RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI MANDY ARAB HOMEMADE UNTUK 6 ORANG MAKAN

RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI ARAB - Assalamualaikum, salam sejahtera semua. Baru-baru ini, mummy makan Nasi Arab Homemade tau ! Memula...

RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI ARAB - Assalamualaikum, salam sejahtera semua. Baru-baru ini, mummy makan Nasi Arab Homemade tau ! Memula tu, memang tak tahu cara nak masaknya, tapi mummy beli terus set beras dan rempah Nasi Arab dengan sedara mummy Kak Long Firdaus. Rupanya... mudah aje nak buat Nasi Arab ni, ye ! Nasi Arab bukan sahaja famous di negara Arab, tapi famous d Malaysia juga. Mummy pun dah banyak kali makan nasi Arab. Antara tempat favorite makan nasi Arab adalah di Aroma Hijrah , Al Rawsha dan banyak lagi.

RESEPI DAN CARA MUDAH MASAK NASI ARAB MANDY


Nampak tu, perghhhh menyelerakan tak Nasi Arab Mandy Homemade kami? Set beras dan set rempah nasi Arab ni boleh makan sehingga 6 orang tau ! Kalau makan kat kedai untuk 6 orang dah berapa bil, kan hehehe. Resepi dan cara buat Nasi Arab ini, kalau cukup semua bahan. Tak susah pun nak buatnya.

Masa pertama kali nak try masak Nasi Mandy Arab ini, mummy beli 2 set beras nasi arab terus dari Kak long ! Gigihlah buat Nasi Arab untuk pertama kali.

BAHAN-BAHAN DAN CARA-CARA BUAT NASI MANDY ARAB



Macam mana nak buat nasi Arab, ala..jenuh nak cari bahan-bahan nasi arab. Bukan senang nak dapat bahan untuk buat Nasi Arab.

Yezza, betul tu, nak dapatkan rempah itu ini nak buat nasi Arab nbukan senang, ye ! Tapi Mummy beli je set ni..semu siap ada dah. Jom kita tengok cara buat Nasi Arab ni.

Bahan-bahan Nasi Mandy Arab :
500G beras basmathi
rempah tumis
1/2 biji bawang besar di tumbuk
6 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
Daun bay
2 ulas bawang putih hiris halus
700 ml air stock
Garam
Cili Hijau
pewarna Oren

Cara masak Nasi Arab Mandy

1. Cuci beras, rendamkan selama 30 minit dan toskan
2. Panaskan minyak, minyak sapi dan masukkan semua rempah ke dalam rice cooker



3. Masukkan bawang hingga garing


4. Kemudian masukkan pula daun bay dan cili hijau
5. Nampak sedikit masak, letakkan pula air stock, garam dan kacau sekejap.


6. Akhir sekali , masukkan beras sehingga masak dan jangan lupa letakkanpewarna oren ketika beras sudah masak, sambil kacau rata.


Bahan Air Stock
- 1/2 ekor atau 3/4 ekor ayam potong 4
- 4 sudu besar minyak masak
- sedikit halia
-2 ulas bawang putih
- rempah mandy
- 1500ml air
- 1 kiub pati ayam / bilis
- Garam

Cara buat:
 1. Panasakan minyak, tumis bawang putih yang telah di tumbuk. Kacau hingga garing

2. Masukkan rempah Mandy. Kacau sekejap.
3. Letakkan garam dan ayam
4. Rebuskan ayam hingga masak.


Shorba (sup)

Didihkan air stock dan masukkan secubit serbuk kunyit. Boleh di tambahkan ubi kentang, carrot dan garam. Siap !



Perapan kambing / ayam

1. Campurkan serbuk perapan ini dengan 3 sudu besar air stock, sedikit garam, 2 sudu besar minyak masak dan 2 sudu besar lemon.

2. Gaul hingga sebati

3. Perap selama 1 jam

4. Bakar atau gorengkan selama 15 minit bersuhu 160/170


Salad Arab

Cara buat salad arab.

1. 2 biji tomato dan 1 batang timun di potong dadu
2. Hiris bawang besar dan daun ketumbar
3. Campurkan semua, tambah sedikit garam dan serbuk lada hitam
4. Siap


Salata Arab

1. 1 biji bawang holland, 2 ulas bawang putih, 2 biji cili merah, 1 biji cili hijau, 2 biji tomato,2 sudu besar jus lemon, sedikit sos cili, 1/2 sudu kecil garam, sedikit gula dan daun ketumbar

2. Kisar semua tanpa air

3. Siap

Nasi siap !

Ayam goreng !



Ha..mudahkan masaknya. Sepeket ni dalam RM20 sahaja. Boleh makan sehingga 6 orang. Selamat mencuba korang !

Baca Ini Juga


5 comments

  1. pernah buat juga. Saya rebus ayam tu sampai masak. Guna stock ayam tu untuk buat masak nasik dan sup. jadi bila goreng ayam tak la lama sangat . Takut hangus kan..sebab kita perap dengan rempah semua tu..

    ReplyDelete
  2. Masak sendiri nasi Arab ni kadang2 jauh lebih sedap dari makan di kedai.

    ReplyDelete
  3. Wahh sedapnyaaa!! Tak pernah masak nasi arab lagi.. macam ni nampak macam senang nak buat..

    ReplyDelete
  4. Terbau2 nasik arab, sedapnyaaa

    ReplyDelete
  5. 1st time come here, very nice blog and very informative in health lifestyle, if you have some time please visit our blog RCMP Library/text. Thank You for your time.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -