adalah kompleks dan masih kurang difahami, walaupun ia secara umumnya dikaitkan kepada ketidakseimbangan lapisan perlindungan pada permukaan kulit, faktor imunologi dan pruritus (kegatalan). Terbaharu, stres oksidatif turut dikaitkan kepada patogenesis AD. Stres oksidatif berlaku apabila pembentukan spesies oksigen reaktif (molekul reaktif dan radikal bebas daripada molekul oksigen) di dalam sel melebihi kapasiti sel itu untuk menyingkirkannya. Stres oksidatif menggalakkan inflamasi pada tisu dengan mengakibatkan peningkatan pengeluaran protein yang terlibat dalam inflamasi secara genetik.Merawat dermatitis atopik


Untuk menghalang keradangan, usaha untuk mengurangkan kulit yang kekeringan, secara utamanya adalah dengan penggunaan krim pelembap atau emolien setiap hari di samping mengelakkan punca kerengsaan seperti alergen dan fabrik yang mengakibatkan iritasi. Bila kekeringan dapat dikurangkan, rasa hendak menggaru dan risiko untuk jangkitan kulit juga akan berkurangan. Mengelakkan mandi dengan lama dan menggunakan air panas juga boleh mengekang kulit daripada menjadi kering, dan emolien perlulah disapu pada kulit sejurus selepas mandi bagi memastikan bahagian epidermis sentiasa lembap dan dapat menambahkan lapisan perlindungan kulit, manakala minyak mandian dapat membantu mengurangkan keradangan.

RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL


Penggunaan emolien bagi rawatan dermatitis atopik adalah sangat penting, kerana AD turut dikaitkan dengan anomali pada lapisan perlindungan kulit yang membolehkan penyerapan alergen ke dalam kulit dan seterusnya dapat meningkatkan iritasi dan menyebabkan keradangan berterusan. Sementara itu, rawatan perubatan untuk keradangan biasanya melibatkan penggunaan krim kortikosteroid, manakala AD yang teruk mungkin memerlukan ubat imunosupresan sistemik atau fototerapi dengan sinaran ultraviolet4. Sementara itu, sebarang sabun mandi digunakan perlulah daripada jenis yang tidak merengsa dan dilengkapi formula alergenik yang rendah selain pH dalam jisim kulit fisiologi sekitar 5-6.

Relizema™-DermaRel™ Pilihan mummy kerana rangkaian ini terbukti secara klinikal untuk golongan dewasa dan kanak-kanak sebagai perlindungan jangka masa panjang, mencegah keradangan, memberikan kelegaan segera apabila gatal-gatal.

Ianya telah diuji secara dermatologi pada dewasa dan kanak-kanak untuk merawat dermatitis atopik, dermatitis lampin dan eritema

Yang dapat menenangkan, membaiki dan melindungi kulit yang kering dan sensitif.


Relizema™ Cream (40ml dan 100ml) 
RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL
Produk utama dalam rangkaian ini, Relizema™ Cream adalah rawatan topikal generasi baharu yang disasarkan, diperkaya dengan bahan antioksidan (furfuryl palmitate). Dengan formulasi khasnya yang menawarkan tindakan pelindung kulit, ia membantu memulih dan mengekalkan penghalang lapisan kulit anda, disamping dapat melindungi dan melembapkan kulit dengan kesan yang menenangkan. Krim yang terbukti secara klinikal ini memberikan kelegaan segera untuk rasa gatal-gatal dan kemerahan yang berkaitan dengan dermatitis, termasuk dermatitis atopik dan kontak, serta eritema.

DermaRel™ Lipid Replenishing Cleanser (400ml)
RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL
DermaRel™ Lipid-Replenishing Cleanser adalah gel pembersih harian yang diformulasikan bagi merawat wajah dan tubuh yang sensitif dan kering, sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak. Mengandungi kombinasi kompaun yang inovatif bertindak secara sinergi yang dapat menambah semula lapisan filem hydrolipid kulit, pembersih ini membantu membaiki semula pelindung semula jadi kulit, menambahkan kandungan air dalam kulit dan menggalakkan penghidratan dengan lebih cepat. Ianya kaya dengan gliserin, nikotinamida, ceramida dan asid amino – seperti arginine, proline dan glisin – membentuk Faktor Pelembapan Semula Jadi (NMF).


DermaRel™ Ultra Hydrating Lotion (400ml)
RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL
Formula yang kaya dalam DermaRel™ Ultra Hydrating Lotion menjadikannya ideal sebagai penjagaan harian bagi kulit kering dan sensitif dalam kalangan dewasa dan kanak-kanak. Formulasinya yang inovatif menggabungkan kompaun tiga jenis ceramida berbeza bagi membantu membaiki semula pelindung kulit semula jadi; gabungan minyak sayuran yang meningkatkan penghidratan dan keanjalan kulit; dan kompleks ceramida larut lipo larut lemak yang melindungi kulit.

DermaRel™ Spray & Go (100ml)
RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL
DermaRel™ Spray & Go adalah semburan bukan-gas yang diformulasikan secara spesifik untuk melindungi kulit yang lembut dan sensitif pada kanak-kanak dan juga orang tua serta pesakit yang terlantar akibat ruam pada kawasan kemaluan dan punggung. Diformulasikan dengan zink oksida, zink glukonat, taurin dan panthenol, ianya semburan menenangkan dan mencegah sensasi kemerahan dan terbakar. Ia boleh disemburkan terus pada kawasan yang terjejas dan tidak perlu digosok, sekali gus meningkatkan kebersihan dan mengurangkan kerengsaan ketika dan selepas penggunaan produk.

Ya Allah , pendek kata mummy suka sangat set RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL. Walau tidak berpenyakit, tapi kalau gatal sket-sket pun dah rasa seronok pakai.

Daddy pun happy pakai, daddy start gatal sahaja badannya, macam allergy dengan ubat Thyroid tu. Tapi, nak buat macam mana kan. Kena makan jugak ubat huhuhu

Sambil tu, pakai set RELIZEMA DERMAREL RAWATAN DERMATITIS ATOPIK (AD) PENYAKIT KRONIK GATAL-GATAL terus. Haaaa, senang ! Tak payah pening dah lagi !

Di mana nak dapatkannya? Boleh dapatkan di farmasi terkemuka , secara walk in atau pun online juga.

Selanjutnya, korang boleh ke website mereka di :  www.relizema-dermarel.info 

Post a Comment

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Previous Post Next Post