PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024

Kisah dan pengalaman mummy dulu, semasa menjadi seorang HR Manager di syarikat swasta dan juga Outlet Manager di RHB Bank. Perkara utama, mesti tahu tentang pasaran kerja terutama ketika buat 'hiring' dan juga 'recommended salary'.

Sebagai pekerja pula, seseorang mesti tahu tentang pasaran kerja juga. Bila minta kerja, kita selalu pening nak letak ‘expected salary’. Kalau letak tinggi, karang.. Takut majikan tak nak ambil kita kerja . Tapi, kalau letak rendah…macam rugi dengan kelayakan akademik dan pengalaman yang kita ada .

Haih.. Bab gaji pun…Pening, kan .

PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024

Pasaran Kerja Ekonomi dan Digital PIKOM


Okay..inilah kepentingan dalam pasaran kerja ekonomi & digital job market outlook. Untuk melihat range , kelayakan dari jawatan CEO sehinggalah ke executive . Senior dan junior juga.

PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024


Pelancaran Economic and Digital Job Market Outlook 2023 oleh PIKOM edisi ke-15


Economic and Digital Job Market Outlook 2023 oleh PIKOM edisi ke-15 telah dilancarkan di Ibu Pejabat PIKOM. Tinjauan dan pasaran kerja ekonomi dan digital PIKOM 2023 /2024 ini telah membentangkan statistik Ekonomi Digital Malaysia dijangka menyumbang 24.4% yang mengagumkan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara pada 2023, berlatarbelakangkan unjuran pertumbuhan KDNK sebanyak 4.2%, menurut Persatuan Teknologi Kebangsaan Malaysia (PIKOM)


PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024

PIKOM Deputy Chairman Alex Liew (centre) with PIKOM Advisor and Research Committee Chairman Woon Tai Hai (left) and PIKOM CEO Ong Kian Yew (right)

PIKOM Alex Liew : 24.4% Momentum Menaik


Timbalan Pengerusi PIKOM Alex Liew berkata. Jangkaan sumbangan 24.4% menandakan momentum menaik yang kukuh.

“PIKOM percaya momentum itu akan mengekalkan kekuatannya, dengan ekonomi digital dijangka mencecah 25.5% sumbangan kepada KDNK pada 2024, walaupun ekonomi negara
diramalkan pertumbuhan 4.5%,” kata Liew.

Data sejarah menyokong trajektori menaik ini, dengan ekonomi digital masing-masing telah menyumbang 23.2% dan 23.4% pada 2021 dan 2022.

“Peningkatan teguh ekonomi digital, berdaya tahan walaupun di tengah-tengah pergolakan ekonomi global, telah mengukuhkan kedudukannya sebagai tonggak penting dalam struktur ekonomi Malaysia,” tambah Liew.

"Peranan strategiknya dalam mewujudkan pekerjaan, memudahkan kerja jauh semasa dan juga selepas pandemik sambil memupuk kemajuan teknologi dan inovasi tempatan telah memainkan peranan intrinsik dalam memacu negara ke hadapan."

Dari segi pekerjaan, pasaran kerja digital telah menyaksikan pertumbuhan dua angka dalam
gaji teknologi, mencerminkan ekonomi yang memanfaatkan teknologi dengan bijak untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

Penasihat & Pengerusi Penyelidikan PIKOM Woon Tai Hai


Penasihat & Pengerusi Penyelidikan PIKOM Woon Tai Hai berkata;
"Sektor teknologi telah mengalami pertumbuhan gaji tahun ke tahun yang ketara sebanyak 13.9% pada 2023, berbeza dengan pertumbuhan julat persentil 2% yang diperhatikan dalam dua tahun sebelumnya."

“PIKOM juga mengunjurkan pertumbuhan gaji sebanyak 4.13% untuk 2024, dan Purata Kadar Pertumbuhan Tahunan (AAGR) sebanyak 6.45% dalam dekad akan datang.”

Woon mengaitkan pertumbuhan ketara ini disebabkan gabungan faktor termasuk persaingan
yang semakin sengit untuk mendapatkan bakat, penghantaran pulang profesional mahir berikutan wabak itu, Ringgit yang semakin lemah, transformasi digital yang dipercepatkan dalam sektor swasta dan dasar kerajaan yang berfikiran ke hadapan.

“Pertumbuhan ekonomi yang sihat pada tahun sebelumnya selalunya menunjukkan kemasukan pekerjaan dan kenaikan gaji seterusnya pada tahun berikutnya, lazimnya ketinggalan enam hingga dua belas bulan,” tambah Woon.

Menyelam lebih dalam ke dalam angka, gaji yang diiklankan dijangka meningkat sebanyak 13.9%, dirangsang oleh pertumbuhan 8.7% dan 9.3% dalam Sektor bukan Elektronik (NE) dan Ekonomi Digital (DE), masing-masing pada tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, penentukuran semula dijangka pada 2024, di mana pertumbuhan gaji yang diiklankan diunjurkan stabil pada 4.1%, menyederhana daripada lonjakan tinggi yang dialami tahun ini.

Lebih-lebih lagi, Malaysia berada pada kedudukan ke-12 apabila gaji dalam kelompok 10% teratas dibandingkan dengan 20 ekonomi terpilih, ia mendapati dirinya berada pada kedudukan ke-17 yang kurang memberangsangkan daripada 21 apabila membandingkan gaji purata.

"Perkara terakhir ini adalah kebimbangan yang dapat dirasai dan pemangkin yang munasabah untuk mengeluarkan bakat digital kami yang tidak ternilai," kata Woon.

PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024


PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024

Pandangan ini dikongsi pada sidang akhbar berikutan pelancaran edisi ke-15 Tinjauan Pasaran Kerja Ekonomi dan Digital PIKOM 2023 yang diadakan di ibu pejabat PIKOM

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PIKOM Ong Kian Yew berkata bahawa persatuan itu "Tetap mengekalkan penerbitan tahunan ini selama 16 tahun yang lalu, berhenti hanya semasa tahun wabak awal 2020."

Laporan 2023, sambil mengekalkan teras analisisnya di pasaran teknologi dan menonjolkan
jawatan pakar seperti dalam keselamatan siber, kecerdasan buatan (AI) dan sains data, juga memperkenalkan bahagian baharu yang memberi penerangan tentang gaji CEO di 21 industri berbeza.

“Gaji teknologi penanda aras adalah penting, berfungsi sebagai lensa yang melaluinya kedudukan kompetitif Malaysia dalam landskap teknologi global dan serantau boleh dilihat, dengan itu memupuk inovasi dan memaklumkan penggubalan dasar,” kata Ong, menekankan penggunaan USD yang diselaraskan untuk pariti kuasa beli (PPP) untuk memberikan pembaca pandangan yang menyeluruh.

Beliau menambah, dengan mengekalkan piawaian penyelidikan yang ketat, PIKOM memastikan metodologi yang konsisten dan teliti, memanfaatkan model matematik dan statistik serta bekerjasama dengan rakan kongsi termasuk Jobstreet by SEEK, Payscale, Pakar Gaji dan Institut Penyelidikan Ekonomi.


PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024


Sambil melahirkan rasa Terima Kasih kepada rakan kongsi dan pengiklan, khususnya Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), TalentCorp Malaysia dan Pertubuhan Industri Pengkomputeran Asia-Ocean (ASOCIO), Ong menambah bahawa laporan itu akan disebarkan pada Sidang Kemuncak Digital ASOCIO di Seoul, November 2023.


Sidang Kemuncak Digital ASOCIO berfungsi sebagai pertemuan penting untuk memupuk rangka kerja dan platform yang kondusif untuk perdagangan rentas sempadan. Acara itu juga berfungsi untuk melibatkan entiti kerajaan dalam merangka agenda digital nasional yang koheren, membantu ekonomi ahli dalam mewujudkan industri ICT yang berdaya saing global, mewakili suara industri ICT di forum perdagangan dan teknologi antarabangsa dan dalam memudahkan pelaksanaan piawaian dan tadbir urus.


Tentang PIKOMPIKOM, PERSATUAN TEKNIK KEBANGSAAN MALAYSIA, ialah persatuan yang mewakili industri teknologi di Malaysia. Keahliannya kini berjumlah lebih daripada 1,000 syarikat aktif yang terlibat dalam keseluruhan spektrum produk dan perkhidmatan teknologi, yang menguasai 80% daripada jumlah perniagaan TECH di Malaysia. 

Untuk maklumat lanjut, layari www.pikom.org.my atau untuk mendapatan Executive Summary dan digital pula boleh layari ke https://pikom.org.my/digital-job-market-outlook/

Post a Comment

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Previous Post Next Post