RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN

RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN - Menu laksa penang atau laksa asam ini antara menu kegemaran OPEN HOUSE RAYA kan. Tapi, ka...

RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN - Menu laksa penang atau laksa asam ini antara menu kegemaran OPEN HOUSE RAYA kan. Tapi, kami masak untuk makan sendiri je. Since daddy tu mencari kedai laksa tak jumpa-jumpa. Kesian pulak, teruslah mummy offer untuk buatkan laksa utara ni. Daddy macam pelik bila mummy nak masakkan. Ye lah, mummy ni jarang masak laksa. Erm..ngat jarang masak tu tak pandai masak ke???  Laksa mummy ini, seperti biasa resepi laksa utara sendiri punya resepi. R&D (research sendiri) dari pengalaman masak laksa sesebelum ini. 

RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN





Gambar mangkuk atas ini bukan RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN. Hehe Ni namanya mummy nak makan. Sambil makan tu, amek ler gambar. Ni pun asyik lupa je nak amek gambar. Excited nak masak RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN

Okay jom tengok RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN


BAHAN-BAHAN RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN


Bahannya senang je untuk RESEPI MUDAH MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN ni...


Laksa sebungkus besar ( pilih yang panjang dan licin senang rebus atau senang nak celur)

Hiasan 
Cili api potong halus
Timun (racik)
Telur rebus (makan telur pindang sebab makcik bawa dari Johor)
Salad potong halus
Limau kasturi secukupnya
Bawang besar hiris (mummy tak makan bawang mentah, daddy je makan)

Kuah Laksa
5 ekor ikan kembung -rebus dengan 5 pcs asam keping (nak sedap boleh campur ikan sardin , orang cakap lah )

Blend
10 tangkai cili kering (di potong dan rebus)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih (kebanyakan orang tak letak bawang putih, mummy letak 1 ulas kecil je)
1cm halia (ni pun ramai orang tak letak, mummy suka letak untuk buang angin)
3cm belacan bakar


5 keping asam keping
1 ikat daun kesom
2 batang bunga kantan (belah dua)
Sedikit garam
Air secukupnya untuk kuah ( MUMMY BUAT UNTUK 1 PERIUK)



CARA MASAK LAKSA UNTUK 10 ORANG MAKAN


1. Rebus ikan bersama asam keping (elakkan hanyir), siap rebus. Amek isi ikan tadi dan blend. Mummy tak amek tulang ikan ye. Sebab malas nak blend tapis, blend tapis. Makan isi sahaja ! Healthy untuk family kekdahnya hahaha.

2. Panaskan air 1 periuk besar (macam periuk nasi saiz besar tu), setelah didih masukkan semua bahan blend bersama asam keping, daun kesom, bunga kantan.

3. Sudah didih, perasakan dengan garam. Siap !

Boleh makan dengan taburkan hiasan ke atas mee laksa. Mee laksa tu mummy amek hat mudah masak, celur kan aje dengan air panas tu ha.

Tapis dan boleh hidangkan.

Baca Ini Juga


15 comments

  1. Tq mummy for sharing. kalau kurang lagi orangnya, kita kurangkan sukatan je la yerk..

    ReplyDelete
  2. jamuan raya bulan syawal ni...
    laksa saje nieyl jumpaa...

    ReplyDelete
  3. lama tak buat laksa..selalu buat laksa kat rumah ni sepaket laksa tu habis..tak reti nak bajet berapa2..

    ReplyDelete
  4. this laksa looks so yummylicious

    ReplyDelete
  5. Alahai telan air liur Kak Sue tengok gambar Linda. Nama pun kaki laksa.. hahaha.. Kak Sue pun letak halia juga Linda, buang angin kan..

    ReplyDelete
  6. Tq for sharing.. nanti nak try buat jugak lah dekat family sis

    ReplyDelete
  7. kita suka makan laksa tapi tak pernah lagi masak laksa. boleh la ikut resipi kak Linda ni.

    ReplyDelete
  8. Mudah resepi ni, bolehlah try nnt..laksa my fav

    ReplyDelete
  9. btoi.. iakan sardin bagi pekatkan kuah

    ReplyDelete
  10. Bagus la linda share terus untuk menud laksa 10 orang makan. tak perlu nak timbang kati balik dah. Erm...laksa....setahun lagi baru bleh rasa...huhu

    ReplyDelete
  11. Lamanya tak buat laksa...nanti nak buat laaa

    ReplyDelete
  12. Wah nak cuba laksa ni juga, terliur jap hehehe

    ReplyDelete
  13. memang nampak mudah.. tq share mummy.. kadang tak boleh nak agak kalau nak buat sikit-sikit macam nie..

    ReplyDelete
  14. wah bagus ni kalau org dtg umah buat laksa je kan

    ReplyDelete
  15. My fav food also laksa!!!! sedap sangat nampak tuh. Kuah pekat likat..dapat hirup ni memang pejam2 mata. HAHAHA..sebab nak menikmati kesedapan kuah laksa ittewww...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -