Tuesday, 10 June 2014

Maternity Checkup Terakhir

Sekarang bertiga...tak lama lagi berempat ;)


Hari ini...

Check up yang terakhir untuk kali ini. Yeay!!

Tapi...

Pasti ku merindui KK Kajang ini. (sob..sob..sob).

Lagi2...tpt lepak minum2, breakfast dan hapdet sana sini (blog, page, etc) sementara menunggu nombor giliran. 

Kekdg mmg rasa rest & relax bila dapat bersendirian cenggini sekali sekala. 
Dapat lupakan kesibukan diri yg selalu di lalui. Fokus kpd aktiviti dan berfikir utk diri sendiri. 

Pendek kata, acara wajib....BERANGAN!! 
wakakakakaka.


Okies, berbalik alkisah kehamilan ke-2 ini. 
Pada mulanya, mmg sangat risau. Almaklumlah, ramai yg kene diabetes, darah tinggi atau darah rendah ketika saat-saat hamil.

Sbb dah lalui hb low semasa mengandungkan anak yg pertama. Dah tau seksanya ke spital, klinik, spital, klinik. PENAT!!

Alhamdulillah kehamilan untuk kali ini..
Allah memudahkan segala urusan untuk kali ini.

TAPI, mestilah dgn ber'D.U.I.T' kan??
Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakkal.



Dan....biar gambar berbicara ;)
8/5/14
HB: 11.4 (maintain di kala 8 bulan, 31wks+)
BP: 111/60 (normal as usual)
Berat: 66.8kg 




28/5/14
34+ minggu kandungan.
HB: tak buat sbb 1 bln sekali je kene buat.
BP: 113/60 (normal as usual)
Berat: 68kg 

10/6/14
36+ minggu kandungan
HB: 11.6 (maintain di kala 8 bulan, 31wks+)
BP: 110/50 (normal as usual)
Berat: 68kg (maintain)


Antara soklan2 terakhir Mak Buyong (MB) utk nurse KK Kajang hari ini:-

MB: Nurse, kalo bersalin secara czer mmg susu badan lambat keluar ke?
Nurse: Sekarang awak ada susu badan,ke?
MB: ada, anak saya relaks je menyusu.
Nurse: ha? menyusu lagi!! Insyaallah susu banyak nanti tu.Sbb skrg pun susu masih ada.
MB: tq nurse!! :) dalam hati (TQ Ya Allah, Tq Shaklee ..yeay!! yahooooo!! yippie2!! )
Nurse: nanti ada baby mcmana? dua2 nk menyusu badan.
MB: (dalam ati..aik soklan ini ptt aku yg tanya pd nurse. Ini sudah TERBALIK!!)..Hanya tersenyum dan menjawab, kene didik si baby guna botol dari awal atau buat tandem kot. ;)
Nurse: oh sian baby nanti.
MB: No choice, nurse. ;)


Borak2 Mak Buyong (MB) utk doktor KK Kajang hari ini:-
Doktor: Kaki tak de bengkak ye?
MB: tak de kali ni.
Doktor: oh perjalanan darah awak lancar.
MB: tq doktor.
Doktor: kita jumpa next week ye.
MB: eh, kene check up lagi ke? Saya nk bersalin Jumaat depan.
Doktor: oh, lupa2..tak perlu dah dtg nxt wekk. trus ke hospital and good luck ye ;)


Kesimpulan dari kata2 orang..
HB mmg ok awal2 mengandung, nanti dekat2 bersalin HB mesti low.
FAKTA atau AUTA?

Fikir-fikirkanlah ye

Bila kita percaya dgn diri kita sendiri. 
Kita adalah kita!!
Positif akan hadir.

InsyaAllah ;)


Mood: counting days ;)

Kisah Mengandungkan Dhia HB low
http://pinky-lynn.blogspot.com/2012/12/on-my-25th-week-of-preggy.html

1 comment:

  1. Tahniah Alin..Shaklee kot buat segalanya mudah....Alhamdulillah..

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Followers