Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main

Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main - Siapa-siapa pun boleh berniaga. Siapa-siapa pun boleh buka perniagaan. Siapa-siapa pun boleh jadi usahawan. Siapa-siapa pun boleh jual itu dan jual ini.


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main


Persoalannya sekarang, pandai berniaga atau tidak? Pandai untuk menjual atau tidak? Pandai untuk mencari pelanggan atau tidak? Pandai untuk menyelamatkan bisnes yang hampir jatuh atau tidak?


Jangan Ego Kalau Nak BerjayaKalau tak pandai jangan buat-buat pandai. Kalau tak pandai juga tak semestinya sampai bila-bila tak boleh pandai. Yang penting kena bertindak cari ilmu kerana ilmu ni tak boleh datang bergolek-golek. Mana nak cari ilmu? Apa kata follow RichWorks.


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main

Pemilik-pemilik harus mencari ilmu dalam bidang perniagaan dan bertindak untuk tambah pengetahuan tentang konsep berniaga, barulah perniagaan boleh menjadi semakin maju hari demi hari dengan izin Allah SWT, insya-Allah.


Nak cari ilmu dalam Malaysia ni tak susah sebenarnya. Ada banyak sifu dan ramai mentor seperti RichWorks yang bersedia memberi tunjuk ajar.


Perlu Ada Mentor Kerana Bisnes Sekarang Sangat MencabarRichWorks Internasional adalah penganjur acara dan seminar terbesar di Malaysia dalam bidang usahawan pemasaran dan pembangunan peribadi. Misi RichWorks untuk menjadi rangkaian ‘netflix’ pendidikan usahawan dengan mensasarkan 100 juta pelanggan menjelang tahun 2025.


Paling membanggakan program Wanita Bangkit Berjaya pernah mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat. RichWorks turut komited membantu usahawan untuk bangkit daripada permasalahan demi banjir dan pandemik baru-baru ini.


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main


Ini apa yang Dr Azizan kongsikan pagi tadi dan apa yang dikatakan itu memang ada betulnya.

Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.

Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.

Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.


Siapa Datuk Wira Dr Azizan Osman Ini Sebenarnya?


Doktor Datuk Wira Dr Azizan Osman berpengalaman luas sejak tahun 2001 dalam bidang pemasaran. Beliau pernah menguruskan banyak portfolio pengiklanan untuk beribu buah syarikat industri kecil dan sederhana IKS.


Ada juga organisasi-organisasi yang mendapat perkhidmatan beliau seperti Digi, Celcom, Maxis, HSBC, Standard Chartered dan banyak lagi. Beliau diiktiraf sebagai pakar di dalam bidang latihan pembangunan usahawan dan pemasaran terbaik di Malaysia.


Disebabkan itu para usahawan sepatutnya mencari ilmu dengan lebih luas boleh ikut mentor mentor seperti Datuk Wira Dr Azizan Osman ini untuk mendapat manfaat dalam bidang bisnes bagi menyelamatkan perniagaan masing-masing.


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main


Datuk Wira Dr Azizan Osman pernah menyatakan pelbagai perkara berkaitan ini.


“ Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup. Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran. “


“Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?”


“Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa. Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'!”


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main


Slow Dari Pasaran Tunggu Untuk 'Mati'


Pasaran sekarang lebih perlahan kerana ramai orang sedang dalam fasa berjimat. Lagi-lagi setelah musibah banjir baru-baru ini.


“ Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini. Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus.”


“ Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang. Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum. “


“ Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli. Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'. “


Jangan Terus Buang Masa, Bertindak Segera Sebelum Makin Teruk


Jika baru nak mula berniaga, teruskan usaha. Jika dah mula berniaga, kekalkan prestasi. Jangan main-main. Bukan mudah nak berjaya tapi cukup mudah untuk gagal dan jauh dari sebuah kejayaan.


“ Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi. Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat? “


“ Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi. Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan. “


“ Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini. “


Dr Azizan Osman Ajak Kita Kutip Ilmu, Jom!


Cabaran Berniaga Makin Lama Makin Payah! Jangan Main Main


Jangan fikir tahun 2022 ini bisnes semakin mudah. Hakikatnya tahun 2022 ini akan menyaksikan cabaran yang makin susah. Masing-masing sedang berusaha untuk berjaya dalam perniagaan yang di bina.

Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman akan berkongsikan perspektif tentang 10 cabaran bisnes, selepas pandemik dan 2022 ini dalam Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada Ahad ini, pukul 8 pagi.

Klik dan sertai saluran Telegram Azizan Osman Official sekarang juga! InshaAllah kita sama-sama dapat sedikit sebanyak manfaat darinya.

2 Comments

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Post a Comment

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Previous Post Next Post